Yhteistyöllä ja monipuolisella osaamisella laboratoriotöitä tehdään SAMKissa nyt etäopetuksena

Vallitseva koronavirustilanne on sulkenut SAMKin kampukset ja siten myös laboratoriot. Koska laboratoriot ovat oleellinen osa esimerkiksi sähköautomaation opintoja, lähdettiin niiden etäkäyttömahdollisuuksia rakentamaan pikaisella aikataululla.

Opiskelijoita SAMK Porin kampuksen automaatiolaboratoriossa.
Satakunnan ammattikorkeakoulun automaatiolaboratorio.

Arkistokuva SAMKin automaatiolaboratoriosta.

Vallitseva koronavirustilanne on sulkenut SAMKin kampukset ja siten myös laboratoriot. Koska laboratoriot ovat oleellinen osa muun muassa sähköautomaation opintoja, lähdettiin niiden etäkäyttömahdollisuuksia rakentamaan pikaisella aikataululla. Haastavaa aikataulua kuvaa se, että valmistelutyöt saatiin valmiiksi samaan aikaan, kun ensimmäiset laboraatiot alkoivat.

Etälaboratorion ideana on, että opiskelijat pystyvät tekemään normaalisti sähköautomaation laboratoriossa suoritettavia laboratoriotöitä. Oppimisympäristönä tämä vastaa todellisia teollisuusolosuhteita, joissa laitteita voi ohjelmoida etäyhteyden kautta.

Laboratorioiden suunnittelussa hyödynnettiin laajasti SAMKin osaamista ICT-tuesta automaatiotiimiin ja vahvasähköosaajiin. Lisäosaamista saatiin automaation TKI-ryhmästä. Myös osaamisalueen johtaja osallistui projektiin. Nopeaan ja monialaiseen toimintaan tarvittiin tiivistä yhteistyötä. Tekijätiimiin kuuluivat sähköautomaation tiiminvetäjä Hannu Asmala, Jari Saarinen (automaatio), Sami Peltomäki (ICT), Pauli Valo (automaatio-TKI), Marko Ylinen (sähkötekniikka), osaamisaluejohtaja Marika Seppälä sekä kaksi opiskelijaryhmää.

Mahdollisimman realistinen oppimisympäristö

Ajatuksena oli toteuttaa mahdollisimman realistinen ja turvallinen oppimisympäristö, jossa tehdään etäohjattuja moottorikäyttöjä. Aluksi opiskelija luo ja varmistaa turvallisen yhteyden oppilaitoksen ulkopuolelta SAMKissa olevaan laiteverkkoon. Etäyhteyden varmistamisen jälkeen luodaan yhteys kameravalvontaa varten. Kameravalvonnalla opiskelija seuraa laboraation suorittamista ja varmistaa turvallisen toiminnan. Opettaja voi valvoa kameravalvonnan sekä etäyhteyden välityksellä samalla hetkellä suoritettavia laboraatioita ja niiden turvallista suoritusta sekä samalla avustaa opiskelijaa.

Samaa toteutustapaa on käytetty myös kiinteistöautomaation laboraatioiden suorittamisessa. Kiinteistöautomaation laboraatioissa etäyhteydellä ohjataan kahta pientä ilmastointikonetta järjestelmien ohjaimen välityksellä. Etäyhteydellä voidaan ohjata myös led-valaisimia.

Laboraatioiden tekeminen etänä mahdollistaa opiskelijoiden osaamisen kartuttamisen koronaviruksen haasteista huolimatta. Projektin onnistumisen mahdollisti saumaton yhteistyö eri toimijoiden välillä. Opiskelijoiden panos ja motivaatio olivat merkittäviä siinä, että laitteistoja pystyttiin hyödyntämään tehokkaasti.

SAMK TWITTERISSÄ

Jaa tämä sivu

Roope Töykkälä seisoo sillalla kahvikuppi kädessä.

Roope Töykkälä tekee opinnäytetyönsä liittyen tekoälyn käyttöön B2B-myynnissä

Roope Töykkälä opiskelee kolmatta vuotta SAMKissa tradenomiksi. Poriin tie vei yhteishaun todistusvalinnan kautta.

Ryhmä valmistuvia opiskelijoita seisoo lavalla SAMK-screenin edessä.

SAMKissa vietettiin valmistumisjuhlaa 12.6.2024

SAMKissa vietettiin viime viikolla vuosittaista valmistumisjuhlaa eli publiikkia. Juhlaan oli kutsuttu kaikki lukuvuonna 2023–2024 SAMKista AMK- tai YAMK-tutkintoon valmistuneet opiskelijat.

Maarika Iijolainen pitää puhetta valmistumisjuhlassa.

Opinnäytetöiden parhaimmisto palkittiin jälleen Osaaja-kilpailussa

Osaaja on SAMKin opinnäytetyökilpailu, jossa palkitaan vuosittain edellisen kalenterivuoden opinnäytetöiden parhaimmisto. Palkittavan työn arvosanan tulee olla korkein mahdollinen eli 5. Yhteensä kilpailuun osallistui tänä vuonna 134 työtä.