Uutta tutkittua tietoa aurinkosähköjärjestelmän toiminnasta palotilanteessa

Oikein toteutettu ja huollettu aurinkosähköjärjestelmä on turvallinen tapa tuottaa puhdasta energiaa omalta katolta. Kiinteistön tulipalossa aurinkosähköjärjestelmä kuitenkin tuottaa erilaisia riskejä, jotka tulisi huomioida riippumatta palon syttymissyystä.

Talo palaa ilmiliekeissä / The house is in flames.

Täydessä palossa oleva mökki, mutta aurinkosähköjärjestelmä tuottaa edelleen sähköä.

SAMK on tutkinut aurinkosähköjärjestelmän toimintaa palotilanteissa sekä sitä, miten järjestelmä vaikuttaa pelastushenkilöstön työturvallisuuteen. Satakunnan pelastuslaitoksen kanssa toteutetussa polttotapahtumassa poltettiin pienoismökki, johon oli asennettu määräysten mukainen aurinkosähköjärjestelmä.

– Tapahtumassa tutkittiin muun muassa muodostavatko jännitteiset osat valokaarta, kaapelin ja turvakytkimen palamista, sekä tietenkin koko järjestelmän palamista, kertoo projektipäällikkö Meri Olenius SAMKista.

Tutkimuksen aikana tunnistettiin useita erilaisia turvallisuusriskejä palotilanteissa ja palotilanteiden jälkeen.

– Sähköiskun vaara on aina olemassa, kun kyseessä on sähköä tuottava järjestelmä. Sähköiskun voi aiheuttaa esimerkiksi vioittunut kaapeli tai paneeli, sekä jännitteisyyden siirtyminen rakenteisiin, kuten kattoon tai kiinnitystelineisiin, kertoo hankkeen asiantuntijana toiminut sähkötekniikan lehtori Marko Ylinen SAMKista.

Tutkimuksessa nousivat esille erityisesti palon sammuttamisen jälkeiset riskit. Jos järjestelmä ei ole täysin vaurioitunut palon aikana, voi järjestelmä pahimmassa tapauksessa sytyttää palon uudelleen esimerkiksi auringon noustessa.

– Tutkimuksessa selvisi, että pahastikin vaurioitunut aurinkopaneeli saattaa yhä tuottaa sähköä. Olisi hyvä, että aurinkosähköammattilainen kävisi varmistamassa järjestelmän uudelleensyttymisen kannalta vaarattomaksi, Ylinen toteaa.

Polttotapahtuman tavoitteena oli luoda ymmärrystä aurinkosähköjärjestelmän toiminnasta tulipalotilanteissa.

– Tutkimusaineiston pohjalta on laadittu ilmainen ja kaikille avoin koulutusaineisto, jonka toivomme leviävän laajasti pelastushenkilöstön käyttöön. Koulutusaineistoa voi hyödyntää myös järjestelmän suunnittelijat ja toteuttaja sekä rakennusalan ammattilaiset, Olenius kertoo.

Satakunnan ammattikorkeakoulu tutki aurinkosähköjärjestelmän toimintaa palotilanteissa Palosuojelurahaston rahoituksella. Polttotapahtuma toteutettiin keväällä 2021 yhteistyössä Satakunnan pelastuslaitoksen kanssa Länsi-Suomen pelastusharjoitusalueella.

 

Projektipäällikkö Meri Olenius, puh. 044 710 3345, meri.olenius@samk.fi

Talo palaa ilmiliekeissä / The house is in flames

Info

Jaa tämä sivu

Opiskelijoita kampuksen ala-aulassa.

OpenSAMK toi jälleen toisen asteen opiskelijoita kampukselle

SAMKissa vietettiin avoimia ovia eli OpenSAMK-tapahtumaa Porissa. Kävijöillä oli mahdollisuus tutustua koulutustarjontaan ja saada opiskelijoilta vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin eri koulutusaloista ja opiskelusta yleisesti.

Business Weekin osallistujat Raquel Delgado Gómez (vas.), Kajip Kanapathypilai, Essi Lindroos ja Kasper Eerdekens palkittiin hyvästä suorituksesta.

Business Week keskittyi lähiruokaan ja vastuullisuuteen – Katso kuvagalleria

SAMK järjesti kansainvälisen Business Week -tapahtuman, joka keskittyi lähiruokaan ja sen vastuullisuuteen. Tapahtuma keräsi yhteen SAMKin tutkinto- ja vaihto-opiskelijoita sekä Erasmus+ -kumppanikorkeakouluista saapuneita opiskelijoita Kroatiasta, Belgiasta ja Hollannista.

Kuva paneelikeskustelusta (kuvakaappaus)

Tuoreen Johtajuusbarometrin mukaan suomalaiset karttavat johtotehtäviä liiallisen vastuun ja vaatimusten vuoksi

Suomalaisten mielestä hyvän johtajan ominaisuuksissa korostuvat reiluus, tasapuolisuus ja kuuntelutaidot ennemmin kuin kunnianhimoisuus, tuloshakuisuus ja rohkeus. Tulokset selviävät tänään julkistetusta Johtajuusbarometrista, joka selvitti suomalaisten suhtautumista johtajuuteen ja johtamiseen nyt ja tulevaisuudessa.