Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen kehitti innovatiivisen apuvälineen niskajumiin

SAMKin Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen on kehittänyt yritystoiminnassaan apuvälineen, jolla hän hoiti aluksi omaa migreeniään.

Joonas Rakkolainen esittelee käsissään kehittämäänsä tuotetta Atlas Care.
Joonas Rakkolainen on kehittänyt yritystoiminnassaan apuvälineen niskajumiin.

Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjää kuvataan valintaperusteissa innovatiiviseksi heittäytyjäksi, jolla on kyky viedä ideat myös toteutukseen. Hänen sanotaan edistyneen yrittäjämäisessä ajattelutavassa mentorointiprosessin aikana. Hänen perustamansa yrityksen kerrotaan yhdistävän insinöörin teknisen ajattelutavan ja markkinoilla olevan tarpeen saumattomasti.

Perustelut on helppo uskoa.

Yritystään JVT Production Oy luotsaava Joonas Rakkolainen valmistui alkuvuodesta tuotantotalouden ja -tekniikan insinööriksi.  Hänen kehittämänsä tuotebrändin toinen tuote – Atlas Touch – on palkittu vuoden 2023 terveystuotteena. Tuoteperheeseen kuuluu myös Atlas Care. Niskavenytyslaiteen kaksi mallia ovat pienet hierontamenetelmään perustuva tuotteet, jotka asetetaan maatessa niskan alle. Laite venyttää niskan lihaksia.

–  Idea lähti siitä, että minulla on jo lapsena todettu migreeni ja se on vaivannut usein. Joskus hierojalla käydessäni pohdin, voisiko hierontaa simuloida laitteen muodossa. Kysyin sitä hierojalta, ja hän sanoi, ettei voi.

Rakkolainen jäi pohtimaan ja selvittämään asiaa. Hän päätti piirtää prototyypin ja 3D-mallintaa sen.

– Viikon päästä minulla oli valmis tuote. Lähetin siitä kuvan hierojalle ja hän innostui, Rakkolainen naurahtaa.

Mikään ei ole mahdotonta

Palkittu yrittäjä sanoo, ettei yleensäkään usko, jos hänelle sanotaan jonkin olevan mahdotonta. Sittemmin hän on tilannut tuotteen tutkimiseksi ja kehittämiseksi SAMKista jo kaksi opinnäytetyötäkin.

– Tein toki omankin opinnäytetyöni tästä aiheesta. Lisäksi tuotteen turvalliseen käyttöön luotiin ennen lanseeraamista opinnäytetyönä käyttöohje. Nyt on tekeillä alustava kliininen tutkimus siitä, auttaako tuote migreeniin, hän sanoo.

Niskavenyttimien ohella yritys suunnittelee toisena brändinä apuvälineitä putkiteollisuuteen.

Paljon tukea Yrityskiihdyttämöstä

Tuotantotalouden ja -tekniikan opintoja Rakkolainen kuvaa mielenkiintoisiksi. Hän lähti opintoihin, koska oli kiinnostunut erityisesti 3D-mallinnuksesta.

– Matemaattiset aineet olivat haastavia, kun minulla on kirjanpidon ammatillinen tutkinto taustalla, eikä lukiotaustaa. Mutta ekstratyöllä selviydyin niistäkin hyvin, hän sanoo.

Rakkolaisen alkuperäinen yritysidea oli valmistaa biohajoavia patruunoita kuula-ammuntaan. Tämä tuote todettiin jo alkumetreillä kannattamattomaksi.

– Olin sellainen tavanomainen nuori yrittäjä. Paljon intoa, mutta ei mitään hajua, miten tulos tehdään. Minua on aina kiinnostanut todella paljon monenlaiset asiat, hän sanoo.

Rakkolainen kehuu, että on saanut alusta alkaen Yrityskiihdyttämöstä tukea.  Hän kehuu erityisesti lehtoreita Teppo Lundell ja Jussi Bergman.

– Teppo tuki minua alusta alkaen ja osasi aina myös kyseenalaistaa ideoita. Huipputyyppi. Kun projekti oli edennyt alkuvaiheistaan ja tuote oli saatu markkinoille, Jussi astui mukaan tarjoten apuaan, hän kehuu.

Haaveena tuotteen saaminen lääkinnälliseksi laitteeksi

Niskavenytyslaitteen tuoteperhe on tarkoitus lanseerata myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Lanseeraustoimia on jo aloitettu Ruotsiin.

– Löysin tutkimuksen, joka on monen tutkimuksen yhteenveto. Siitä sain tiedon, että päivittäin noin 15,8 % maailman väestöstä kärsii päänsäryistä, joten markkinat ovat esimerkiksi Euroopan alueella todella laajat, Rakkolainen pohtii.

Lopuksi kiinnostaa vielä selvittää, mitä nuoren yrittäjän tulevaisuudensuunnitelmiin kuuluu.

– Lähdin mukaan Rauman Nuorkauppakamariin ja minulta kysyttiin vähän samaa. Älä vaan kirjoita tätä, mutta vastasin, että minusta tulee Suomen nuorin kauppaneuvos, hän naurahtaa. Rakkolainen on mukana myös Rauman kauppakamarissa.

– Haaveena on myös se, että saamme niskavenyttimen lääkinnälliseksi laitteeksi. Uskon tähän tuotteeseen kyllä. Ja se onkin ensisijaisen tärkeää uskoa siihen, mitä myy.

——–

SAMKissa on valittu Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä jo vuodesta 2005. Valinnan tekevät Yrityskiihdyttämön mentorit toimintaan osallistuneiden opiskelijoiden keskuudesta. Kriteerinä on yrityksen menestyminen ja opiskelijan henkilökohtainen kasvu yrittäjänä. Valinnassa arvostetaan myös yrittäjän omannäköisten ratkaisujen tuomista yrittäjyyteen.

Jaa tämä sivu

Seija Maria Sairasen näyttely Liian pitkä päiväuni on nähtävissä Porin kampuksen Taidekäytävällä.

Porin kampuksen Taidekäytävällä Seija Maria Sairasen näyttely Liian pitkä päiväuni

Seija Maria Sairanen opiskelee SAMKin Taidekoulun kampuksella Kankaanpäässä kolmatta vuotta. Tällä hetkellä hän työskentelee pääosin kaksiulotteisella pinnalla maalaten. Sairanen kuvaa taiteen tekemistä tutkimusmatkaksi.

Noora Heikkilä Porin kampuksen käytävällä.

SAMK tuntui sopivalta vaihtoehdolta perhe-elämän ohelle

Noora Heikkilä on luovan markkinoinnin opiskelija, joka aloitti opiskelut syksyllä 2023. Noora on kotoisin Porista ja hänellä on 3-vuotias tytär, joten tuntui luonnollisimmalta vaihtoehdolta hakea opiskelupaikkaa omasta kotikaupungista.

Iiro Lintula ikkunan ääressä.

Iiro Lintula löytää opiskelun parhaat puolet Porissa – käytännön tekeminen ja harjoittelut avaavat uusia ovia

Insinööriksi opiskeleva Iiro Lintula valitsi SAMKin opiskelupaikakseen, koska Porin kaupunki itsessään herätti kiinnostusta. Lintula kertoo myös arvostavansa lyhyttä matkaa Tammelaan, mikä teki SAMKista käytännöllisen vaihtoehdon opiskelun ja elämän tasapainottamiseen.