Kuva sosiaalialan opiskelijoista.

Sosionomi (AMK), Sosiaaliala, päivätoteutus

Sosionomina olet mukana ihmisten arjessa ja tuet heitä eri elämänvaiheissa ja -tilanteissa

Sosiaalialan työ on eri-ikäisten ihmisten kasvun, kehityksen ja sosiaalisen toimintakyvyn tukemista ja ohjaamista. Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa ihmisten toimintakykyyn ja elämänlaatuun. Edustat inhimillisyyttä ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja edistät siten ihmisten hyvinvointia ja turvallisuutta. Sosiaalialan osaamista tarvitaan yhä enemmän myös sosiaalityön ja sosiaalipalvelujen ulkopuolella.

Tutkinnon nimi

Sosionomi (AMK)

Koulutusala

Sosiaali- ja terveysala

Opiskelumuoto

Päivätoteutus

Opiskelukieli

Suomi

Laajuus

210 opintopistettä

Hakuaika

11.3. - 25.3.2025

Opinnot alkavat

Syksy 2025

Suorituspaikka

Pori

Kesto

3 vuotta 6 kuukautta

Aloituspaikat

30

Valintatapa

Todistusvalinta, AMK-valintakoe

Hae tähän tutkinto-ohjelmaan kevään yhteishaussa!

Kevään yhteishaku suomenkielisiin tutkinto-ohjelmiin 11.–25.3.

Haku päättyy 25.3. klo 15. Opinnot alkavat syksyllä 2025.

Hae Opintopolussa Linkki avautuu uuteen välilehteen

Koulutuksen kuvaus

Mitä opintosi sisältävät?

Sosionomi (AMK) keskittyy työssään eri-ikäisten ihmisten kasvun, kehityksen ja sosiaalisen toimintakyvyn tukemiseen. Sosionomi tekee töitä asiakkaiden kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin, arjessa selviytymisen ja asiakkaan itsensä näköisen elämän edistämiseksi. Sosionomin työhön sisältyy paitsi palveluiden tuottamista, myös yhteiskunnallista vaikuttamista, palveluihin ohjausta ja sekä työn kehittämistä yhdessä asiakkaiden kanssa. Opinnot tarjoavat vahvan teoreettisen pohjan sosionomin työn tueksi, mutta samaan aikaan opinnot ovat käytännönläheisiä ja sisältävät paljon toiminnallisuutta.

Voit lukea lisää tutkinnon sisällöstä opintosuunnitelmasta.

Koulutukseen vaadittava terveys ja toimintakyky

Alalle hakeutuvan tulee huomioida, että opiskelu ja ammatissa toimiminen edellyttävät hyvää henkistä tasapainoa. Ala ei sovellu huumeiden käyttäjälle eikä alkoholin tai lääkkeiden ongelmakäyttäjälle.  Sosiaali- ja terveysalaa opiskelevan terveydentilaa koskevista vaatimuksista voit lukea lisää ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta.

Useissa sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä hoidetaan infektioille alttiita potilaita ja alalla työskentely ja opiskelu edellyttää Tartuntatautilain mukaista rokotussuojaa. THL:n sivuilla kerrotaan vaadittavista rokotuksista.

Opiskelijaksi pyrkivän tulee ammattikorkeakoulun pyynnöstä antaa opiskelijaksi ottamisen arvioinnin edellyttämät terveydentilaansa koskevat tiedot sekä tieto opiskeluoikeuden peruuttamista koskevasta päätöksestä. Ennen opiskeluihin kuuluvaan ohjattuun harjoitteluun siirtymistä ammattikorkeakoulu pyytää rikosrekisteriotteen esittämistä, jos harjoitteluun kuuluu olennaisesti alaikäisten, ikääntyneiden tai vammaisten henkilöiden parissa työskentely.

Monipuolista opetusta kampuksella

Opetus järjestetään arkipäivisin pääosin lähiopetuksena SAMK-kampuksella Porissa. Koulutukseen sisältyy myös paljon itsenäistä opiskelua. Opetus toteutetaan arkipäivisin klo 8.30–16.15 välillä. Opiskeluun kuuluu myös itsenäisesti, pareittain tai pienryhmissä suoritettavia tehtäviä ja tenttejä sekä simulaatioita ja työelämän kanssa yhteistyötä.

Opintosuunnitelma Linkki avautuu uuteen välilehteen

Suuntautumisvaihtoehdot

Mikä kiinnostaa eniten? Suuntaa opintojasi

Sosionomiopiskelijoille on tarjolla syventävien opintojen tarjotin, joka on laajuudeltaan 20 opintopistettä. Tältä tarjottimelta opiskelija valitsee neljä itseään kiinnostavaa opintojaksoa. Opintoja on tarjolla esimerkiksi aikuissosiaalityön ja palveluohjauksen teemoista, erityiskasvatuksen ja neuropsykiatrian teemoista, lastensuojelun avo- ja sijaishuollon teemoista, varhaiskasvatuksen ja perhetyön teemoista, päihde- ja mielenterveystyön teemoista jne. Opiskelijat valitaan vaihtoehtoisten opintojen jaksoille ilmoittautumisjärjestyksessä (kaikki opiskelijat eivät välttämättä pääse ensisijaisesti toivomilleen vaihtoehtoisten opintojen jaksoille, mutta mielenkiintoisia vaihtoehtoja on runsaasti tarjolla).

Osa opiskelijoista voi halutessaan suorittaa varhaiskasvatuksen sosionomin kelpoisuuden. Tällöin opiskelijan on valittava tietyt varhaiskasvatukseen linkittyvät vaihtoehtoiset ammattiopinnot, suoritettava ammatilliset harjoittelunsa varhaiskasvatuksen kentällä ja työstettävä opinnäytetyönsä teemaan liittyen. Varhaiskasvatuksen sosionomin kelpoisuutta suorittavia opiskelijoita voidaan valita rajallinen määrä.

Uramahdollisuudet

Mahdollisuuksia valmistumisen jälkeen

Sosionomikoulutus tarjoaa laajat työllistymismahdollisuudet. Samalla tutkinnolla voi työllistyä hyvinkin erilaisiin tehtäviin; ja vastaavasti sosionomina voi joustavasti siirtyä erilaisiin tehtäviin työuran edetessä.

Sosionomina (AMK) voi toimia julkisen sektorin tehtävissä, yrityksissä, erilaisissa järjestöissä tai kansalaistoiminnassa. Sosiaalialan osaamista tarvitaan yhä enenevästi myös sosiaalityön ja sosiaalipalvelujen ulkopuolella.

Sosionomina voi työskennellä muun muassa seuraavanlaisissa työympäristöissä:

  • koulun oppilashuollossa tai varhaiskasvatuksessa
  • lastensuojelussa ja nuorisotyössä
  • ennaltaehkäisevässä ja kuntouttavassa perhetyössä
  • mielenterveys- ja päihdetyössä
  • rikosseuraamustyössä /vankilassa
  • vanhustyössä tai aikuissosiaalityössä
  • kuntoutuksen tehtävissä
  • neuropsykiatrisia pulmia omaavien asiakkaiden parissa
  • kehitysvammaisten parissa ja vammaistyössä
  • kehittämis- ja hanketyössä edellä mainituilla tehtäväaloilla
  • esimiestehtävissä edellä mainituilla tehtäväaloilla.

Yhteyshenkilö

Elina Elo

Lehtori
+358 44 710 3197 elina.elo@samk.fi
Vastuualueyksikkö
Hyvinvointi ja terveys
Toimintayksikkö
Sosiaaliala, vanhustyö ja kuntoutus
Tiimi
Sosiaaliala, vanhustyö ja kuntoutus (monimuoto) -tiimi
Toimipaikka
SAMK-kampus Pori

Opiskelu- ja uratarinat

Lue lisää
Jonna Hyvönen seisoo keltaisen seinän edessä.

Juuri oikealla alalla – Jonna Hyvönen löysi sosiaalialan koulutuksesta työkaluja jatkuvaan kasvuun

Jonna Hyvönen on monipuolinen sosiaalialan ammattilainen, joka tekee töitä täydellä sydämellään. Hän nauttii vaihtelevasta työstään kuntoutumisvalmentajana. Alalle hän lähti kirjallisuuden kautta heränneen kiinnostuksen myötä, ja sisäinen auttamishalu on vienyt häntä eteenpäin uralla.

Hanna Hannukainen istuu vihreällä tuolilla ikkunan edessä.

Samkilainen kasvo: Hanna Hannukainen kannustaa oletusvapaaseen kohtaamiseen

Lehtori Hanna Hannukainen on työskennellyt monenlaisissa tehtävissä SAMKissa. Tällä hetkellä hän opettaa sosionomi- ja täydennyskoulutusopiskelijoita, on mukana hanketyössä sekä toimii kouluttajana eri työyhteisöjen tilaamissa koulutuksissa. Erityisesti neurokirjon teemat ovat lähellä hänen sydäntään.

Henrietta Annala nojaa pystypöytään, puolivartalokuva.

Henrietta Annala, sosionomi, insinööri ja tuleva diplomi-insinööri on todellinen moniosaaja

Henrietta Annala, 30-vuotias kahden pienen lapsen äiti tasapainoilee työn, opiskelun ja lapsiperhearjen keskellä.

Kuva kahdesta opiskelijasta.

Näillä ohjeilla haet SAMKiin sujuvasti!

Näillä ohjeilla haet SAMKiin sujuvasti!
Hakeminen