Energiaa säästämällä päästään kehittämään meriteollisuutta Satakunnassa

Satakunnan meriteollisuudessa on tarve lisätä energiatehokkuutta. Satakunnan ammattikorkeakoulun luotsaama SataMari-hanke vastaa tähän kehittämistarpeeseen. Mukana ovat raumalaiset hankkeen pilottikohteet: SeaSide Industry Park Rauma, Rauman Satama Oy sekä Euroports Rauma Oy, joissa tehdään mittauksia ja selvityksiä.

SeaSide Industry Park Raumalla yleiskuva ylhaalta
SeaSide Industry Park Raumalla lohkotehtaan katolle on asennettu aurinkovoimala ja lahden toisella puolen Euroports Raumalla selvitetään sähkötrukkien soveltuvuutta.

SeaSide Industry Park Raumalla lohkotehtaan katolle on asennettu aurinkovoimala ja lahden toisella puolen Euroports Raumalla selvitetään sähkötrukkien soveltuvuutta.

Kolmivuotisessa (2018–2020) hankkeessa on jo kehitetty ja pilotoitu energiatehokkaita ratkaisuja, joilla pyritään säästämään energiaa ja hiilidioksidipäästöjä sekä samalla lisäämään Satakunnan meriteollisuuden toimintaedellytyksiä. Juuri julkaistussa raportissa energiatehokkaita toimia esitellään niin teollisuuspuiston, sataman kuin satamaoperaattorinkin toimintaympäristöissä. Energian käyttöä tehostamalla ja kulutusta vähentämällä on mahdollista saavuttaa merkittäviä säästöjä, niin taloudellisesta kuin ympäristönsuojelullisesta näkökulmasta.

Helpoilla toimilla kohti säästöjä

Kuva kannesta

Raportissa esitellään energiatehokkaita ratkaisuja helposti toteutettavasta sisälämpötilan tarkistamisesta pitkän aikavälin toimiin, kuten lämmitysjärjestelmän uusimiseen.

– Helpoilla toimenpiteillä kannattaa lähteä liikkeelle ja ottaa koko henkilöstö mukaan energiasäästökohteita bongaamaan, kannustaa SataMari-hankkeen projektitutkija Teija Järvenpää.

Lisäksi hankkeessa tehdään lyhyitä videoita, joissa esitellään helppoja vinkkejä, miten energiankulutusta voidaan vähentää meriteollisuudessa ja muualla teollisuudessa. Vinkkejä on jo paineilmankulutuksen vähentämiseksi sekä ovien ja luukkujen energiatehokkuuteen.

Lopputuloksena SataMari-hankkeessa kehitetään energiatehokkuuteen liittyvä verkkopohjainen materiaali ja päätöksentekotyökalu meriteollisuuden käyttöön. Tavoitteena on lisätä meriteollisuuden kannattavuutta tukemalla alan kehitystä.

– Kun energialasku pienenee, voi säästyneet varat käyttää ydinliiketoiminnan kehittämiseen, selittää Järvenpää.

Tutustu ilmaiseen Energiatehokkaat ratkaisut & uusiutuvan energian käytön edistäminen meriklusterissa -julkaisuun.

SataMari lyhyesti

Hankkeen nimi: Meriklusterin energiatehokkuus Satakunnassa: SataMari
Kesto: 2018–2020

Mitä tehdään?

Kehitetään meriklusterin energiatehokkuutta Satakunnassa ja pyritään luomaan uutta liiketoimintaa. Satakunnan ammattikorkeakoulun vetämässä SataMarissa pilottialustoina Raumalla toimivat SeaSide Industry Park Rauma, Rauman Satama Oy sekä Euroports Rauma Oy.

Lisätietoja:

SataMari-projekti
Projektipäällikkö Jari Mustonen
Puh. 044 710 3937, jari.2.mustonen@samk.fi Projektitutkija Teija Järvenpää
Puh. 044 710 3953, teija.jarvenpaa@samk.fi

Katso hankkeen sivut

Jaa tämä sivu

Noora Heikkilä Porin kampuksen käytävällä.

SAMK tuntui sopivalta vaihtoehdolta perhe-elämän ohelle

Noora Heikkilä on luovan markkinoinnin opiskelija, joka aloitti opiskelut syksyllä 2023. Noora on kotoisin Porista ja hänellä on 3-vuotias tytär, joten tuntui luonnollisimmalta vaihtoehdolta hakea opiskelupaikkaa omasta kotikaupungista.

Iiro Lintula ikkunan ääressä.

Iiro Lintula löytää opiskelun parhaat puolet Porissa – käytännön tekeminen ja harjoittelut avaavat uusia ovia

Insinööriksi opiskeleva Iiro Lintula valitsi SAMKin opiskelupaikakseen, koska Porin kaupunki itsessään herätti kiinnostusta. Lintula kertoo myös arvostavansa lyhyttä matkaa Tammelaan, mikä teki SAMKista käytännöllisen vaihtoehdon opiskelun ja elämän tasapainottamiseen.

Lukiolaisia maalaamassa mallista.

Kankaanpään lukiot ja SAMKin Taidekoulun kampus yhteistyöhön

SAMKin Taidekoulun kampus ja Kankaanpään lukiot ovat tehneet pitkään monipuolista yhteistyötä, mutta nyt laadittu sopimus tuo lisää pitkäjänteisyyttä ja tavoitteellisuutta yhteistyöhön.