Energiaa säästämällä päästään kehittämään meriteollisuutta Satakunnassa

Satakunnan meriteollisuudessa on tarve lisätä energiatehokkuutta. Satakunnan ammattikorkeakoulun luotsaama SataMari-hanke vastaa tähän kehittämistarpeeseen. Mukana ovat raumalaiset hankkeen pilottikohteet: SeaSide Industry Park Rauma, Rauman Satama Oy sekä Euroports Rauma Oy, joissa tehdään mittauksia ja selvityksiä.

SeaSide Industry Park Raumalla yleiskuva ylhaalta
SeaSide Industry Park Raumalla lohkotehtaan katolle on asennettu aurinkovoimala ja lahden toisella puolen Euroports Raumalla selvitetään sähkötrukkien soveltuvuutta.

SeaSide Industry Park Raumalla lohkotehtaan katolle on asennettu aurinkovoimala ja lahden toisella puolen Euroports Raumalla selvitetään sähkötrukkien soveltuvuutta.

Kolmivuotisessa (2018–2020) hankkeessa on jo kehitetty ja pilotoitu energiatehokkaita ratkaisuja, joilla pyritään säästämään energiaa ja hiilidioksidipäästöjä sekä samalla lisäämään Satakunnan meriteollisuuden toimintaedellytyksiä. Juuri julkaistussa raportissa energiatehokkaita toimia esitellään niin teollisuuspuiston, sataman kuin satamaoperaattorinkin toimintaympäristöissä. Energian käyttöä tehostamalla ja kulutusta vähentämällä on mahdollista saavuttaa merkittäviä säästöjä, niin taloudellisesta kuin ympäristönsuojelullisesta näkökulmasta.

Helpoilla toimilla kohti säästöjä

Kuva kannesta

Raportissa esitellään energiatehokkaita ratkaisuja helposti toteutettavasta sisälämpötilan tarkistamisesta pitkän aikavälin toimiin, kuten lämmitysjärjestelmän uusimiseen.

– Helpoilla toimenpiteillä kannattaa lähteä liikkeelle ja ottaa koko henkilöstö mukaan energiasäästökohteita bongaamaan, kannustaa SataMari-hankkeen projektitutkija Teija Järvenpää.

Lisäksi hankkeessa tehdään lyhyitä videoita, joissa esitellään helppoja vinkkejä, miten energiankulutusta voidaan vähentää meriteollisuudessa ja muualla teollisuudessa. Vinkkejä on jo paineilmankulutuksen vähentämiseksi sekä ovien ja luukkujen energiatehokkuuteen.

Lopputuloksena SataMari-hankkeessa kehitetään energiatehokkuuteen liittyvä verkkopohjainen materiaali ja päätöksentekotyökalu meriteollisuuden käyttöön. Tavoitteena on lisätä meriteollisuuden kannattavuutta tukemalla alan kehitystä.

– Kun energialasku pienenee, voi säästyneet varat käyttää ydinliiketoiminnan kehittämiseen, selittää Järvenpää.

Tutustu ilmaiseen Energiatehokkaat ratkaisut & uusiutuvan energian käytön edistäminen meriklusterissa -julkaisuun.

SataMari lyhyesti

Hankkeen nimi: Meriklusterin energiatehokkuus Satakunnassa: SataMari
Kesto: 2018–2020

Mitä tehdään?

Kehitetään meriklusterin energiatehokkuutta Satakunnassa ja pyritään luomaan uutta liiketoimintaa. Satakunnan ammattikorkeakoulun vetämässä SataMarissa pilottialustoina Raumalla toimivat SeaSide Industry Park Rauma, Rauman Satama Oy sekä Euroports Rauma Oy.

Lisätietoja:

SataMari-projekti
Projektipäällikkö Jari Mustonen
Puh. 044 710 3937, jari.2.mustonen@samk.fi Projektitutkija Teija Järvenpää
Puh. 044 710 3953, teija.jarvenpaa@samk.fi

Katso hankkeen sivut

Jaa tämä sivu

Nainen lukee kirjaa ikkunan ääressä.

Opiskeluarjen tasapaino ja yhteisöllisyys korostuvat SAMKin opiskelijahyvinvointikyselyssä

SAMKin opiskeluhyvinvointikysely toteutettiin edellisvuosien tapaan keväällä 2024. Kyselyn tulokset tarjoavat arvokasta tietoa opiskelijoiden kokemuksista.

Kuvassa kilpailun voittajat vasemmalta oikealle: Niilo Forsström, Apukärry, Porin Lukio Nestori Vettenranta, Apukärry, Porin Lukio Viivi Virtanen, Digikaveri, Satakunnan ammattikorkeakoulu Juho Tuomaala, Fixly, Satakunnan ammattikorkeakoulu

ALL IN PITCH -yritysideakilpailu kisattiin perjantaina SAMKissa

ALL IN Pitch, Uusyrityskeskus Enter Satakunnan ja SAMKin yhdessä järjestämä yritysideakilpailu järjestettiin viime viikolla. Nuoret pääsevät kilpailussa esittelemään liikeideoitaan perinteisen hissipuheen muodossa ja saamaan palautetta tuomaristolta.

Osaamisaluejohtajat Tiina Savola, Riitta Tempakka, Jari Iisakkala ja Heikki Haaparanta sekä opetuksen vararehtori Timo Mattila (keskellä) ovat tyytyväisiä uudistukseen.

SAMK Master School – YAMK-opinnot yhtenä joustavana kokonaisuutena

Uusi SAMK Master School kokoaa yhteen suomenkieliset YAMK-tutkinto-ohjelmat ja tarjoaa opiskelijoille joustavan tavan kehittää osaamistaan. Master School tukee opiskelijoiden ammatillista kasvua ja antaa valmiuksia muuttuvan työelämän tarpeisiin.