Erityisesti mielenterveys- ja päihdepalveluissa sekä psykiatrisessa hoitotyössä työskentelevät ammattilaiset ovat suuremmassa riskissä kokea masennusoireita kuin moni muu ammattiryhmä.
Ravitsemuksen yhteys masennukseen on hyvin tunnettu: terveyttä edistävä, kuten välimerellinen ruokavalio, on yhdistetty pienempään masennusriskiin. Yhteys on kuitenkin monisyinen, eikä vielä tiedetä, voidaanko ravitsemuksella tehokkaasti lievittää masennusoireita tai tukea työkykyä.
– Hoitajilla, erityisesti mielenterveys- ja päihdepalveluissa sekä psykiatrisessa hoitotyössä työskentelevillä, on tutkitusti suurempi riski masennusoireisiin. Varhaisiin masennusoireisiin puuttuminen on tärkeää mielialan ja työkyvyn tukemiseksi, kertoo tutkija Aino Kipfer.
Tutkimukseen osallistuvien hoitajien rekrytointi on aloitettu
Osallistujina ovat lähihoitajat, sairaanhoitajat ja sosionomit Satakunnan hyvinvointialueen Porin alueelta, jotka työskentelevät mielenterveys- ja päihdepalveluissa sekä psykiatrisessa hoitotyössä. Puolet tutkimuksen osallistujista saa kuuden kuukauden ajan yksilö- ja ryhmämuotoista ravitsemusohjausta, johon kuuluu henkilökohtainen ravitsemussuunnitelma sekä terveydenhoitajan tapaamiset tutkimuksen alussa ja lopussa.
– Tutkimuksen tavoitteena on vähentää osallistujien masennusoireita ja sairauspoissaoloja sekä kohentaa heidän ruokavaliotaan, työkykyään ja elämänlaatuaan, toteaa erikoistutkija ja projektipäällikkö Susanna Kunvik.
Onnistuneen tutkimuksen tulokset tarjoavat paitsi uutta tieteellistä tietoa myös mahdollisuuden hyödyntää ravitsemusohjausmallia esimerkiksi työterveyshuollossa. Tämä tutkimus on ensimmäinen laatuaan Suomessa, sillä ravitsemuksen vaikutuksia masennusoireisiin ja työkykyyn ei ole aiemmin tutkittu mielenterveys- ja päihdetyön ammattilaisten keskuudessa.