Kuva merenkulun insinööriopiskelijasta.

Insinööri (AMK), merenkulku, päivätoteutus

Merenkulun insinöörin koulutus kannattaa sekä maalla että merillä

Unelmoitko työstä, joka vie sinut merille ja avaa mahdollisuudet maailmanlaajuisesti? Tutkinto-ohjelma tarjoaa sinulle pätevyyden toimia laivojen konepäällystötehtävissä kansainvälisessä liikenteessä. Vaihtoehtoisesti voit työskennellä meriteollisuudessa myös maissa, muun muassa satamissa ja varustamoissa.

Tutkinnon nimi

Insinööri (AMK)

Koulutusala

Merenkulku

Opiskelumuoto

Päivätoteutus

Opiskelukieli

Suomi

Laajuus

270 opintopistettä

Hakuaika

11.3. - 25.3.2025

Opinnot alkavat

Syksy 2025

Suorituspaikka

Rauma

Kesto

4 vuotta 6 kuukautta

Aloituspaikat

20

Valintatapa

Todistusvalinta, AMK-valintakoe

Hae tähän tutkinto-ohjelmaan kevään yhteishaussa!

Kevään yhteishaku suomenkielisiin tutkinto-ohjelmiin 11.–25.3.

Haku päättyy 25.3. klo 15. Opinnot alkavat syksyllä 2025.

Hae Opintopolussa Linkki avautuu uuteen välilehteen

Koulutuksen kuvaus

Mitä opintosi sisältävät?

Merenkulun opinnoissa syvennyt laivojen koneistojen ja järjestelmien toimintaan sekä kone-, sähkö- ja automaatiotekniikan perusteisiin.

Opiskelussa yhdistyvät teoria ja käytäntö: opit soveltamaan tietojasi simulaatioharjoituksissa ja kauppalaivoilla suoritettavissa harjoitteluissa. Harjoittelujaksosi voivat sijoittua myös kansainväliseen meriliikenteeseen.

Lisäksi voit laajentaa osaamistasi valitsemalla energiatekniikan opintoja ja maavoimalaitospätevyyteen tarvittavia opintokokonaisuuksia. Teoreettista osaamistasi täydentävät aluksen huolto- ja kunnossapitomenetelmien hallinta, ymmärrys laivan rakenteista sekä kattavat merimiestaidot. Näihin sisältyvät ensiapu-, turvallisuus- ja hätätilanteiden hallintavalmiudet, jotka ovat keskeisiä merenkulun työssä. Koulutuksessa painottuvat turvallisuusosaaminen, alusten käyttötekniikan syvällinen tuntemus sekä meriympäristön suojeluun liittyvä asiantuntemus. Kansainvälisellä alalla korostuvat kielitaito ja kommunikaatiotaidot. Englannin kieli on erityisen tärkeää, koska monia alaa sääteleviä määräyksiä, teknisiä asiakirjoja sekä käyttö- ja huolto-ohjeita on saatavilla vain englanniksi. Siksi opinnot sisältävät kieliopetusta tukemaan tulevaa uraa.

Voit lukea lisää tutkinto-ohjelman sisällöstä opintosuunnitelmasta.

Monipuoliset opetustavat ja joustava eteneminen

Opetus järjestetään pääosin lähiopetuksena SAMK-kampuksella Raumalla arkipäivisin klo 8.00–16.00. Opiskeluun sisältyy myös itsenäistä työskentelyä, ryhmä- ja paritehtäviä, tenttejä, simulaatioita sekä yhteistyötä työelämän kanssa.

Opiskelijoilla on kaksi vaihtoehtoista opiskelutapaa:

  • Päivätoteutus – Opinnot etenevät säännöllisessä rytmissä omassa opiskeluryhmässä. Opiskelu on kokopäiväistä ja päätoimista, vastaten työpäivätyöskentelyä.
  • Nopeutettu opiskelu – Opiskelija voi edetä omaan tahtiinsa hyödyntämällä ristiinopiskelua ja muiden vuosikurssien opintojaksoja. Aiempia korkeakouluopintoja ja työelämäkokemusta voi hyödyntää opintojen nopeuttamisessa. Nopeutettu opiskelu vaatii suunnitelmallisuutta, ajanhallintaa ja kykyä arvioida omaa osaamista suhteessa oppimistavoitteisiin. Opintojen suoritusjärjestys on huomioitava huolellisessa suunnittelussa. Luonnontieteiden opinnot ovat saatavilla sekä lähi- että verkkototeutuksena, mikä mahdollistaa joustavan etenemisen opiskelijan tarpeiden mukaisesti.

Merenkulkualalle hakijan terveydentila ja toimintakyky

Merenkulkualan opintoihin hakeutuvan henkilön terveydentila ja toimintakyky arvioidaan alan säädöksissä esitettyjen terveydentilavaatimusten mukaisesti. Opiskelijavalinta on ehdollinen siihen saakka, kunnes opiskelija esittää korkeakoululle merimieslääkärintodistuksensa. Ohjeet todistuksen toimittamisesta SAMKiin annetaan opiskelijavalinnan päätyttyä, uusien opiskelijoiden infon yhteydessä.

Laivaväen lääkärintarkastuksen tavoitteena on varmistaa, että merenkulkuammateissa työskentelevät henkilöt kykenevät terveydentilansa puolesta suoriutumaan ammatin edellyttämistä tehtävistä vaarantamatta meriturvallisuutta tai omaa tai muiden aluksella työskentelevien turvallisuutta. Lääkärintarkastuksen välillisenä tavoitteena on pyrkiä varmistamaan se, että ammattiin soveltumattomat henkilöt eivät lähtisi merille tai kouluttautuisi ammattiin, jossa eivät kuitenkaan voisi toimia.

Laivaväen lääkärintarkistuksista annettu laki (1171/2010) (1171/2010) edellyttää, ettei merialalla toimivalla ole sellaista vikaa, vammaa tai sairautta, joka estää tai selvästi vaikeuttaa hänen työtään. Hän ei saa sairastaa tautia, jonka voidaan olettaa pahenevan laivatyön johdosta tai vaarantavan muiden aluksella olevien terveyden taikka merenkulun turvallisuuden. Laivaväen näkö- ja kuulokyvyn sekä värinäön tulee täyttää sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen (224/2013) vaatimukset.

Normaalien työtehtävien lisäksi henkilön tulee pystyä huolehtimaan poikkeustilanteiden hoitamisesta (tulipalo aluksella, pelastautuminen). Raajojen normaali toimivuus, kyky liikkua portaissa sekä tehdä keskiraskasta ruumiillista työtä ovat perusvaatimuksia. Henkilöllä ei saa olla sairautta, joka pahentuu valvomisen, epäsäännöllisen työrytmin ja poikkeavan fyysisen tai psyykkisen kuormituksen johdosta tai joka vaatii kurissa pysyäkseen säännöllistä lääkehoitoa.

Terveydelliset tekijät voivat muodostaa esteen merenkulkualan opiskelijaksi hyväksymiselle. Terveydellisiä esteitä voivat olla mm.

  • liikuntaelimistön tai hermoston sairaus tai vamma
  • vika tai vamma, joka vaikeuttaa puhumista tai kuulemista taikka kuullun ymmärtämistä
  • tasapainohäiriö
  • epilepsia
  • insuliinihoitoinen diabetes
  • kohtauksellinen, toimintakykyyn vaikuttava sairaus
  • vakava mielenterveyshäiriö kuten masennus, psykoosi, kaksisuuntainen mielialahäiriö
  • päihteiden ongelmakäyttö tai päihderiippuvuus
  • yleisvaarallinen tartuntatauti.

Lisätietoa terveysvaatimuksista on Työterveyslaitoksen sivuilla.

Opiskelupaikan peruminen

Ammattikorkeakoulu voi perua hakijan opiskelupaikan, mikäli lääkärintodistusta ei toimiteta edellä mainitussa määräajassa tai hakijaa ei lääkärintodistuksen perusteella voida pitää merenkulkualan koulutukseen soveltuvana. Merenkulkualan koulutusta koskee Ammattikorkeakoululain (932/2014) 33 §, jonka mukaan opiskelijan opiskeluoikeus voidaan peruuttaa tapauksissa, joissa opintoihin sisältyy asiakasturvallisuutta tai liikenteen turvallisuutta koskevia vaatimuksia ja joissa opiskelija on osoittautunut opintoihin soveltumattomaksi

• vaarantamalla toistuvasti tai vakavasti opinnoissaan toisen henkilön terveyden tai turvallisuuden ja siten osoittautunut ilmeisen sopimattomaksi toimimaan opintoihin liittyvissä käytännön tehtävissä tai harjoittelussa
• on ilmeistä, että opiskelija ei terveydentilaltaan eikä toimintakyvyltään täytä opiskelijaksi ottamisen edellytyksiä
• hakuvaiheessa salannut sellaisen tiedon opiskeluoikeuden peruuttamista koskevasta päätöksestä, joka olisi voinut estää hänen valintansa opiskelijaksi.

Ehdollinen valinta

Opiskelupaikka on ehdollinen siihen saakka, kunnes ammattikorkeakoulu on käsitellyt ja arvioinut opiskelijaksi pyrkivän opiskelijaksi ottamisen arvioinnin edellyttämät terveydentilaansa koskevat tiedot.

Ammattikorkeakoulu voi perua hakijan opiskelupaikan,

  • jos todistuksia ei toimiteta ammattikorkeakoulun ilmoittamassa määräajassa
  • jos hakija on antanut itsestään virheellisiä tietoja
  • on ilmeistä, että opiskelija ei terveydentilaltaan eikä toimintakyvyltään täytä opiskelijaksi ottamisen edellytyksiä (Ammattikorkeakoululaki 932/2014)
  • jos opiskelija on salannut aiemman opiskeluoikeuden peruuttamisen (Ammattikorkeakoululaki 932/2014).
Opintosuunnitelma Linkki avautuu uuteen välilehteen

Uramahdollisuudet

Mikä kiinnostaa eniten? Suuntaa opintojasi

Koulutus vastaa kansainvälisen STCW-sopimuksen (Standards of Training, Certification, and Watchkeeping) vaatimuksia. Pätevyystodistuksen myöntäminen edellyttää STCW:n määrittelemien hyväksyttyjen ammattikorkeakoulutasoisten opintojen ja ohjatun harjoittelun suorittamista.

Koulutus valmentaa sinut konepäällystön vastuullisiin johtotehtäviin, kuten vahtikonemestarin, konemestarin ja ylikonemestarin rooleihin meriliikenteessä. Valmistuttuasi insinööriksi voit työskennellä eri alustyypeillä maailmanlaajuisessa meriliikenteessä. Näitä ovat esimerkiksi rahtialukset, säiliöalukset, matkustajalaivat ja autolautat. Merenkulkuala tarjoaa monipuolisia työtehtäviä sekä mahdollisuuden kansainväliseen uraan.

Merenkulun insinööri (AMK) -tutkinto antaa valmiudet toimia merenkulun asiantuntijana eri teollisuuden aloilla valmistavasta teollisuudesta palvelutuotantoon. Merenkulun insinöörit voivat toimia niin suunnittelu- ja kehitystehtävissä kuin esihenkilöroolissa esimerkiksi hankinnan, tuotannon, myynnin, projektien ja laadun johtamisen eri tehtävissä.

Tyypillisiä valmistumisen jälkeisiä tehtävänimikkeitä ovat esimerkiksi:

  • tuotantoinsinööri
  • ostaja
  • kehittämispäällikkö
  • projekti-insinööri
  • tekninen johtaja
  • konetarkastaja,
  • projektipäällikkö
  • konemestari
  • konepäällikkö.

Mahdollisuuksia valmistumisen jälkeen

Yhteyshenkilö

Kimmo Kauko

Tuntiopettaja
+358 44 710 3225 kimmo.2.kauko@samk.fi
Vastuualueyksikkö
Logistiikka ja meriteknologia
Toimintayksikkö
Tekniikka ja merenkulku
Tiimi
Merenkulku-tiimi
Toimipaikka
SAMK-kampus Rauma

Opiskelu- ja uratarinat

Alex Kippo talvisessa maisemassa.

Opiskelijamme työllistyvät: Merenkulun insinöörin matka opinnoista työelämään ja uusiin haasteisiin

Alex Kippo aloitti SAMKissa elokuussa 2014 Raumalla merenkulkualan insinöörin opinnot ja valmistui joulukuussa 2018.

Merenkulkuneuvos Markku Mylly on SAMKin uusin Senior Fellow.

Senior Fellow, merenkulkuneuvos Markku Mylly käyttää kokemustaan ja verkostojaan nuorten hyväksi

– Tämä on hieno ala, joka on antanut leivän lisäksi paljon elämyksiä ja mahdollisuuksia. Uskon, että kun nuori saa SAMKista hyvän opetuksen ja pohjan, se on vain itsestä kiinni, miten pitkälle urallaan pääsee, sanoo Mylly, joka on itsekin Rauman merenkulun kasvatteja.

Sauli Ahvenjärvi

Autonomiset alukset tulevat, mutta koulutettuja merenkulkijoita tarvitaan yhä

– Ihan täysin miehittämätön laiva on vielä kaukana, sanoo SAMKin Sauli Ahvenjärvi. Mitään ei tapahdu kovin nopeasti, sillä merenkulkuala on kansainvälisesti vahvasti säännelty. Iso asia ovat vastuukysymykset: jos laivassa ei ole päällikköä, kuka vastaa – ohjelmistovalmistaja vai varustamo?

Kuva kahdesta opiskelijasta.

Näillä ohjeilla haet SAMKiin sujuvasti!

Näillä ohjeilla haet SAMKiin sujuvasti!
Hakeminen