YAMK-opinnäytetyö: Ekologista aistit huomioivaa kuntoutusajattelua erityisryhmien käyttöön

Sosiaalialan YAMK-tutkinto-ohjelman opiskelija Satu Puotiniemi teki helmikuussa 2025 opinnäytetyön, jossa aiheena oli esteettömän aistipuutarhan suunnittelu Jokirannan toimintakeskukseen Huittisiin.

Polku, jonka varrella vaaleanpunaisia kukkia.

YAMK-opinnäytetyön tarkoituksena oli suunnitella mahdollisimman virikkeellinen ja toimiva esteetön aistipuutarha kehitysvammaisten asiakkaiden käyttöön. Alkusysäyksenä opinnäytetyön tekemiselle olivat henkilökunnan yhteiset keskustelut toimintakeskuksen takapihan kehittämistarpeesta.

Tutkimuskysymyksinä olivat:

  • Miten toimintakeskuksen takapihaa voidaan kehittää paremmaksi?
  • Millä toimenpiteillä saataisiin mahdollisimman toimiva ja virikkeellinen sekä esteetön aistipuutarha asiakkaiden näkökulmasta?

Yhteistyössä on voimaa    

Suunnittelu tehtiin yhteistyössä toimintakeskuksen asiakkaiden ja henkilökunnan kanssa. Tutkimusaineiston keruumenetelmiksi valikoituivat työpajat asiakkaille ja Learning Café henkilökunnalle. Työpajat kokoontuivat neljä kertaa ja oppimiskahvila kerran. Lähestymistapa oli toimintatutkimustyyppinen, jossa Puotiniemi oli itse aktiivisena mukana kehittämisprosessissa. Yhteinen työskentely eteni luovasti ja sujuvasti. Muutos- tai kehittämisvastarintaa ei ollut havaittavissa, vaan ilmapiiri ja suhtautuminen kehittämiseen oli myönteistä kaikin puolin.

Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsiteltiin kehitysvammaisuutta, autismia, aisteja, esteettömyyttä, osallisuutta ja Green Care -toimintaa. Keskeisessä asemassa suunnittelussa oli aistien ja aistiherkkyyksien huomioiminen monipuolisesti.

Mallinnus siirrettävissä muihin vastaaviin kohteisiin

Kehittämistehtävän analyysimenetelmänä oli aineistolähtöinen sisällönanalyysi. Aineiston analysoinnissa luokittelun ja ryhmittelyn apuna oli Microsoft Copilot -tekoäly. Tekoälyn käyttäminen apuvälineenä yllätti kätevyydellään ja toimivuudellaan.

Kehittämistehtävässä suunnittelun tuloksena saatiin ehdotukset esteettömästä aistipuutarhasta: unelmien puutarha ja realistisesti toteutettavissa oleva puutarha. Hidasteena käytännön toteuttamiselle on haastava taloudellinen tilanne sekä hyvinvointialueilla että valtakunnallisella tasolla. Kehittämistehtävä on hyvin ajankohtainen ja mallinnus on siirrettävissä myös muihin vastaaviin kohteisiin.

Jatkossa tätä vihreän hoivan kuntouttavaa teemaa erityisryhmille voisi tutkia ympäristö- tai hyvinvointiteknologian tutkinto-ohjelmissa, joissa on ajantasainen asiantuntijuus viherrakentamisesta ja kasvien kasvuolosuhteista eri kasvuvyöhykkeillä.

Jaa tämä sivu

Neljä SAMKin kirjaston työntekijää rivissä pienten olkalaukkujen kanssa. Laukuissa on teksti kirjasto.

SAMKin kirjasto ykkönen valtakunnallisessa opiskelijapalautteessa

SAMKin opiskelijat ovat jo viidettä vuotta antaneet kirjastolle erittäin hyvän arvosanan valmistuvien opiskelijoiden valtakunnallisessa AVOP-kyselyssä.

CSS Tutkimusfoorumin banneri

Kolmen ammattikorkeakoulun Tutkimusfoorumissa lähes 90 tutkimuspaperin esitykset

Seinäjoen ammattikorkeakoulu (SeAMK), Satakunnan ammattikorkeakoulu (SAMK) ja Centria-ammattikorkeakoulu järjestävät yhteisen Tutkimusfoorumin Seinäjoella 18.-19.3.2025.

Susanna Harjunpään teoksia Porin kampuksen Taidekäytävällä.

Keväthuuto! -näyttely tuo värejä Porin kampuksen Taidekäytävälle

Mari Hillo ja Susanna Harjunpää ovat tuoneet SAMKin Porin kampuksen Taidekäytävälle värikylläisiä maalauksia.