Tutkinnon nimi
Merikapteeni (AMK)Koulutusala
MerenkulkuOpiskelumuoto
PäivätoteutusOpiskelukieli
SuomiLaajuus
270 opintopistettäHakuaika
11.3. - 25.3.2025Opinnot alkavat
Syksy 2025Suorituspaikka
RaumaKesto
4 vuotta 6 kuukauttaAloituspaikat
25Valintatapa
Todistusvalinta, AMK-valintakoe, SoveltuvuuskoeKoulutuksen kuvaus
Mitä opintosi sisältävät?
Oletko kiinnostunut kansainvälisestä työympäristöstä? Merikapteenin koulutus antaa mahdollisuuden kansainväliselle uralle sekä tarjoaa mielenkiintoisia tehtäviä. Koulutus pitää sisällään sekä teoriaa että käytännön harjoittelua. Koulutuksessa saat perusvalmiudet navigoinnista, lastinkäsittelystä sekä aluksen operoinnista. Voit lukea lisää tutkinnon sisällöstä opintosuunnitelmasta.
Terveydentilan vaatimukset
Merenkulkualan opintoihin hakeutuvan henkilön terveydentila ja toimintakyky arvioidaan alan säädöksissä esitettyjen terveydentilavaatimusten mukaisesti. Opiskelijavalinta on ehdollinen siihen saakka, kunnes opiskelija esittää korkeakoululle merimieslääkärintodistuksensa.
Laivaväen lääkärintarkastuksen tavoitteena on varmistaa, että merenkulkuammateissa työskentelevät henkilöt kykenevät terveydentilansa puolesta suoriutumaan ammatin edellyttämistä tehtävistä vaarantamatta meriturvallisuutta tai omaa tai muiden aluksella työskentelevien turvallisuutta. Lääkärintarkastuksen välillisenä tavoitteena on pyrkiä varmistamaan se, että ammattiin soveltumattomat henkilöt eivät lähtisi merille tai kouluttautuisi ammattiin, jossa eivät kuitenkaan voisi toimia.
Laivaväen lääkärintarkistuksista annettu laki (1171/2010) (1171/2010) edellyttää, ettei merialalla toimivalla ole sellaista vikaa, vammaa tai sairautta, joka estää tai selvästi vaikeuttaa hänen työtään. Hän ei saa sairastaa tautia, jonka voidaan olettaa pahenevan laivatyön johdosta tai vaarantavan muiden aluksella olevien terveyden taikka merenkulun turvallisuuden. Laivaväen näkö- ja kuulokyvyn sekä värinäön tulee täyttää sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen (224/2013) vaatimukset.
Normaalien työtehtävien lisäksi henkilön tulee pystyä huolehtimaan poikkeustilanteiden hoitamisesta (tulipalo aluksella ja pelastautuminen). Raajojen normaali toimivuus, kyky liikkua portaissa sekä tehdä keskiraskasta ruumiillista työtä ovat perusvaatimuksia. Henkilöllä ei saa olla sairautta, joka pahentuu valvomisen, epäsäännöllisen työrytmin ja poikkeavan fyysisen tai psyykkisen kuormituksen johdosta tai joka vaatii kurissa pysyäkseen säännöllistä lääkehoitoa.
Terveydelliset tekijät voivat muodostaa esteen merenkulkualan opiskelijaksi hyväksymiselle. Terveydellisiä esteitä voivat olla mm.
- liikuntaelimistön tai hermoston sairaus tai vamma
- vika tai vamma, joka vaikeuttaa puhumista tai kuulemista taikka kuullun ymmärtämistä
- tasapainohäiriö
- epilepsia
- insuliinihoitoinen diabetes
- kohtauksellinen, toimintakykyyn vaikuttava sairaus
- vakava mielenterveyshäiriö kuten masennus, psykoosi, kaksisuuntainen mielialahäiriö
- päihteiden ongelmakäyttö tai päihderiippuvuus
- yleisvaarallinen tartuntatauti.
Lisätietoja terveysvaatimuksista on Työterveyslaitoksen sivuilla.
Opetussuunnitelma Linkki avautuu uuteen välilehteenUramahdollisuudet
Mikä kiinnostaa eniten? Suuntaa opintojasi
Merikapteenin koulutuksella voi työskennellä varsinaisen laivapalveluksen lisäksi esim. satamien organisaatioissa, varustamoiden maaorganisaatioissa, telakoilla, logistiikkaorganisaatioissa, vakuutusyhtiöissä, luokituslaitoksissa, Traficomin merenkuluntarkastajana sekä luotsina. Merenkulkijoita tarvitaan myös alan koulutustehtävissä.
Suuntautumisvaihtoehdot
Mahdollisuuksia valmistumisen jälkeen
Jokaiselle opiskelijalle laaditaan opintojen alkaessa henkilökohtainen opintosuunnitelma.
Yhteyshenkilö
Jarmo Teränen
LehtoriLogistiikka ja meriteknologia Toimintayksikkö
Tekniikka ja merenkulku Tiimi
Merenkulku-tiimi Toimipaikka
SAMK-kampus Rauma (Merimäki)
Opiskelu- ja uratarinat
Opiskelijamme työllistyvät: Fiia valmistui merikapteeniksi ja nauttii työskentelystä laivoilla
Alun perin Kaarinasta kotoisin oleva Fiia Erkkilä valmistui kesäkuun alussa merikapteeniksi (AMK). Meri on ollut hänelle lapsesta alkaen tuttu elementti.
Ystävän ehdotus sai Kanervan hakemaan merikapteeniopintoihin
Ystävän heittämä ehdotus muutti Kanerva Myllysen koulutusvalinnan. Aikaisemmin hänellä ei ollut käynyt mielessäkään, että merellä liikkumisesta voisi tehdä työn, vaikka hän oli purjehtinut koko ikänsä. Nyt Kanerva opiskelee ensimmäistä vuotta merikapteeniksi, ja opiskelu on ollut mielenkiintoista ja innostavaa.
Merikapteenin opinnot veivät yliperämiehen tehtäviin
Joonas Strang valmistui SAMKista merikapteeniksi joulukuussa 2019 ja työskentelee tällä hetkellä yliperämiehenä merellä Saksan pohjoisrannikolla.