Opiskelijoiden hyvinvointi on ykkösasia

Muutama viime vuosi on ollut opiskelijoille poikkeuksellinen. Suuri osa opinnoista on suoritettu etänä ja muukin vuorovaikutus on saattanut jäädä huomattavan vähäiseksi. SAMKissa on pohdittu ja toteutettu monenlaisia toimia opiskelijoiden vuorovaikutuksen ja hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Reetta-Kaisa Kuusiluoma ja Maija Penttilä pelaavat Touché-peliä.

Kampuskirjastoissa on lautapelejä, joita voi pelata vaikka opiskelijaporukalla. Kuvassa Reetta-Kaisa Kuusiluoma (vas.) ja Maija Penttilä.

– Etäaika on vaikuttanut opiskelijoiden hyvinvointiin. Osa opiskelijoista kokee, että he eivät ole tulleet kohdatuiksi, vaan he ovat vain palluroita Teamsissa, kertoo FeelWell-hankkeen projektipäällikkö Maija Penttilä.

– Osalle opiskelijoista etäopiskelu on sopinut hyvin. Suuri osa on kuitenkin kokenut itsensä todella yksinäiseksi ja irralliseksi mistään yhteisöstä. On hienoa, että aidot kohtaamiset jälleen onnistuvat, jatkaa StudyWell-hankkeen projektipäällikkö Reetta-Kaisa Kuusiluoma.

Osassa tutkinto-ohjelmia opinnot tarjotaan jatkossakin kokonaan tai pääosin verkossa.

– SAMMAKKO on kehittänyt tätä ajatellen e-tuutorointimallia, jotta kaikki saataisi tasapuolisesti tuutoroinnin piiriin, Kuusiluoma sanoo.

Hyvinvointiviikko järjestetään tänäkin vuonna

Opiskelijoiden hyvinvointi on tiiviissä yhteydessä opiskelukykyyn ja opintojen etenemiseen. Hyvinvointi koostuu luonnollisesti varsinaisen kampusympäristön lisäksi monesta muusta osa-alueesta, esimerkiksi kotiin ja harrastuksiin liittyvistä asioista.

– Opiskelijoilla on monenlaisia elämäntilanteita. Pohdimme, miten voimme kampusympäristössä tukea erilaisten opiskelijoiden hyvinvointia. Tuutoropettajat, opinto-ohjaajat ja erityisopettaja auttavat opiskelijoita tietenkin opintoihin liittyvissä asioissa. Haluamme kannustaa opiskelijoita myös yhteiseen vapaa-ajan toimintaan, kertoo Kuusiluoma.

Kuusiluoman ja Penttilän vetämissä hankkeissa on luotu yhteisöllisyyttä lisääviä toimintatapoja.

– Olemme järjestäneet muun muassa ulkoilua yhdessä oppilaitostyöntekijöiden kanssa ja thinkable walking -tuokioita Soteekin kanssa. Lisäksi hyvinvointiviikko järjestetään viime vuoden tapaan myös tänä syksynä, Kuusiluoma sanoo.

Mielekästä toimintaa – keskiössä yhteisöllisyys

Pääpainona toiminnassa on opiskelijalähtöisyys. Penttilän mukaan tärkeää on se, että juuri opiskelijat suunnittelevat toimintaa toisille opiskelijoille. Hän painottaa, ettei kaikki toiminta ole liikunnallista.

– Koulutamme syksyllä hyvinvointituutoreita, jotka alkavat järjestää opiskelijoiden toivomaa toimintaa – vaikka liikunnallisia lajikokeiluja, lautapeli-iltoja tai museokierroksia, hän sanoo.

Sosionomiopiskelijoiden kanssa käynnistetään tänä syksynä myös opiskelijoiden mielen hyvinvointia ja sosiaalista osallisuutta vahvistavaa vertaistoimintaa. Siinä Studybuddy toimii toisen opiskelijan tukena ja tsempparina opiskeluun liittyvissä arjen haasteissa.

Penttilä kannustaa opiskelijoita mukaan tuutortoimintaan.

– Kannattaa lähteä mukaan tuutoriksi, vaikka vertais- tai hyvinvointituutoriksi. On ihan tutkittua tietoa siitä, miten paljon vapaaehtoistyö antaa hyvinvointia itsellekin, hän sanoo.

Reetta-Kaisa Kuusiluoma ja Maija Penttilä pelaavat Touché-peliä.

Info

SAMKin opiskelijoille suunnatun hyvinvointikyselyn tulokset sekä Porin kaupungin kesäkuussa 2022 julkaistu hyvinvointiraportti osoittavat, että koronapandemia-aika on saanut monen mielialat heilahtelemaan.

SAMKissa on panostettu opiskelijahyvinvointiin mm. OKM:n korona-ajan erityisavustusta saaneilla hankkeilla StudyWell ja FeelWell sekä CampusMoWe liikunta- ja hyvinvointipalveluilla. Molempien hankkeiden toimintaa ja tapahtumia voit seurata yhteisellä Instagram-tilillä.

Opiskelijahyvinvointiin liittyen on koostettu laaja paketti myös SAMKin opiskelijahyvinvointisivustolle.

Jaa tämä sivu

Nainen lukee kirjaa ikkunan ääressä.

Opiskeluarjen tasapaino ja yhteisöllisyys korostuvat SAMKin opiskelijahyvinvointikyselyssä

SAMKin opiskeluhyvinvointikysely toteutettiin edellisvuosien tapaan keväällä 2024. Kyselyn tulokset tarjoavat arvokasta tietoa opiskelijoiden kokemuksista.

Kuvassa kilpailun voittajat vasemmalta oikealle: Niilo Forsström, Apukärry, Porin Lukio Nestori Vettenranta, Apukärry, Porin Lukio Viivi Virtanen, Digikaveri, Satakunnan ammattikorkeakoulu Juho Tuomaala, Fixly, Satakunnan ammattikorkeakoulu

ALL IN PITCH -yritysideakilpailu kisattiin perjantaina SAMKissa

ALL IN Pitch, Uusyrityskeskus Enter Satakunnan ja SAMKin yhdessä järjestämä yritysideakilpailu järjestettiin viime viikolla. Nuoret pääsevät kilpailussa esittelemään liikeideoitaan perinteisen hissipuheen muodossa ja saamaan palautetta tuomaristolta.

Osaamisaluejohtajat Tiina Savola, Riitta Tempakka, Jari Iisakkala ja Heikki Haaparanta sekä opetuksen vararehtori Timo Mattila (keskellä) ovat tyytyväisiä uudistukseen.

SAMK Master School – YAMK-opinnot yhtenä joustavana kokonaisuutena

Uusi SAMK Master School kokoaa yhteen suomenkieliset YAMK-tutkinto-ohjelmat ja tarjoaa opiskelijoille joustavan tavan kehittää osaamistaan. Master School tukee opiskelijoiden ammatillista kasvua ja antaa valmiuksia muuttuvan työelämän tarpeisiin.