YAMK-opinnäyte: Lapset puheeksi -menetelmästä on tulossa osa Sastamalan varhaiskasvatuksen arkea
Ennaltaehkäisevä, pärjäävyyttä edistävä työ on välttämätöntä myös varhaiskasvatuksessa. Sosiaalialan YAMK-opiskelija Sari Viljanen on vastannut Sastamalan kaupungin toiveeseen saada Lapset puheeksi -menetelmä osaksi vanhemmille tarjottavaa tukea varhaiskasvatuksessa.

Keväällä 2022 tutkimuksellisessa kehittämistyössään Viljanen valmisti käyttöönottosuunnitelman Lapset puheeksi -menetelmän juurruttamiseksi Sastamalan varhaiskasvatukseen, jossa itsekin työskentelee vastuuopettajana.
Tutkimuksellisen kehittämistyön menetelmänä Viljanen käytti implementointia. Kirjallisuudesta hankitun teorian lisäksi tietoa Lapset puheeksi -menetelmästä ja sen käytöstä Viljanen hankki muun muassa haastattelemalla Oulun, Porin ja Huittisten kaupunkien lapsi- ja perhepalveluiden asiantuntijoita sekä tekemällä yhteistyötä Mieli ry:n ja PirSOTE-hankkeen asiantuntijoiden kanssa.
Sastamalan kaupunki sai käyttöönottosuunnitelman, jonka mukaisesti Lapset puheeksi -menetelmä on mahdollista ottaa osaksi varhaiskasvatuksen arjen työtä. Suunnitelmasta käy ilmi muun muassa menetelmän käyttöön vaadittava koulutustarve, kustannukset, johdon vastuu, tiedottamisen tärkeys sekä yhteistyön tulos kaupungin varhaiskasvatuksen Lapset puheeksi -menetelmäosaajien kanssa. Implementoinnin kehyksen (EPIS) kaksi viimeistä vaihetta, menetelmän juurruttaminen ja seuranta, jäivät kehittämistyön ulkopuolelle organisaation jatkotyöksi. Käyttöönotto tulee aloittaa Sastamalan varhaiskasvatuksessa mahdollistamalla henkilöstön laajamittainen Lapset puheeksi -menetelmäkoulutus.
Lapset puheeksi -menetelmätyöskentely on kehitetty lasten ja perheiden pärjäävyyden tueksi pienissä ja isoissa arjen muutoksissa ja haasteissa. Tutkimukset ovat osoittaneet Lapset puheeksi -menetelmän olevan näyttöön perustuva vaikuttava vanhemmuuden tuen menetelmä. Varhaiskasvatuksessa Lapset puheeksi -keskustelun avulla luodaan yhteistä ymmärrystä lapsesta ja hänen arkeensa vaikuttavista asioista. Tämän avulla perhe ja varhaiskasvatus voivat yhdessä löytää keinoja arjen sujumiseksi ja tukea lapsen kasvua parhaalla mahdollisella tavalla.
Lisätiedot:
Sari Viljanen
040 5549741
sari.viljanen@student.samk.fi
sari.viljanen@sastamala.fi