SAMKissa käynnistyy ensi syksynä yrityselämälähtöinen elintarviketuotantoon suuntautuva insinöörikoulutus
Toivomme elintarvikeinsinöörin koulutukseen hakijoita sekä nuorista että jo työelämässä olevista elintarvikealan osaajista. Koulutus on suunniteltu ja tullaan toteuttamaan kiinteässä yhteistyössä alan yritysten kanssa, kertoo koulutuksesta vastaava lehtori Vesa Rosenqvist.
Elintarvikeinsinöörin tutkintokoulutus alkaa SAMKissa syksyllä 2023.
Satakunta on yksi Suomen monipuolisimmista ja merkittävimmistä elintarvikemaakunnista. Maakunnasta on kuitenkin puuttunut elintarviketeollisuuden ja ruoantuotannon osaamisen kasvattamiseen tähtäävä ammattikorkeakoulutasoinen koulutus.
Satakunnan ammattikorkeakoulu tarjoaa syksystä 2023 lähtien elintarvikealalle suuntautuvaa AMK-insinöörikoulutusta, joka vastaa kysyntään maakunnassa ja laajemminkin läntisessä Suomessa. Koulutus on suunniteltu ja tullaan toteuttamaan kiinteässä yhteistyössä alan yritysten kanssa.
Pyhäjärvi-instituutti toteutti Satakunnassa vuonna 2021 elintarvikealan yritysten osaamistarvekartoituksen, josta saatiin konkreettista tietoa osaaja- ja osaamistarpeista tuleville vuosille. Yhtenä keskeisenä havaintona oli AMK-tasoisen koulutuksen puute maakunnassa ja lähialueilla.
Satakunnan ammattikorkeakoulu tarttui haasteeseen ja päätti käynnistää elintarviketuotantoon suuntautuvan insinöörikoulutuksen suunnittelun laajassa yritysyhteistyössä.
Mukana koulutuksen suunnittelussa ovat olleet keskeiset seudun elintarvikealan yritykset Apetit, HKScan, Honkajoki Oy, Kivikylän Kotipalvaamo Oy, Landeli Oy, Länsi-Kalkkuna Oy ja Sucros Oy sekä Rauman kauppakamari ja Pyhäjärvi-instituutti.
Myös Seinäjoen ammattikorkeakoulu (SeAMK) on tukenut koulutuksen suunnittelussa ja osa sisällöistä saadaan toteutettua SeAMKin kanssa yhteistyössä.
Koulutus vaikuttaa elintarvikealan tulevaisuuteen Satakunnassa
Apetitin toimitusjohtaja Esa Mäki näkee käynnistyvän koulutusohjelman olevan erinomainen asiana alueen ja alan tulevaisuuden kannalta.
– Satakunta on tärkeä osa Suomen elintarvikeketjua. Apetitin kasvu ja kotimaisuuteen perustuvien vahvuuksien säilyttäminen edellyttävät osaavaa henkilökuntaa. Toivommekin koulutukseen runsaasti hakijoita.
Elintarviketeollisuusliitto ry:n toimitusjohtaja Mikko Käkelä korostaa koulutuksen vaikuttavuutta:
– Käynnistyvä koulutusohjelma on tervetullut lisä valtakunnalliseen elintarvikeketjun uudistumista tukevaan koulutustarjontaan. Osaavan työvoiman saatavuuden varmistamiseksi on oltava riittävä määrä elintarvikealan koulutuksen aloituspaikkoja lähellä alan yrityksiä. On hienoa, että alueella on kehitetty yhteistyössä koulutusta yritysten tarpeisiin vastaamaan.
Harjoittelupaikkoja ja kesätyöpaikkoja alueelta
Koulutuksen vetovoimaa pyritään kasvattamaan viemällä opetus mahdollisimman lähelle työelämää. Harjoittelu- ja opinnäytetyöpaikat sekä erilaiset yrityksiin tehtävät projektitehtävät värittävät opintoja. Opintojaksoille tuodaan yrityselämän vierailevia luennoitsijoita sekä mahdollista on myös opintojen vieminen osittain yrityksiin. Myös ympärivuotinen opiskelu on mahdollista, kun esimerkiksi alaan liittyvät kesätyöt voidaan opinnollistaa.
– Toteutimme yritysten kanssa työpajoja, joissa koulutuksen sisältöjä hiottiin vastaamaan tämän hetken ja tulevaisuuden osaamistarpeita, toteaa osaamisaluejohtaja Riitta Tempakka SAMKista.
Elintarvikeinsinöörin koulutuksesta SAMKin nettisivuilla
Elintarvikealaa esittelevä kampanjasivusto
OPISKELE ELINTARVIKEALAA -WEBINAARIN TALLENNE
Lisätiedot:
Riitta Tempakka, SAMK, puh. +358 044 710 3639
Esa Mäki, puh.+358 044 032 1079
Mikko Käkelä, puh. +358 40 560 7569