YAMK-opinnäytetyö: Teknologiset kompastuskivet –Haasteet etäkotihoidon aloituksessa Lapin hyvinvointialueella

Joulukuussa 2024 julkaistiin opinnäytetyö, jonka aiheena oli Etäkotihoidon aloittaminen ja aloittamisessa ilmenneet haasteet Lapin hyvinvointialueen pohjoisella palvelualueella.

Talvimaisema
Harvaanasutuilla alueilla pitkät välimatkat ja luonnonympäristöstä johtuvat puutteelliset yhteydet vaikeuttavat palveluiden saavutettavuutta, mikä osaltaan lisää hoitotyön suunnittelun ja toteutuksen vaatimuksia.

Joulukuussa 2024 julkaistu YAMK-opinnäytetyö käsittelee etäkotihoidon aloittamista Lapin hyvinvointialueen pohjoisella palvelualueella paljastaen millaisia haasteita prosessiin liittyi. Haastatteluissa työntekijät toivat esille muun muassa teknologian käytön ja tuen puutteet sekä viestinnän ongelmat, mutta myös käytännönläheisiä ratkaisuja löydettiin. Opinnäytetyö tarjoaa tietoa etäkotihoidon kehittämiseksi ja tukee sen integroimista osaksi sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmää.

Haasteista ratkaisuihin etäkotihoidon aloituksessa

Joulukuussa 2024 julkaistun opinnäytetyön aiheena oli Etäkotihoidon aloittaminen ja aloittamisessa ilmenneet haasteet Lapin hyvinvointialueen pohjoisella palvelualueella. Opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvata pohjoisella palvelualueella käynnistetyn etäkotihoidon aloitusprosessi ja selvittää aloitusprosessiin liittyneet haasteet. Työn tilaajana toimi Lapin hyvinvointialueen ikääntyneiden palvelut, pohjoinen palvelualue.

Kehittämistyö toteutettiin tekemällä kaksi ryhmähaastattelua, joiden avulla saatiin esille keskeisimmät haasteet. Keskeisimmiksi haasteiksi koettiin teknologian käyttöön liittyen laitteiden toimimattomuus, osaamisen puutteet ja riittämätön koulutus, tuen puute erityisesti kollegoilta ja teknisestä tuesta, viestinnän ongelmat tiedonkulun näkökulmasta sekä kokonaisuuden hallintaan ja työskentelytapoihin liittyvät haasteet kuten työtehtävien organisointi, tehokkuuden ylläpitäminen, aikataulutuksen hallinta sekä asiakkaiden tilan arviointi etänä. Opinnäytetyössä haettiin ratkaisuja haasteisiin ryhmätyöskentelyn avulla. Ryhmätyöskentelyyn osallistui yhdeksän etäkotihoidon työntekijää. Ryhmätyöskentelyn tuloksena keskeisimpiin haasteisiin löydettiin useita ratkaisuja. Esimerkiksi osaamisen puutetta ehdotettiin tuettavan koulutuksella ja selkeillä ohjeistuksilla. Viestinnän haasteisiin lähdettiin vastaamaan selkiyttämällä ja tehostamalla tiedonkulkua. Tuen puutteen osalta ratkaisuksi esitettiin tiimipalavereita ja päivittäisiä kokoontumisia, jotka vahvistavat työyhteisön yhteenkuuluvuutta.

Kehittämistehtävän tulokset ohjaavat etäkotihoidon kestävää tulevaisuutta

Opinnäytetyön tuloksia voidaan hyödyntää tulevien etäkotihoidon kehittämishankkeiden suunnittelussa tarjoten tietoa nykyisten käytäntöjen ja toimintatapojen parantamiseen. Haasteiden ennakointi mahdollistaa resurssien kohdentamisen tehokkaammin ja auttaa organisaatioita kehittämään strategioita, jotka vähentävät työntekijöiden kuormitusta ja parantavat työprosessien sujuvuutta. Ratkaisujen kohdentaminen oikeisiin ongelmakohtiin lisää henkilöstön tyytyväisyyttä ja motivaatiota, joka heijastuu myös positiivisesti asiakkaiden kokemaan hoidon laatuun ja sujuvuuteen. Tällainen ennakoiva lähestymistapa luo perustan kestävälle kehitykselle ja tukee etäkotihoidon integroimista osaksi nykypäivän sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmää. Kehittämistehtävän tulokset toimivat myös tärkeänä lähtökohtana koulutusten tai teknisten ratkaisujen kehittämiselle.

Lisätietoja:
Niina Rundgren
Vanhustyön ylempi tutkinto-ohjelma
niina.rundgren@lapha.fi

Jaa tämä sivu

Opiskelija kannettavan näytön ääressä.

Opinnäytetyö: Sosiaalialan aikuisopiskelijoiden toimeentulo, tulonmuodostus, työssäkäynti ja hyvinvointi SAMKissa

Joulukuussa 2024 julkaistiin AMK-opinnäytetyö, jossa tutkittiin sosiaalialan aikuisopiskelijoiden toimeentuloa, tulonmuodostusta, työssäkäyntiä ja hyvinvointia SAMKissa.

Yhteishaku kansainvälisiin tutkinto-ohjelmiin on päättynyt

Kevään ensimmäinen yhteishaku on päättynyt. SAMKissa oli haettavana kahdeksan ammattikorkeakoulututkintoon johtavaa koulutusta ja kolme ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavaa koulutusta.

SAMKista valmistui joulukuussa yhteensä 348 opiskelijaa

SAMKista valmistui joulukuussa yhteensä 348 opiskelijaa. Valmistuneista 83 suoritti YAMK-tutkinnon. SAMK onnittelee kaikkia valmistuneita.