Tutkimuskeskus WANDER – Innovaatioita ja ratkaisuja paikallisiin sekä globaaleihin haasteisiin

Huhtikuussa julkaistu Tutkimuskeskus WANDERin kokoomajulkaisu tarjoaa katsauksen keskuksen laaja-alaiseen tutkimus- ja kehitystyöhön.

Naishenkilö pipetoi näytettä laboratoriossa valkoinen takki päällään.

Tutkimuskeskus WANDER perustettiin Prizztech Oy:n yhteyteen virallisesti vuonna 2005 nimellä Vesi-Instituutti. Toiminta oli alkanut jo vuonna 1999. Alkuvuosina keskuksen painopiste oli juomaveden kanssa kosketuksissa olevien rakennustuotteiden tuotehyväksyntäjärjestelmän luomisessa yhdessä Satakunnan vesialan yritysten ja VTT:n kanssa. Alkuvuonna 2024 Euroopan komissio antoi lopulliset säädökset tämän järjestelmän osalta, joka tulee voimaan vuonna 2026.

WANDERin tutkimustoiminnassa veden laatu on ollut keskeisessä roolissa alusta alkaen, ja se on osallistunut aktiivisesti juomavedenkäsittelykemikaalien standardisointiin vuodesta 2009 lähtien. Toiminnan siirtyessä vuonna 2013 Satakunnan ammattikorkeakouluun, keskus alkoi tutkia myös sisäympäristön terveellisyyteen vaikuttavia tekijöitä, kuten sisäilman ja kosketuspintojen merkitystä.

COVID-19-pandemian aikana tämä laajentuminen osoittautui merkittäväksi, sillä WANDERin tutkimus kykeni tarjoamaan ratkaisuja tartuntojen vähentämiseksi sisätiloissa. Yhteistyö yritysten kanssa on ollut olennaista keskuksen tutkimustoiminnassa, joka on pääasiassa soveltavaa. Keskus on mukana kansainvälisissä tutkimusverkostoissa, kuten EU:n Horisontti Eurooppa -ohjelmasta rahoitetussa STOP-projektissa.

– Tulevaisuudessa WANDER keskittyy jatkossakin uusien tutkimusaiheiden tarkasteluun ja kokeelliseen tutkimukseen, erityisesti nanoteknologian sovelluksiin vedenkäsittelyssä. Maakunnallinen tutkimusyhteistyö Satakunnan muiden organisaatioiden kanssa on meille keskeistä alueen kehityksen kannalta. Kokoomajulkaisu valottaa WANDERin keskeisiä tutkimusalueita ja tarjoaa näkökulmia rakennetun ympäristön terveyden edistämiseen koskien vettä ja vesijärjestelmiä, kosketuspintoja sekä sisäilmaa, kertoo Tutkimuskeskus WANDERin tutkimuspäällikkö Martti Latva.

Tutustu Tutkimuskeskus WANDERin kokoomajulkaisuun Theseuksessa

Jaa tämä sivu

SAMK uusi kampus

12 ammattikorkeakoulua valmistelee ehdotusta ammatillisesta tohtoritutkinnosta

Ammattikorkeakoulut haluavat, että Suomi seuraa eurooppalaista kehitystä ja mahdollistaa ammatilliset tohtoritutkinnot. Tavoitteena on Suomen kilpailukyvyn kasvattaminen.

CERNin edustajat Jan Janke (vasemmalla) ja Matthias Braeger saapuivat Poriin viime vuoden lopulla tutustumaan tiloihin ja keskustelemaan tapahtuman järjestelyistä. Kuvassa myös tapahtumaa koordinoiva opettaja Sara Kfouri Koskinen SAMKIsta.

CERN Spring Campus ensi kertaa Suomeen – SAMK isännöi tapahtumaa toukokuussa

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN järjestää vuotuisen CERN Spring Campus -tapahtuman ensi kertaa Suomessa. Toukokuussa 2025 SAMK isännöi tätä merkittävää kansainvälistä tapahtumaa, joka keskittyy tietojenkäsittelytieteisiin ja moderniin teknologiaan.

Palkintojenjakotilaisuudessa otetussa kuvassa Arja Laulainen (vas.), Kati Karinharju, Mari Kaunistola ja Anna Sevänen, edessä Jari Kauranen.

Porin kaupungilta esteettömyyden ja saavutettavuuden kunniamaininta soveltavan liikunnan messujen järjestämisestä

Porin kaupunginhallitus ja vammaisneuvosto päättivät viime vuonna uudesta kunniamaininnasta, jolla huomioidaan esteettömyyden ja saavutettavuuden edistämistä Porin alueella. Ensimmäistä kertaa jaettava tunnustus myönnettiin eilen SAMKille ja Porin kaupungille soveltavan liikunnan messujen järjestämisestä.