Jätteiden lajittelu

Jätteiden lajittelu on ympäristöteko

Osana kestävän kehityksen ja vastuullisuuden tavoitteitamme haluamme mahdollistaa jätteiden kierrättämisen kampuksilla. Lajittelethan siis jätteesi, kiitos!

Miksi lajitella jätteet?

Lajittelemalla jätteitä kierrätykseen ja kompostiin vähennetään kaatopaikalle päätyvän jätteen määrää, mikä vähentää ympäristön kuormitusta ja esimerkiksi tarvetta uusille kaatopaikoille.

Kierrättämällä materiaaleja, kuten paperia, lasia ja metallia, säästetään uusien raaka-aineiden louhimisesta ja energiankulutuksesta, mikä vähentää ympäristövaikutuksia ja hidastaa luonnonvarojen ehtymistä. Lajittelun tavoitteena on tehdä jätteiden käsittelystä tehokkaampaa ja ympäristöystävällisempää sekä helpottaa kierrätyksen prosessia.

Kierrättämiseen lisäksi kuuluu esimerkiksi paperin, lasin, metallin ja muovin uudelleenkäyttö sekä materiaalien muuttaminen uusiksi tuotteiksi, raaka-aineiksi tai energianlähteiksi, niiden alkuperäisen käyttötarkoituksen sijaan.

Mistä löydän lajittelupisteen kampuksilla?

Kampuksilla on helposti saavutettavat lajittelupisteet erikseen muoville, pahvi&kartongille, metallille, lasille, keräyspaperille, sekajätteelle ja biojätteelle. Lisäksi pantillisille pulloille ja tölkeille on omat astiat. Paristoille sekä sähkö- ja elektroniikkajätteille löytyy myös omat kierrätyspaikkansa ja/tai voit toimittaa nämä myös IT Supportiin. Paperikeräyslaatikot on sijoitettuina monitoimikoneiden/-tulostimien läheisyyteen.

Lajitteluastioiden käyttöä ohjataan selkein ohjein, jotta lajittelu on helppoa.

Huomioithan, että tiloissa (luokissa, työpisteillä tai neuvotteluhuoneissa) ei pääasiassa siis ole yksittäisiä ”roskiksia”. Roskia ei saa jättää tilaan. Lajittelupisteet löydät mm. käytäviltä ja porrastasanteilta. Isommat lajittelupisteet löytyvät pääovilta.

Kysy tarvittaessa lisää jätteisen lajittelusta kampuksen vahtimestareilta.

Lajittelupisteet löydät mm. käytäviltä ja porrastasanteilta.
Monipuolisimmat lajittelupisteet löytyvät kampusten pääovilta.

Miten lajittelen jätteet?

Tarkempaa lisätietoa jätteiden lajittelusta sekä kierrättämisestä saat mm. keräämö.fi ja vaarallinenjate.fi -palveluista oheisten linkkien takaa.

Esimerkkejä:

Nenäliina -> Sekajäte
Välipalapatukka -> Muovi
Välipalajuoma -> Pahvi ja kartonki
Välipalarahka tai vast. -> Muovi, metalli ja kartonki
Takeway kahvikuppi -> Pahvi ja kartonki

Kierrätysohjeet kannattaa tarkistaa tuotteesta.

Huomiot jätteiden lajittelussa:

  • Pakkaukset täytyy litistää ennen keräysvälineeseen laittoa. Kun litistät kartonkipakkaukset, keräysauto ei kuljeta ilmaa, vaan kartonkia mahtuu kyytiin moninkertaisesti enemmän – tällöin keräys on tehokasta ja ekologisempaa.
  • Huuhtaise nestepakkaukset sekä muut mahdollisia ruoantähteitä sisältävät pakkaukset ja valuta ne kuiviksi.
  • Muovi, lasi- ja metallipakkauksia ei tarvitse pestä ennen keräysastiaan laittamista, kevyt huuhtelu kylmällä vedellä tai pyyhkäisy paperilla riittää.
  • Pesu kuumalla vedellä ei kannata, sillä meidän tulisi käyttää lämmintä vettä harkiten energian säästämiseksi. Mikäli pakkaus vaatisi puhdistukseen lämmintä vettä. Lajitellaan tuote sekajätteenä.
  • Pakkaus kierrätetään aina sen suurimman materiaalimäärän mukaan. Jos ei tiedä, mistä materiaalista pakkaus on tehty, asian voi tarkistaa pakkauksen kyljessä olevasta merkistä. Jos on silti epävarma tai siinä on montaa eri materiaalia, pakkauksen voi aina laittaa sekajätteeseen, jolloin se hyödynnetään energiana.
  • Muovinkeräykseen kuuluvat vain muovipakkaukset. Esimerkiksi vanha muovinen muki ei kuulu muovinkeräysastiaan. Ehjän voi lahjoittaa eteenpäin ja rikkinäisen paikka on kierrätyskeskuksessa. Tuotteen voi myös laittaa sekajätteeseen.
  • Muovipakkaukset, joissa alumiinikalvo (esim. kahvipaketti) kuuluu muovikeräykseen tai sekajätteeseen. Metallikeräys on tarkoitettu vain metallisille pakkauksille ja pienille metalliesineille.
  • Pehmopaperi, kuten nenäliinat ja käsipyyhkeet voi kierrättää sekajätteen lisäksi biojätteenä, jos pehmopaperin määrä on vähäistä suhteessa muuhun biojätteeseen. Esim. ravintoloissa biojäteastiaan ruuantähteiden sekaan sopii pehmopaperit.
  • Muistathan teipata käytöstä poistettujen paristojen navat heti, kun irrotat ne laitteesta.
  • Paperinkeräykseen laitetaan vain postiluukun kautta tullut paperi. Kovakantisten kirjojen kannet kuuluvat sekajätteeseen, mutta sivut voi laittaa paperinkeräykseen.
  • HUOM! Paikalliset jätehuoltomääräykset ja -ohjeistukset saattavat vaihdella paikkakunnittain. Nämä on hyvä tarkistaa varmistaakseen oikean lajittelun.

Muistisääntö: ”Kaupasta kartonki, postilaatikosta paperi”

Vinkit jätteiden vähentämiseen:

  • Suosi kestotuotteita kertakäyttöisen sijaan. Esimerkiksi kestomukit, -ruokailuvälineet ja -kassit voivat vähentää huomattavasti jätteiden määrää.
  • Vältä pakkausjätettä: Suosi bulkkituotteita ja vältä yksittäispakattuja vaihtoehtoja.
  • Osta harkiten. Vältä turhia ostoksia ja valitse kestäviä vaihtoehtoja. Yhteishankinnat ja lainaaminen on myös kelpo vaihtoehto sen sijaan, että ostaisit ne itse.
  • Anna vanhoille tavaroille uusi elämä korjaamalla ne tai antamalla niille uusi käyttötarkoitus. Ehjät voi myös myydä tai lahjoittaa eteenpäin ja rikkinäiset voi toimittaa sekajätteen sijaan kierrrätyskeskukseen.
  • Vältä turhaa paperinkäyttöä: Pyri käyttämään sähköisiä versioita oppimateriaaleista ja muista dokumenteista aina kun mahdollista. Tulosta vain tarpeellisia dokumentteja ja hyödynnä molemmat puolet paperista.

Kiitos, että kierrätät ja välität ympäristöstä!

Kestävää ja vastuullista tulevaisuutta

Kestävä ja vastuullinen tulevaisuus on yksi arvomme. Meillä on tehty kestävän kehityksen edistämiseksi pitkäjänteistä ja määrätietoista työtä yli vuosikymmen.
Kestävä kehitys ja vastuullisuus