Tutkinnon nimi
Insinööri (AMK)Koulutusala
TekniikkaOpiskelumuoto
MonimuotototeutusOpiskelukieli
SuomiLaajuus
240 opintopistettäHakuaika
11.3. - 25.3.2025Opinnot alkavat
Syksy 2025Suorituspaikka
PoriKesto
4 vuottaAloituspaikat
30Valintatapa
ValintakurssiHae tähän tutkinto-ohjelmaan kevään yhteishaussa!
Kevään yhteishaku suomenkielisiin tutkinto-ohjelmiin 11.–25.3.
Haku päättyy 25.3. klo 15. Opinnot alkavat syksyllä 2025.
Koulutuksen kuvaus
Mitä opintosi sisältävät?
Informaatio- ja viestintäteknologian (ICT) alalla työskentelevät ammattilaiset ohjelmoivat, rakentavat ja ylläpitävät tietojärjestelmiä, tietoverkkoratkaisuja ja internetin palveluja. Valmistuneen tieto- ja viestintätekniikan insinöörin työllisyysnäkymät ovat erittäin hyvät. Työtehtävät muotoutuvat osaamisen mukaisiksi. Tulevia työtehtäviä voivat olla esimerkiksi peli-, web- tai sovellusohjelmoija, data-analyytikko, tietojärjestelmien suunnittelija tai kouluttaja.
SAMKin monimuotoisessa tieto- ja viestintätekniikan tutkinto-ohjelmassa opetus tapahtuu pääosin verkossa. SAMK-kampukselle Poriin kokoonnutaan silloin, kun sille on hyvä tarve. Läsnäpäivät ilmoitetaan hyvissä ajoin etukäteen, jotta sinulla on aikaa sovittaa lähipäivät omaan kalenteriisi. Aikaan tai paikkaan sidotut tapaamiset verkossa tai kampuksella ovat iltaisin tai viikonloppuisin.
Pakollisten perusopintojen jälkeen opinnot keskittyvät ohjelmointitaitojen kehittämiseen ja syventämiseen. Lisäksi mukana on datan analysointiin, tietokantoihin, tietoverkkoihin ja ja kyberturvallisuuteen liittyviä opintoja.
Koulutuksen sisältöä ovat ohjelmointitaidot, data-analytiikka, ICT-alan infrasktruktuurit, järjestelmän määrittely- ja suunnittelutaidot, web-järjestelmien toteuttamistaidot, tietokantajärjestelmät, ohjelmistojen tuottaminen, palvelinjärjestelmät, virtualisointi ja tietoverkot ja kyberturvallisuus.
Näitä opiskelet:
- Ohjelmistojen tuottaminen teollisesti
- Ohjelmointi
- Data-analytiikka ja tekoäly
- Pilviteknologiat ja -palvelut
- Tietoverkot ja -järjestelmät
- Kyberturvallisuus.
Sinulla on mahdollisuus olla suorittamatta insinööritutkintoon kuuluvaa matemaattista ja luonnontieteen opintokokonaisuutta (30 opintopistettä). Tällöin sinun tutkinto-ohjelmaksesi vaihtuu tietojenkäsittelyn tutkinto-ohjelma (210 op) ja valmistuessasi tutkintonimikkeesi on Tietojenkäsittelyn tradenomi.
Mitä tutkinnon suorittanut osaa?
Tieto- ja viestintätekniikan tutkinto-ohjelmien koulutus tarjoaa sinulle osaamista ohjelmointiin ja ohjelmistotuotantoon, datan mallintamiseen ja analysointiin, tietokantojen toteuttamiseen ja hyödyntämiseen, tietoverkkoihin ja tietoliikenteeseen, kyberturvaan, web-teknologiaan ja web-tuotantoon sekä laitteisiin ja järjestelmiin. Tietotekniikan opinnoissa opitaan suunnittelemaan, kehittämään ja käyttämään ihmisten, yritysten ja laitteiden välisessä viestinnässä tarvittavia sovelluksia ja järjestelmiä.
Minkälaisia opetusmenetelmiä koulutuksessa käytetään?
Opiskelu on käytännönläheistä ja vastaa työelämän osaamiseen ja tarpeisiin. Opinnoissa keskeisessä asemassa ovat erilaiset projektit ja käytännön harjoitustyöt sekä laboratoriotyöskentely. Ammatillisessa harjoittelussa voit suunnata ja syventää osaamistaan. Ryhmä- ja tiimityötaidot kehittyvät opintojen aikana.
Minkälaisiin tehtäviin ja organisaatioihin tutkinnon suorittaneet työllistyvät?
Tieto- ja viestintätekniikan tutkinto-ohjelmasta valmistunut insinööri voi toimia asiantuntijatehtävissä yrityksissä, julkisella sektorilla sekä monenlaisissa projekteissa. Työympäristö on usein kansainvälinen. Asiantuntijatehtävissä kehitetään modernissa yhteiskunnassa ja jokapäiväisessä elämässä käytettäviä palveluita ja tietojärjestelmiä. Ammattinimikkeitä voivat olla esim. ohjelmistoinsinööri tai data-analyytikko ohjelmistotaloissa, tutkimusinsinööri tuotekehityksessä, ICT-insinööri yritysten tietoverkkojen suunnittelussa ja tietoturvallisuudessa, erikoisasiantuntija teknisessä tuessa, asiakaspalvelussa tai teknisessä myynnissä.
Miksi opiskelisit tieto- ja viestintätekniikan tutkinto-ohjelmassa?
- Opetus ja opintojaksojen aineistot ovat pääosin verkossa. Muutamana lähipäivänä lukuvuodessa on mahdollisuus verkostoitua ja syventää osaamista kampuksella.
- Opintojen sisällöt ovat ajantasaisia ja tulevaisuuteen eväitä antavia
- Harjoitus- ja laboratoriotöissä hyödynnetään verkossa olevaa virtuaalista oppimisympäristöä.
- Opintojen sisällöt ovat ajantasaisia ja tulevaisuuden eväitä antavia
- Opiskelujen aikana on mahdollisuus tehdä erilaisia harjoitustöitä myös omaan työpaikkaan.
- Tieto- ja viestintätekniikan tutkinto-ohjelmasta valmistut insinööriksi.
Suuntautumisvaihtoehdot
Mikä kiinnostaa eniten? Suuntaa opintojasi
Tieto- ja viestintätekniikan opinnoissa on painotus ohjelmointiosaamisessa, unohtamatta kuitenkaan tietoverkkoja, kyberturvaa ja käyttäjälähtöistä suunnittelua. Voit osittain rakentaa itsellesi mielenkiintojesi mukaan opintojaksopaletin, jolla ohjaat sijoittumistasi työelämään.
Uramahdollisuudet
Mahdollisuuksia valmistumisen jälkeen
Valmistuvien insinöörien tehtävät ulottuvat laajalle alueelle erilaisten organisaatioiden digitaalisten palveluiden ympärille. Tehtäviä on tietotekniikan alan lisäksi eri alojen palveluksessa suunnittelussa, toteutuksessa, tutkimuksessa, palveluiden käyttöönotossa, erilaisissa tuotantoympäristöissä ja niiden kunnossapidossa sekä teknisessä myynnissä. Alalta valmistuvien työllisyystilanne on perinteisesti hyvä.
Tehtävänimikkeesi voi tulevaisuudessa olla esimerkiksi:
- ohjelmistokehittäjä
- sovellusohjelmoija
- sovellusasiantuntija
- IT-asiantuntija
- IT-arkkitehti
- järjestelmäasiantuntija
- projektipäällikkö
- tietohallintopäällikkö
- kouluttaja.
Yhteyshenkilö
Petri Nuutinen
LehtoriTeknologia Toimintayksikkö
Teollinen ympäristö Tiimi
Tietojenkäsittely-tiimi Toimipaikka
SAMK-kampus Pori