Koulutuksen kuvaus
Mitä opintosi sisältävät?
Kuntoutuksen ohjaaja on toimintakyvyn ja kuntoutustarpeen arvioinnin, kuntoutuksen suunnittelun, ohjauksen ja koordinoinnin asiantuntija, joka tietää hyvän kuntoutuskäytännön periaatteet ja hallitsee laaja-alaisen näkemyksen kuntoutuksesta mukaan lukien; toimintakyky-/lääkinnällisen-, ammatillisen-, sosiaalisen ja kasvatuksellisen kuntoutuksen.
Kuntoutuksen ohjaaja tunnistaa yksilöllisen ja yhteisöllisen kuntoutustarpeen, osaa selvittää ja kuvata asiakkaan toimintakykyä ja arjessa selviytymistä laaja-alaisesti (ICF) sekä osaa laatia asiakkaan ja muiden kuntoutus-/hoitotahojen kanssa hyvän kuntoutuskäytännön mukaisen kuntoutussuunnitelman. Kuntoutuksen ohjaaja osaa yhteensovittaa ja koordinoida asiakkaan kuntoutustarpeet ja olemassa olevat palvelut, koska tuntee hyvin eri kuntoutuspalveluja ohjaavan säädöspohjan (kriteerit ja polut) ja olemassa olevat kuntoutusmahdollisuudet (palvelut). Kuntoutuksen ohjaaja osaa ohjata kuntoutujaa ja läheisiä vastuullisen asiakasohjauksen periaattein (case management) kuntoutujan itsenäistä selviytymistä ja osallisuutta edistäen.
Kuntoutuksen ohjaaja osaa kohdata asiakkaita erilaisissa ympäristöissä sekä muutostilanteissa ja edistää kuntoutuksen aikana kuntoutujan itsenäistä toimintakykyä, muutosmotivaatiota, voimavaroja ja arjen sujumista. Kuntoutuksen ohjaaja osaa toimia kuntoutusalan asiantuntijana ja suunnittelijana moniammatillisissa verkostoissa ja tiimeissä sekä tekee yhteistyötä muiden sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan toimijoiden kanssa. Kuntoutuksen ohjaaja vaikuttaa aktiivisesti alueellisella ja valtakunnallisella tasolla kuntoutukseen liittyvien asioiden ja palvelujen saavutettavuuden edistämisessä ja kehittämisessä.
Voit lukea lisää tutkinnon sisällöstä opintosuunnitelmasta.
Joustavaa monimuoto-opiskelua
Monimuotokoulutuksessa kontaktiopetus on rytmitetty siten, että työssäkäynti opintojen ohella on mahdollista. Aikaan ja paikkaan sitomaton opiskelu on merkittävä osa koulutusta. Verkko-oppimisympäristöt ovat keskeisiä oppimisympäristöjä. Noin kolmasosa opiskelusta toteutuu harjoitteluna sosiaali- ja terveysalan eri toimintaympäristöissä, joissa pääset toimimaan asiakkaiden ja sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Pystyt itse vaikuttamaan harjoittelujen ajankohtiin ja harjoittelupaikkoihin.
Kuntoutuksen ohjauksen monimuotokoulutuksessa kontaktipäiviä on kuukauden välein, 3 -5 päivää kerrallaan. Suurin osa kontaktipäivistä toteutetaan verkossa. Kontaktiopetus toteutetaan arkipäivisin, klo 8-16 välillä. Iltaisin tai viikonloppuisin ei ole opetusta. Koulutuksen ensimmäisenä syksynä ollaan joka toinen kuukausi SAMK-kampuksella Porissa ja joka toinen verkossa. Sen jälkeen siirrytään verkko-opetukseen. Kampuksella pidettäviin opetuspäiviin ei voi osallistua verkossa. Lukujärjestykset varmistuvat aina hyvissä ajoin ennen lukukauden alkua.
Monimuoto-opiskelu antaa sinulle vapauden ja joustavuuden oppia omalla tavallasi, mutta samalla se edellyttää omistautumista ja itseohjautuvuutta. Motivaatiolla itsenäiseen opiskeluun on tärkeä rooli, ja opit paljon sekä itsenäisesti että ryhmissä. Sinulla on keskeinen rooli omassa oppimisessasi, ja voit itse vaikuttaa siihen, miten syvennyt aiheisiin ja kehityt opiskelijana. Itsenäiselle opiskelulle on hyvä varata aikaa osaksi omaa arkea.
Koulutukseen vaadittava terveys ja toimintakyky
Alalle hakeutuvan tulee huomioida, että opiskelu ja ammatissa toimiminen edellyttävät hyvää henkistä tasapainoa. Ala ei sovellu huumeiden käyttäjälle eikä alkoholin tai lääkkeiden ongelmakäyttäjälle. Sosiaali- ja terveysalaa opiskelevan terveydentilaa koskevista vaatimuksista voit lukea lisää ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta.
Useissa sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä hoidetaan infektioille alttiita potilaita ja alalla työskentely ja opiskelu edellyttää Tartuntatautilain mukaista rokotussuojaa. THL:n sivuilla kerrotaan vaadittavista rokotuksista.
Opiskelijaksi pyrkivän tulee ammattikorkeakoulun pyynnöstä antaa opiskelijaksi ottamisen arvioinnin edellyttämät terveydentilaansa koskevat tiedot sekä tieto opiskeluoikeuden peruuttamista koskevasta päätöksestä. Ennen opiskeluihin kuuluvaan ohjattuun harjoitteluun siirtymistä ammattikorkeakoulu pyytää rikosrekisteriotteen esittämistä, jos harjoitteluun kuuluu olennaisesti alaikäisten, ikääntyneiden tai vammaisten henkilöiden parissa työskentely.
Opintosuunnitelma
Linkki avautuu uuteen välilehteen
launch