Kysy meiltä
-
Kirjasto hyllyineen ja digitaalisine systeemeineen voi olla vaikea hahmottaa. Henkilökuntamme neuvoo. Kysy paikan päällä, puhelimitse tai sähköpostilla.
Voit kysyä neuvoja tiedonhakuun tai varata tietoasiantuntijalta oman ohjausajan sähköpostilla infotelakka@samk.fi.
Opinnäytetyön tallentamisesta Theseukseen voit ottaa yhteyttä sähköpostilla theseus@samk.fi, jos kaikki ei selviä opinnäytetyön ohjeista.
Kirjaston henkilökunnan yhteystiedot
Katso YouTubesta, miten voit toimia omatoimikirjastossa.
-
Saat apua tiedonhaussa esimerkiksi opinnäytetyötä tehdessäsi. INFOtelakka on kirjaston palvelu, jossa tietoasiantuntijamme auttavat SAMKin opiskelijoita tiedonhaussa. Saat henkilökohtaista ohjausta verkossa. Varaa ohjausaika etukäteen.
Tutustu myös Kirjasto-Moodleen. Saat nopeaa apua tiedonhaun haasteissa ja voit opiskella itsenäisesti tiedonhakua. Kirjasto-Moodle on osa SAMKin Moodlea.
-
Monia kirjaston tarjoamia e-kirjoja voi kuunnella esimerkiksi e-kirjapalvelun tai lukuohjelman toiminnoilla.
Saavutettavuuskirjasto Celia tuottaa ja välittää ääni- ja pistekirjoja sekä muita erikoisvalmisteisia kirjoja ja oppimateriaaleja. Asiakkaaksi voivat liittyä kaikki, joille tavallisen kirjan lukeminen on vaikeaa lukivaikeuden, sairauden, vamman tai vastaavan syyn vuoksi. Jos haluat Celian asiakkaaksi, ota yhteyttä erityisopettajaan vaikkapa sähköpostilla erityisopettaja@samk.fi.
Lue lisää Celiasta ja kirjaston aineiston saavutettavuudesta
Hae tietoa
-
SAMK-Finna kertoo, mitä meillä on, missä se on ja missä muodossa. Suurin osa kirjaston aineistosta on netissä – myös moni kurssikirja.
Käytössäsi on kattavia ammatillisia ja tieteellisiä verkkopalveluita sekä e-kirjojen ja e-lehtien kokoelmia. Pääset niihin omalla läppärilläsi SAMK-Finnassa olevien linkkien kautta. Voit kirjautua lähes kaikkiin aineistoihin SAMK-ID-tunnuksellasi. Muutamiin aineistoihin kirjaudutaan toisin ja se kerrotaan aineiston kohdalla.
Kun etsit tiettyä kirjaa painettuna tai digitaalisena, aloita kirjoittamalla kirjan nimi SAMK-Finnan hakulaatikkoon. Hakutulos näyttää painetun kirjan sijainnin ja lainatilanteen tai linkin netissä olevaan e-kirjaan.
Kymmenillä kirjastoilla, museoilla ja arkistoilla on Finna-niminen verkkopalvelu. Hae SAMKin kirjaston aineisto aina nimenomaan SAMK-Finnasta osoitteesta samk.finna.fi. Näet silloin oikeat linkit netissä olevaan aineistoon. Lisää samk.finna.fi kirjanmerkkeihisi.
-
Tutustu oman alasi tiedonlähteisiin SAMK-Finnassa. Valitse E-aineistot-valikosta sinua lähinnä kiinnostava ala.
Sivuilla on erilaisia verkkopalveluita kuten kattavia ammatillisia sivustoja, tietokantoja ja e-kirjojen ja verkkolehtien kokoelmia.
-
Käytössäsi on runsaasti ammatillisia ja tieteellisiä lehtiä etenkin netissä.
Linkit verkkolehtiin ovat SAMK-Finnassa. Katso sen etusivulta vinkkejä kotimaisiin verkkolehtiin tai kirjoita lehden nimi hakulaatikkoon.
Tiedelehtien artikkeleita linkkeineen voit hakea SAMK-Finnan haulla ja erilaisten tietokantojen avulla. Oman alasi tietokantoja löytyy SAMK-Finnan e-aineistovalikon kautta.
Kansainvälisiä tutkimusartikkeleita voit hakea valitsemalla SAMK-Finnassa Kansainvälisten e-aineistojen haku. Voit hakea myös kansainvälisistä oman alasi tietokannoista ja Google Scholarista. Jos löydät kiinnostavan artikkelin, mutta et saa avattua sitä, kysy kirjaston henkilökunnalta.
Suomalaisia digisanomalehtiä on osoitteessa ePress.fi ja niitä voit lukea vain kampusten langattomassa verkossa.
Kampuskirjastoihin tulee ammattilehtiä myös painettuina.
-
E-kirjan lataaminen läppäriin muun muassa Ellibs-verkkokirjastosta tai Ebook Centralista vaatii ilmaisen lukuohjelman. Thorium Reader on tarpeen varsinkin Ellibs-palvelun kirjoissa. Adobe Digital Editions on puolestaan käytössä muutamissa kirjaston e-kirjapalveluissa.
-
Kirjaston aineistoihin kirjaudutaan yleensä SAMK-ID-tunnuksella. Aineiston tiedoissa SAMK-Finnassa kerrotaan, jos kirjautumisessa on jotain poikkeuksellista.
Tarvitset oman erityisen käyttäjätunnuksen eräiden kirjaston verkkopalvelujen käyttöön. Näet nämä Oiva-intranetistä.
-
Theseus on ammattikorkeakoulujen palvelu, joka tarjoaa käyttöösi opinnäytetöitä sekä julkaisuja.
SAMKin opiskelijat tallentavat opinnäytetyönsä Theseukseen opinnäytetyön ohjeen mukaisesti.
Opi itse
-
Opiskele itse Kirjasto-Moodlen oppimateriaalien avulla. Voit perehtyä tiedonhakuun ja lähdeaineistoon viittaamiseen. Kirjasto-Moodle on osa SAMKin Moodlea.
Lainaa kirjastokortilla
-
SAMKin kirjastokortilla lainaat painettuja kirjoja ja muuta aineistoa. Kortilla pääset omatoimiaikana sisään Porin ja Rauman kampuskirjastoihin.
Näin saat kirjastokortin Tuudoon tai perinteisen muovikortin
Opiskeletko yksinomaan verkossa? Pääset netissä olevaan aineistoon SAMK-Finnassa ilman kirjastokorttia. Voit kirjautua lähes kaikkiin aineistoihin SAMK-ID-tunnuksellasi. Muutamiin aineistoihin kirjaudutaan toisin ja se kerrotaan aineiston kohdalla.
-
Voit varata kirjoja SAMK-Finnassa. Saat käyttöösi kirjoja eri kampuksilta. Ilmoitamme sähköpostilla, kun voit käydä lainaamassa kirjan.
Voit lainata kirjoja eri kampuskirjastoista ja myös palauttaa haluamaasi kampuskirjastoon.
Uusi lainat SAMK-Finnassa, Tuudossa tai kirjaston asiakaspalvelussa viimeistään eräpäivänä. Näin vältät myöhästymismaksut.
Lue tarkemmin varaamisesta, lainaamisesta, uusimisesta ja palauttamisesta.
-
Sinulle kertyy myöhästymismaksuja, jos uusit tai palautat lainan erääntymisen jälkeen. Voit maksaa ne verkossa SAMK-Finnassa tai kortilla Porin tai Rauman kampuskirjastossa. Käteisellä ei voi maksaa.
-
Voit jatkaa kirjaston asiakkaana opiskelun päätyttyä. Voit edelleen lainata painettua aineistoa ja käyttää SAMK-Finnaa. Kirjaston hankkiman verkkoaineiston käyttö on sen sijaan yleensä mahdollista vain SAMKin käyttäjätunnuksella.
Kun opiskelusi päättyy, ota yhteyttä kirjastoon ja päivitä yhteystietosi. Saat muovisen kirjastokortin.
Työskentele kirjastossa
-
Voit työskennellä kirjastossa itsenäisesti tai vaikkapa ryhmätilassa, kun teitä on useampi. Opiskelijat voivat varata Porin kampuskirjaston ryhmätiloja Outlookissa. Muiden kampuskirjastojen tiloja ei voi varata.
-
Tarkista kampuskirjastojen aukioloajat SAMK-Finnan etusivulta.
Aukioloajoissa on erikseen asiakaspalvelun aika ja omatoimiaika. Asiakaspalveluaikana ovet ovat avoinna.
Omatoimiaikana kirjaston ovi on kiinni. Asiakaspalvelua ei ole paikan päällä. Pääset Porin ja Rauman kampuskirjastoihin sisälle kirjastokortilla. SAMKin opiskelijat pääsevät kampuksiin ovikoodilla.
Netissä oleva aineisto on aina käytettävissä.
-
Voit tulostaa, skannata ja kopioida kampusten laitteilla. Lue ohjeet BYOD-sivuilta kohdasta Tulostuspalvelut.
Kirjoita
-
Opinnäytetyön ohjeista löydät vastauksen moneen opinnäytetyöhön liittyvään kysymykseen. Ohjeet ovat hyvä pohja opinnäytetyön tai muun tehtävän kirjoittamiseen.
Helpota kirjoittamista Wordissä. Lataa kirjallisen työn mallitiedosto tai opinnäytetyön mallitiedosto. Saat ne ohjesivulta:
-
Ota talteen SAMKin lähdeviittausohjeet. Voit käyttää niitä kirjallisissa tehtävissä ja opinnäytetyössä. Löydät linkin ohjesivulta:
-
Voit käyttää lähdeviitteiden hallintaan esimerkiksi Mendeley-ohjelmaa. Osallistu kirjaston viitteidenhallintavinkkeihin. Tietoasiantuntijamme opastaa säännöllisesti netissä HILLissä.
Aikatauluun, aiheisiin ja infojen tallenteisiin voi tutustua Kirjasto-Moodlessa. Valitse Viittaaminen → Mendeley-viitteidenhallinta → Kirjaston viitteidenhallintavinkit.
-
Lue opinnäytetyön ohjeista, miten voit muuttaa valmiin opinnäytetyösi PDF/A-tiedostoksi ja miten voit tallentaa opinnäytetyön Theseus.fi-palveluun.
Jos kaikki ei selviä ohjeista, voit ottaa yhteyttä kirjastoon sähköpostilla theseus@samk.fi.
Tiedonlähteitä SAMK-Finnassa
Yhteystiedot
SAMK-kirjasto Pori
Satakunnankatu 23, 28310 Pori
PL 1001, 28101 Pori
kirjasto
SAMK-kirjasto Rauma
Satamakatu 26, 26100 Rauma
PL 211, 26101 Rauma
kirjasto
SAMK Kuninkaisten kirjasto
Risto Rytin katu 70, 32700 Huittinen
PL 41, 32701 Huittinen
SAMK Taidekoulun kirjasto
Paasikivenkatu 24, 38700 Kankaanpää
PL 76, 38701 Kankaanpää