SAMK sai lisää rahoitusta – tutkimuksella varmistetaan kriittisten terveydenhuoltoympäristöjen toiminta pandemioiden aikana

SAMK sai Akatemialta rahoitusta 420 000 euroa, minkä lisäksi SAMK sijoittaa tutkimukseen omaa rahoitusta 180 000 euroa. Rahoituksesta kilpaili 65 lähinnä yliopistojen tutkimushanketta, joista 16 myönnettiin rahoitus.

SAMKin tutkimuksen vararehtori Cimmo Nurmi on saanut tällä viikolla iloita jo kolmen ison rahoituksen saamisesta.

– Aiemmin tällä viikolla kerroimme lähes miljoonan euron tutkimusrahoituksesta tekoälyn hyödyntämiseen lääketieteellisessä tutkimuksessa. Juuri äsken sain tiedon, että olemme saamassa 400 000 euron kokonaisrahoituksen muovi-, elintarvike- ja valmistavan teollisuuden osaajien koulutustoimenpiteisiin. Akatemialta nyt saatu rahoitus vahvistaa robotiikan ja hyvinvointiteknologian osaamistamme ja RoboAI-tutkimus- ja tuotekehityskeskuksen toimintaa.

Uutta teknologiaa tulee ottaa käyttöön erityisesti sairaaloiden ja palvelukotien tapaisissa terveydenhuoltoympäristöissä, jotta yhteiskunnan kriittiset toiminnot pystytään turvaamaan pandemian kaltaisten kriisitilanteiden aikana. Teknologisilla ratkaisuilla voidaan turvata kriittisten palveluiden saatavuutta ehkäisemällä joukkoaltistumisia ja niistä johtuvaa työvoimapulaa ja terveydenhuoltokapasiteetin ylikuormittumista.

Samoja teknologioita voidaan hyödyntää laajasti myös arjessa. Tutkimus keskittyy yksilötasolla erityisesti turvallisuuteen, mutta lisäksi panostetaan elämänlaadun ylläpitoon kriisitilanteissa. Näin pyritään ehkäisemään monia johdannaisvaikutuksia kuten karanteeniolosuhteiden aiheuttamaa masennusta ja päihteiden käyttöä. Tutkimusta SAMKin osalta johtaa hyvinvointiteknologian tutkimusryhmän vetäjä Sari Merilampi.

– Tutkimuksessa saadaan tietoa eri teknologioiden yhteentoimivuudesta ja juuri niiden yhdistelmillä voidaan vastata pandemian aikaisiin haasteisiin, kertoo Merilampi. Esimerkiksi tutkimuksessa kehitettävä vaatteisiin ja ympäristöön integroitu sensoriteknologia tuottaa tietoa ihmisen terveydentilasta, sijainnista, suojaimien käytöstä ja havaituista riskeistä.

– Teknologia voidaan uudenlaisten valmistusmenetelmien myötä tehdä huomaamattomaksi, jolloin se ei häiritse eikä sitä myöskään tarvitse muistaa ottaa mukaan, akatemiatutkija Johanna Virkki Tampereen yliopiston Älykkäiden vaatteiden tutkimusryhmästä kertoo.

Teknologian tuottama tieto on kaiken keskiössä. Erilaisia tietolähteitä yhdistämällä voidaan reagoida oikea-aikaisesti ja oikealla tavalla. Ihmisten kanssa yhteistyötä tekevää palvelurobotiikkaa kehitetään monenlaisten rutiinitehtävien hoitamiseen ja haastavissa olosuhteissa operoimiseen (esim. tartuntavaara), jotta ihmisille voitaisiin turvata palveluita ja elämänlaatua turvallisesti. Kriisitilanteessa mobiilirobotit voivat ottaa hoitaakseen aivan uudenlaisia tehtäviä.

– Mobiilirobotit voidaan varustaa vaikkapa terveydentilan monitorointiin tai ne voivat desinfioida ympäristöä, SAMKin automaation tutkimusryhmän vetäjä Mirka Leino selventää. Tutkimus toteutetaan tiiviissä yhteistyössä työelämäkumppaneiden kanssa ja teknologiaratkaisuja testataan aidoissa ympäristöissä eri puolilla Satakuntaa vuosina 2021 – 2023.

Jaa tämä sivu

Neljä henkilöä istumassa sohvaryhmän äärellä.

Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus työikäisten hyvinvoinnin ja työvoiman riittävyyden asialla

Tänä syksynä ensimmäistä syntymäpäiväänsä viettäneen Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskuksen tavoitteena on, että Satakunnassa olisi maan toimintakykyisimmät työikäiset.

Kalle Männistö talvimaisemissa.

Samkilainen kasvo: Kalle Männistö kehittää GEO-oppimisympäristöä SAMKin leivissä sekä tutkii perhosia

Kalle Männistö työskentelee asiantuntijana SAMKin vetämässä Pohjois-Satakunta vihreän siirtymän aalloilla -hankkeessa. Muuten hän toimii biologian ja maantieteen lehtorina Honkajoen yhtenäiskoulussa ja lukiossa, ja sai juuri vuoden opettajapalkinnon ansioistaan näissä oppiaineissa.

Kuva on otettu Kankaanpään kampuksen auditoriosta, joka on täynnä väkeä.

Teknologiaa ja tikkareita – RoboAI Roadshow tarjosi kävijöilleen kirkkaan tulevaisuuskuvan

– RoboAI Roadshown tulo Kankaanpäähän oli meille erittäin merkityksellistä. Olemme iloisia yritysten puolesta, että heillä oli mahdollisuus saada uusinta teknologiatietoa. Tapahtuma oli järjestetty houkuttelevasti ja paikan päällä oli hyvin väkeä, kiittelee Kankaanpään kaupunginjohtaja Mika Hatanpää.