Kuva opiskelijasta SAMKin kampuksella.

Sosiaali- ja terveysala (ylempi AMK), Vanhustyö

Valitse tutkinto, josta valmistuu vanhustyön osaajia, kehittäjiä ja johtajia!

Ikääntyneet ovat sosiaali- ja terveyspalveluiden suurin käyttäjäryhmä, joten väestön ikääntyminen vaikuttaa merkittävästi ammattitaitoisen ja osaavan työvoimatarpeen lisääntymiseen sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Opiskelemalla vanhustyön ylempään ammattikorkeakoulututkintoon saat valmiuksia arvioida, tukea ja edistää ikäihmisten terveyttä, hyvinvointia ja toimintakykyä sekä kehittää vanhustyötä sosiaali- ja terveysalan palvelujärjestelmissä.

Tutkinnon nimi

Sairaanhoitaja (ylempi AMK), Fysioterapeutti (ylempi AMK), Kuntoutuksen ohjaaja (ylempi AMK), Sosionomi (ylempi AMK), Geronomi (ylempi AMK)

Koulutusala

Sosiaali- ja terveysala

Opiskelumuoto

Monimuotototeutus

Opiskelukieli

Suomi

Laajuus

90 opintopistettä

Hakuaika

-

Opinnot alkavat

-

Suorituspaikka

Pori

Kesto

1 vuosi 6 kuukautta

Aloituspaikat

5

Valintatapa

Siirtohaku

Tähän vanhustyön tutkinto-ohjelmaan voit hakea enää siirtohaussa (1.-15.5.2025).

Edellytyksenä on voimassaoleva korkeakoulun opiskeluoikeus vastaavan alan ohjelmassa. Nettisivuillamme voit tutustua siirtohaun kriteereihin.

 

Tämä vanhustyön ohjelma ei siis ole enää mukana yhteishaussa, mutta vanhustyötä voit opiskella uudessa tutkinto-ohjelmassamme Hyvinvoinnin uudistuva asiantuntijuus ja johtaminen (ylempi AMK).

Tutustu yhteishaun Master School tutkintoihin

Koulutuksen kuvaus

Mitä opintosi sisältävät?

Tähän vanhustyön tutkinto-ohjelmaan voit hakea enää siirtohaussa (1.-15.5.2025). Edellytyksenä on voimassaoleva korkeakoulun opiskeluoikeus vastaavan alan ohjelmassa. Nettisivuillamme voit tutustua siirtohaun kriteereihin.

Tämä vanhustyön ohjelma ei siis ole enää mukana yhteishaussa, mutta vanhustyötä voit opiskella uudessa tutkinto-ohjelmassamme Hyvinvoinnin uudistuva asiantuntijuus ja johtaminen (ylempi AMK).

Vanhustyön tutkinto-ohjelma

Opinnoissa kouluttaudut laaja-alaiseksi ikääntyneiden palveluiden asiantuntijaksi ja kehittäjäksi. Saat valmiudet toimia itsenäisesti alan vaativissa asiantuntija-, koordinointi-, kehittämis- ja johtamistehtävissä. Opinnot perustuvat monialaiseen gerontologiseen tietoperustaan ja tutkimukseen. Opiskelet moniammatillisessa ryhmässä tiiviissä yhteistyössä työelämän kanssa.

Koulutus antaa sinulle valmiuksia arvioida, tukea ja edistää ikääntyneiden terveyttä, hyvinvointia ja toimintakykyä sekä kehittää ikääntyneiden palveluja sosiaali- ja terveysalan palvelujärjestelmissä sekä alueellisesti että kansallisesti. Keskeistä on tulevaisuuden muutostarpeiden arviointi ja uudenlaisen toimintakulttuurin edistäminen vanhustyöhön.

Vanhustyön (ylempi AMK) tutkinto-ohjelman tavoitteena on kouluttaa laaja-alaisia ikääntyneiden palveluiden osaajia, kehittäjiä ja johtajia.

Voit lukea lisää tutkinnon sisällöstä opintosuunnitelmasta.

Verkko-opetus

Koulutus toteutetaan verkossa. Kahteen ensimmäiseen orientaatiopäivään on hyvä osallistua kampuksella (mutta niihinkin voit osallistua tarvittaessa verkon kautta). Opetus pidetään arkisin päiväaikaan verkossa (keskimäärin 2 päivää/kk). Osa opetuksesta on ajasta riippumatonta, jolloin voit seurata nauhoitteita.

Ohita upotus: Sairaanhoitaja (ylempi AMK) Päivi Pietilä kertoo videolla vanhustyön opinnoistaan.

Sairaanhoitaja (ylempi AMK) Päivi Pietilä kertoo vanhustyön opinnoistaan.

Suuntautumisvaihtoehdot

Mikä kiinnostaa eniten? Suuntaa opintojasi

Vanhustyö

Vanhustyön asiantuntijuusosuudessa (25 op) korostuvat gerontologinen tietoperusta, näyttöön perustuva toiminta, palvelujärjestelmät, yhteiskunnallinen osaaminen, ikääntyminen ja hyvinvointi, ikääntymisen moninaisuus sekä digitaaliset palvelut. Johtamisen ja kehittämisen (30 op) osuudessa tarkastellaan johtamista henkilöstön, asiakkaan, eettisyyden sekä talouden näkökulmista muuttuvissa toimintaympäristöissä. Kehittäminen painottuu työelämän kehittämis- ja tutkimusprosessien suunnitteluun ja toteutukseen.

Mielenterveys- ja päihdetyö

Mielenterveys- ja päihdetyön syventävien ammattiopintojen opiskelijalta edellytetään sairaanhoitajan perustutkintoa. Syventävät ammattiopinnot (25 op) järjestetään yhteistyössä TAMKin, JAMKin, OAMKin, SAMKin ja Turun AMKin kanssa. Verkostomaisessa koulutuksessa hyödynnetään eri ammattikorkeakoulujen osaamista ja mahdollistetaan opiskelijoille kansallinen verkostoituminen koulutuksen aikana. Muut tutkintoon kuuluvat opinnot järjestetään vanhustyön ylemmän tutkinto-ohjelman mukaan. Vanhustyön syventäviä asiantuntijaopintoja jää 10 op, työelämän johtamis- ja kehittämisopintoja 20 opintopistettä, vapaasti valittavia opintoja on 5 op ja opinnäytetyö, jonka laajuus on 30 op.

Opetussuunnitelma Linkki avautuu uuteen välilehteen

Uramahdollisuudet

Mahdollisuuksia valmistumisen jälkeen

Valmistumisen jälkeen sinulla on mahdollisuus työskennellä ikääntyneiden palveluissa kehittämis- ja johtotehtävissä, asiantuntijana ja koordinaattorina sekä julkisella, yksityisellä että kolmannella sektorilla ja viedä eteenpäin monialaista gerontologista näkökulmaa moniammatillisissa verkostoissa eri osa-alueilla yhteiskunnassa. Sinulla on myös mahdollisuus hakeutua ylempää korkeakoulututkintoa edellytettäviin jatko-opintoihin.

Yhteyshenkilö

Sari Teeri

Yliopettaja
+358 44 710 3423 sari.teeri@samk.fi
Vastuualueyksikkö
Hyvinvointi ja terveys
Toimintayksikkö
Fysioterapia ja johtaminen
Tiimi
Tutkintoa täydentävä koulutus -tiimi
Toimipaikka
SAMK-kampus Pori

Opiskelu- ja uratarinoita

Lue lisää
Kuva sairaanhoitaja (YAMK) Henna-Kaisa Teelmäki.

Ikäihmisten hoitotyö on haastavaa ja vaativaa, mutta palkitsevaa

Sairaanhoitaja (ylempi AMK) Henna-Kaisa Teelmäki työskentelee tiiminvetäjä-sairaanhoitajana ikäihmisten hoivakodissa Kankaanpäässä. Mikä sai alun perin sairaanhoitajaksi valmistuneen Henna-Kaisan jatkamaan vanhustyössä ja mikä ikäihmisten parissa kiinnostaa?

Mia Kauramaa tietokoneen ääressä.

Halu syventää asiantuntijuutta veti opiskelemaan vanhustyön YAMK-tutkintoa

Vuonna 2019 Mia Kauramaa aloitti vanhustyön YAMK-tutkinnon SAMKissa. Halu kehittyä ja lisätä asiantuntijuutta vanhustyön parissa saivat Mian hakemaan koulutukseen. Tavoitteena hänellä on jonain päivänä päästä työskentelemään esimiehenä ja asiantuntijana alalla.

Maria Uusi-Seppälä työskentelemässä tietokoneella.

Opiskelijamme työllistyvät: Maria Uusi-Seppälä pääsi YAMK-opintojen ansiosta toteuttamaan Sote-uudistusta

Maria Uusi-Seppälä suoritti SAMKissa vanhustyön AMK-tutkinnon ja jo opintojensa loppuvaiheessa hän aloitti suorittamaan vanhustyön ylempää AMK-tutkintoa. Hän opiskeli näitä kahta tutkintoa päällekkäin noin puoli vuotta.

Kuva kahdesta opiskelijasta.

Näillä ohjeilla haet SAMKiin sujuvasti!

Näillä ohjeilla haet SAMKiin sujuvasti!
Hakeminen