Päiväkotien pihoja käyttävät päivittäin useat sadat alle kouluikäiset lapset ja aikuiset. Tähän joukkoon mahtuu eri-ikäisiä ja erilaisia tarpeita omaavia lapsia, joiden tarpeet tulisi huomioida heidän ikänsä mukaisesti turvallisessa ja innostavassa ympäristössä leikin kautta tapahtuvassa oppimisessa. Päiväkotien pihojen turvallisuus on tärkeä asia. Turvallisuuteen ja pihan käyttömahdollisuuksiin vaikuttaa suuresti pihojen rakenteelliset ratkaisut.
Opinnäytetyö tehtiin Porin kaupungin teknisen toimialan tilayksikölle ja aiheena oli Porin kaupungin päiväkotipihojen nykytilan kartoitus. Kartoitukseen päädyttiin koulujen välituntialueiden kunnosta ja turvallisuudesta saadun valtuustoaloitteen kautta. Päiväkotien pihojen turvallisuus päätettiin kartoittaa mahdollisesti myöhemmin tehtävää kehityssuunnitelmaa varten. Kartoituksen kautta saatiin tietoa Porin kaupungin päiväkotipihojen nykytilanteesta ja sen avulla voidaan määritellä kiireisimmät korjauskohteet.
Kartoituksessa selvitettiin 18 päiväkodin pihaa
Kartoituksen kohteena olivat Porin kaupungin omistamien ja huollettavien päiväkotien piha-alueet. Kartoituksessa huomioitiin pihan rakenteellisia ratkaisuja turvallisuusnäkökulmasta. Näitä olivat pihan lisäksi muun muassa aidat, portit ja kulkutiet. Näiden lisäksi huomioitiin pihan kasvillisuus ja leikkivälineet. Kartoitukseen kuuluvien päiväkotien henkilökunnalle lähetettiin kysely päiväkotien pihojen kunnosta. Kyselyllä selvitettiin pihojen tilannetta kokonaisvaltaisesti. Kyselyssä otettiin huomioon myös pedagoginen toiminta pihoissa. Kartoitus suoritettiin käymällä jokaisessa pihassa kevään ja kesän 2024 aikana. Pihojen rakenteelliset ratkaisut ja leikkivälineet listattiin valmiiksi luotuun Excel-pohjaan ja pihat valokuvattiin.
Päiväkotien pihat ovat toimivia ja turvallisia
Kartoituksen perusteella Porin kaupungin päiväkotien pihat ovat iästään huolimatta hyvässä kunnossa ja turvallisia. Niitä on huollettu vuosittain ja niiden hoidosta huolehditaan säännöllisesti. Osassa päiväkoteja pihan leikkivälineet ovat jo vanhoja, mutta edelleen käyttökelpoisia ja turvallisia. Tämä on tulosta säännöllisistä kunnostus- ja huoltotoimenpiteistä. Kokonaisuutena myös päiväkotien henkilökunta oli tyytyväisiä pihoihin ja niiden toimintoihin.
Kasvillisuuden ja nurmikon puute tai vähäisyys oli varsinkin uusissa pihoissa huolestuttavaa. Pihoista halutaan nykyään entistä helppohoitoisempia. Muuten pihat täyttivät minimisuosituksen eli niistä löytyi keinut, liukumäki, hiekkalaatikko, kiipeilyteline, pelikenttä ja nurmikkoa. Aidat ja portit olivat säännösten mukaiset, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Näitä olivat lähinnä pihoja toisistaan erottavat rakenteet.
Oikeanlainen perustaminen jo rakennusvaiheessa
Monessa pihassa maanrakenteelliset muutokset aiheuttivat ongelmia, lähinnä lammikoituvan veden muodossa. Tämän ongelman ratkaisuksi ainoa keino on tuoda pihaan lisää maa-ainesta tai perustaa pihat kokonaan uudelleen. Tämä on investointina kallista ja varsinkin maa-aineksen lisäämisellä ei välttämättä päästä toivottuun lopputulokseen. Huomiota tulisikin kiinnittää enemmän jo pihojen rakennusvaiheessa oikeanlaiseen ja kestävämpään perustamiseen. Pihan uusimistarpeen suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon koko päiväkotirakennuksen ikä ja mahdollinen muutostarve. Suuriin investointeihin vain pihan osalta ei kannata ryhtyä, jos päiväkodin käyttöikä on tulossa loppuun.
Opinnäytetyönä laadittu kartoitus ei ollut virallinen turvallisuustarkastus eikä sille ole määritelty ohjeistusta. Kartoitus suoritettiin silmämääräisesti ja kartoitus on kartoittajan oma näkemys pihojen kunnosta ja korjaustarpeista. Virallinen turvallisuustarkastus vaatii pätevyyden, jota opinnäytetyön tekijällä ei ollut. Kaupunki voi kuitenkin hyödyntää kartoituksen tuloksia suunniteltaessa tulevia korjaus- ja muutostöitä päiväkotien pihoissa sekä hyödyntää sitä mahdollisesti myöhemmin tehtävän kehittämissuunnitelman laadinnassa.