Kuva opiskelijasta.

Geronomi (AMK), vanhustyö, monimuotototeutus

Tee merkityksellistä työtä ikäihmisten parissa. Opiskele geronomiksi ja vaikuta tulevaisuuteen!

Geronomina (AMK) kehität tulevaisuuden vanhustyötä. Opiskelet vanhustyön osaajaksi, jolla on mahdollisuus vaikuttaa ikäihmisten mielekkääseen loppuelämään monin eri tavoin. Saat monipuoliset valmiudet toteuttaa uudenlaisia käytäntöjä, joiden lähtökohtana ovat ikääntyvän ihmisen tarpeet ja uusin gerontologinen tutkimustieto.

Tule meille opiskelemaan. Ikääntyvä Suomi tarvitsee osaajia ja osaamistasi!

Tutkinnon nimi

Geronomi (AMK)

Koulutusala

Sosiaali- ja terveysala

Opiskelumuoto

Monimuotototeutus

Opiskelukieli

Suomi

Laajuus

210 opintopistettä

Hakuaika

11.3. - 25.3.2025

Opinnot alkavat

Syksy 2025

Suorituspaikka

Pori

Kesto

3 vuotta 6 kuukautta

Aloituspaikat

30

Valintatapa

Valintakurssi

Koulutuksen kuvaus

Mitä opintosi sisältävät?

Vanhustyön asiantuntijuus muodostuu monialaisesta gerontologisesta tiedosta ja tutkimuksesta ja sen soveltamisesta käytäntöön. Geronomikoulutuksen keskeiset sisältöalueet ovat:

  • gerontologinen osaaminen
  • vanhuspalvelujen toimintaympäristöt ja palvelurakenne
  • ikäihmisen hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen
  • gerontologinen hoiva-, hoito- ja kuntoutusosaaminen
  • vanhustyön kehittäminen ja esihenkilö- ja yrittäjätoiminta.

Opinnoissa kouluttaudut laaja-alaiseksi vanhustyön osaajaksi ja kehittäjäksi. Saat valmiudet toimia itsenäisesti alan vaativissa asiantuntija-, koordinointi-, kehittämis- ja johtamistehtävissä. Opinnot perustuvat monialaiseen gerontologiseen tietoperustaan ja tutkimukseen.

Voit lukea lisää tutkinnon sisällöstä opintosuunnitelmasta.

Opetusta on keskimäärin 4 päivänä kuukaudessa. Opetus on päiväopetusta ja tapahtuu yleisimmin torstaisin ja perjantaisin. Joihinkin kontaktijaksoihin sisältyy myös opiskelua kampuksella ja siihen tulee varautua. Tutkinto-ohjelmaan ei sisälly viikonloppuopetusta.

Koulutukseen vaadittava terveys ja toimintakyky

Alalle hakeutuvan tulee huomioida, että opiskelu ja ammatissa toimiminen edellyttävät hyvää henkistä tasapainoa. Ala ei sovellu huumeiden käyttäjälle eikä alkoholin tai lääkkeiden ongelmakäyttäjälle.  Sosiaali- ja terveysalaa opiskelevan terveydentilaa koskevista vaatimuksista voit lukea lisää ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta.

Useissa sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä hoidetaan infektioille alttiita potilaita ja alalla työskentely ja opiskelu edellyttää Tartuntatautilain mukaista rokotussuojaa. THL:n sivuilla kerrotaan vaadittavista rokotuksista.

Opiskelijaksi pyrkivän tulee ammattikorkeakoulun pyynnöstä antaa opiskelijaksi ottamisen arvioinnin edellyttämät terveydentilaansa koskevat tiedot sekä tieto opiskeluoikeuden peruuttamista koskevasta päätöksestä. Ennen opiskeluihin kuuluvaan ohjattuun harjoitteluun siirtymistä ammattikorkeakoulu pyytää rikosrekisteriotteen esittämistä, jos harjoitteluun kuuluu olennaisesti alaikäisten, ikääntyneiden tai vammaisten henkilöiden parissa työskentely.

Opintosuunnitelma Linkki avautuu uuteen välilehteen
Ohita upotus: Video Geronomi (AMK) tutkinnon opiskelijasta ja hänen urastaan.

Geronomi (AMK) Pia Leppäniemi tiesi jo 19-vuotiaana, että haluaa tehdä vanhustyötä. Ura on edennyt palveluesihenkilöksi, jonka työhön kuuluu vanhustyötä tekevien hoitajien työhyvinvoinnin edistäminen.

Uramahdollisuudet

Mahdollisuuksia valmistumisen jälkeen

Geronomi (AMK) voi työskennellä muun muassa seuraavanlaisissa työympäristöissä hyvinvointialueiden ikääntyneiden palveluissa, yrityksissä ja kolmannella sektorilla:

  • vanhusneuvola ja ikäkeskus
  • kotihoito
  • kotona asumisen tukipalvelut
  • päivätoiminta
  • tehostetun palveluasumisen yksiköt
  • arviointi- ja kuntoutusyksiköt
  • muistipoliklinikat
  • ikääntyvien terveyttä ja hyvinvointia edistävät vapaa-aikapalvelut
  • vanhusten sosiaalityön yksiköt.

Geronomeilla on erittäin hyvät työllistymismahdollisuudet.

Kuva sairaanhoitaja (YAMK) Henna-Kaisa Teelmäki.

Ikäihmisten hoitotyö on haastavaa ja vaativaa, mutta palkitsevaa

Sairaanhoitaja (ylempi AMK) Henna-Kaisa Teelmäki työskentelee tiiminvetäjä-sairaanhoitajana ikäihmisten hoivakodissa Kankaanpäässä. Mikä sai alun perin sairaanhoitajaksi valmistuneen Henna-Kaisan jatkamaan vanhustyössä ja mikä ikäihmisten parissa kiinnostaa?

Mia Kauramaa tietokoneen ääressä.

Halu syventää asiantuntijuutta veti opiskelemaan vanhustyön YAMK-tutkintoa

Vuonna 2019 Mia Kauramaa aloitti vanhustyön YAMK-tutkinnon SAMKissa. Halu kehittyä ja lisätä asiantuntijuutta vanhustyön parissa saivat Mian hakemaan koulutukseen. Tavoitteena hänellä on jonain päivänä päästä työskentelemään esimiehenä ja asiantuntijana alalla.

Maria Uusi-Seppälä työskentelemässä tietokoneella.

Opiskelijamme työllistyvät: Maria Uusi-Seppälä pääsi YAMK-opintojen ansiosta toteuttamaan Sote-uudistusta

Maria Uusi-Seppälä suoritti SAMKissa vanhustyön AMK-tutkinnon ja jo opintojensa loppuvaiheessa hän aloitti suorittamaan vanhustyön ylempää AMK-tutkintoa. Hän opiskeli näitä kahta tutkintoa päällekkäin noin puoli vuotta.

Kuva kahdesta opiskelijasta.

Näillä ohjeilla haet SAMKiin sujuvasti!

Näillä ohjeilla haet SAMKiin sujuvasti!
Hakeminen