Tutkimuskeskus WANDER – Innovaatioita ja ratkaisuja paikallisiin sekä globaaleihin haasteisiin

Huhtikuussa julkaistu Tutkimuskeskus WANDERin kokoomajulkaisu tarjoaa katsauksen keskuksen laaja-alaiseen tutkimus- ja kehitystyöhön.

Naishenkilö pipetoi näytettä laboratoriossa valkoinen takki päällään.

Tutkimuskeskus WANDER perustettiin Prizztech Oy:n yhteyteen virallisesti vuonna 2005 nimellä Vesi-Instituutti. Toiminta oli alkanut jo vuonna 1999. Alkuvuosina keskuksen painopiste oli juomaveden kanssa kosketuksissa olevien rakennustuotteiden tuotehyväksyntäjärjestelmän luomisessa yhdessä Satakunnan vesialan yritysten ja VTT:n kanssa. Alkuvuonna 2024 Euroopan komissio antoi lopulliset säädökset tämän järjestelmän osalta, joka tulee voimaan vuonna 2026.

WANDERin tutkimustoiminnassa veden laatu on ollut keskeisessä roolissa alusta alkaen, ja se on osallistunut aktiivisesti juomavedenkäsittelykemikaalien standardisointiin vuodesta 2009 lähtien. Toiminnan siirtyessä vuonna 2013 Satakunnan ammattikorkeakouluun, keskus alkoi tutkia myös sisäympäristön terveellisyyteen vaikuttavia tekijöitä, kuten sisäilman ja kosketuspintojen merkitystä.

COVID-19-pandemian aikana tämä laajentuminen osoittautui merkittäväksi, sillä WANDERin tutkimus kykeni tarjoamaan ratkaisuja tartuntojen vähentämiseksi sisätiloissa. Yhteistyö yritysten kanssa on ollut olennaista keskuksen tutkimustoiminnassa, joka on pääasiassa soveltavaa. Keskus on mukana kansainvälisissä tutkimusverkostoissa, kuten EU:n Horisontti Eurooppa -ohjelmasta rahoitetussa STOP-projektissa.

– Tulevaisuudessa WANDER keskittyy jatkossakin uusien tutkimusaiheiden tarkasteluun ja kokeelliseen tutkimukseen, erityisesti nanoteknologian sovelluksiin vedenkäsittelyssä. Maakunnallinen tutkimusyhteistyö Satakunnan muiden organisaatioiden kanssa on meille keskeistä alueen kehityksen kannalta. Kokoomajulkaisu valottaa WANDERin keskeisiä tutkimusalueita ja tarjoaa näkökulmia rakennetun ympäristön terveyden edistämiseen koskien vettä ja vesijärjestelmiä, kosketuspintoja sekä sisäilmaa, kertoo Tutkimuskeskus WANDERin tutkimuspäällikkö Martti Latva.

Tutustu Tutkimuskeskus WANDERin kokoomajulkaisuun Theseuksessa

Jaa tämä sivu

Neljä henkilöä istumassa sohvaryhmän äärellä.

Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus työikäisten hyvinvoinnin ja työvoiman riittävyyden asialla

Tänä syksynä ensimmäistä syntymäpäiväänsä viettäneen Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskuksen tavoitteena on, että Satakunnassa olisi maan toimintakykyisimmät työikäiset.

Kalle Männistö talvimaisemissa.

Samkilainen kasvo: Kalle Männistö kehittää GEO-oppimisympäristöä SAMKin leivissä sekä tutkii perhosia

Kalle Männistö työskentelee asiantuntijana SAMKin vetämässä Pohjois-Satakunta vihreän siirtymän aalloilla -hankkeessa. Muuten hän toimii biologian ja maantieteen lehtorina Honkajoen yhtenäiskoulussa ja lukiossa, ja sai juuri vuoden opettajapalkinnon ansioistaan näissä oppiaineissa.

Kuva on otettu Kankaanpään kampuksen auditoriosta, joka on täynnä väkeä.

Teknologiaa ja tikkareita – RoboAI Roadshow tarjosi kävijöilleen kirkkaan tulevaisuuskuvan

– RoboAI Roadshown tulo Kankaanpäähän oli meille erittäin merkityksellistä. Olemme iloisia yritysten puolesta, että heillä oli mahdollisuus saada uusinta teknologiatietoa. Tapahtuma oli järjestetty houkuttelevasti ja paikan päällä oli hyvin väkeä, kiittelee Kankaanpään kaupunginjohtaja Mika Hatanpää.