YAMK- opinnäytetyö: Puhaltamo-menetelmä ammatillisen vertaistuen välineeksi

Sosionomiksi (YAMK) valmistuneen Kirsi Sillanpään opinnäytetyö ”Puhaltamo-menetelmän kehittäminen ammatillisen vertaistuen välineeksi”, on saanut inspiraationsa Perheohjaamon työntekijöiden toteuttamista Puhaltamoista.

Kaksi sinistä kahvikuppia.
Puhaltamo on kohtaamispaikka, jossa on tarjolla kahvia sekä ammatillista vertaistukea.

Kasvatus- ja opetusalan työntekijöiden työ on sosiaalista ja vuorovaikutteista työtä, joka koetaan usein kiireiseksi, vaativaksi ja emotionaalisesti kuormittavaksi. Työntekijät kokevat, ettei keskustelulle kollegan kanssa tai vertaistuelle ole riittävästi kiireetöntä aikaa. Tukea kaivataan niin työhyvinvoinnin ylläpitämiseksi kuin ammatillisten haasteiden käsittelemiseksi. Kun työntekijällä on mahdollisuus purkaa työstä tulevaa kuormitustaan, vaikuttaa se yksilön työssä jaksamisen lisäksi myös työyhteisön ilmapiiriin. Tähän tarpeeseen Perheohjaamon työntekijät ovat toteuttaneet vuodesta 2022 alkaen Puhaltamoita Kauhajoen kaupungin kasvatus- ja opetusalan työntekijöille. Puhaltamo on kohtaamispaikka, jossa työntekijällä on mahdollisuus pysähtyä, hengähtää sekä saada ammatillista vertaistukea.

Puhaltamo-menetelmä näkyväksi

Kirsi Sillanpään YAMK-opinnäytetyön tarkoituksena oli tuoda Puhaltamo-menetelmä näkyväksi ja estää sen jääminen hiljaiseksi tiedoksi Perheohjaamon tiimin jäsenille. Puhaltamoiden tarkoitus ei ole pelkästään haastavien tilanteiden purkaminen vaan Puhaltamossa voidaan jakaa hyviä käytänteitä ja vinkkejä sekä pohtia yhdessä sen hetkisiä alan ilmiöitä. Puhaltamo-nimi kuvastaa sitä, että siellä on mahdollisuus spontaanille keskustelulle sekä ”puhaltamiselle” eli hengähtämiselle. Kun Puhaltamossa on paikalla henkilö, jolla on kokemusta perustyöstä, syntyy mahdollisuus tulla tuetuksi ammatillisesti. YAMK-opinnäytetyö käsittelee vertaistuen merkitystä kasvatus- ja opetusalalla, ja se tuo esiin vertaistuen merkityksen ja tärkeyden työhyvinvoinnin edistämisessä. Kohtaamisella on tärkeä merkitys työhyvinvointiin, kun ajatusten tuulettaminen mahdollistuu rennossa ilmapiirissä ja samalla turvantunne lisääntyy.

Ennaltaehkäisevää työhyvinvointiosaamista

Työpaikoilla työhyvinvoinnin puuteiden ennaltaehkäisemiseen ei aina löydy riittävästi osaamista. Kannattaa huomioida, että mitä aikaisemmin pystytään puuttumaan työhyvinvoinnin puuteisiin, sen paremmin on keinoja käytettävissä. Ennaltaehkäisevällä työhyvinvointiosaamisella pystytään vaikuttamaan myös siihen, että kustannukset jäävät pienemmiksi. Puhaltamoa on tähän mennessä toteutettu kasvatus- ja opetusalan työntekijöille, mutta sen toteuttaminen on sovellettavissa eri alojen työyhteisöihin.

—————

YAMK-opinnäytetyön kirjoittaja

Sosiaalialan tutkinto-ohjelmasta sosionomiksi (YAMK) valmistunut Kirsi Sillanpää on tehnyt opinnäytetyön ”Puhaltamo-menetelmän kehittäminen ammatillisen vertaistuen välineeksi”. Opinnäytetyö tuo esille myös jatkotutkimusehdotuksia.

Yhteydenotot opinnäytetyöhön liittyen: kirsi.sillanpaa@gmail.com

Jaa tämä sivu

Talvimaisema

YAMK-opinnäytetyö: Teknologiset kompastuskivet –Haasteet etäkotihoidon aloituksessa Lapin hyvinvointialueella

Joulukuussa 2024 julkaistiin opinnäytetyö, jonka aiheena oli Etäkotihoidon aloittaminen ja aloittamisessa ilmenneet haasteet Lapin hyvinvointialueen pohjoisella palvelualueella.

Joulutervehdys

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2025!

Toivotamme sinulle hyvää joulua. Olemme tehneet lahjoituksen Satakunnan ensihoidon lääkäriautotoiminnan tukiyhdistykselle sekä nuorten mielenterveystyölle, Mieli ry:lle.

Kukat

SAMKista valmistui marraskuussa yhteensä 99 opiskelijaa

SAMKista valmistui marraskuussa yhteensä 99 opiskelijaa. Valmistuneista 10 suoritti YAMK-tutkinnon. SAMK onnittelee kaikkia valmistuneita.