Ville-Pekka on saanut kerättyä kaikki opintopisteensä kolmessa vuodessa ja nyt hän kirjoittaa opinnäytetyötään. Hän päätyi opiskelemaan taidealaa aidosta kiinnostuksesta ja halusta oppia uutta.
– Maalailin kotona paljonkin ennen koulutukseen hakeutumista, mutta se on pintaraapaisu verraten siihen, mitä mahdollisuuksia Kankaanpään taidekoulussa on.
Ville-Pekan mielestä monet kuvanveiston ja taidegrafiikan eri menetelmät ovat suorastaan mahdottomia toteuttaa kotona harrastusmielessä, suuremmista maalauksista puhumattakaan.
Ville-Pekka arvostaa aikaa, jonka hän saa käyttää oppimiseen ja mielekkääseen tekemiseen niiden asioiden parissa, joista hän voi nauttia, ja joita arvostaa. Hän pitää myös tärkeänä verkostoitumista ja uusien alan ihmisten tapaamista.
– Neljä vuotta on hyvä aika keskittyä näihin asioihin, ja kiinnostukseni takia se on poikinut yksityis- ja yhteisnäyttelyitä, sekä yhteistöitä monien eri tahojen ja projektien parissa.
Laaja kokeileminen lisää oman alan asiantuntijuutta ja kokonaisuuden hahmottamista
Ennen taidealan opintoja Vihma suoritti tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinnon.
Ville-Pekka on keskittynyt lähinnä taidemaalauksen eri tekniikoiden opiskeluun, mutta on myös kokeillut sellaisia asioita, joita on hankalampi kokeilla matalalla kynnyksellä korkeakoulun ulkopuolella. Näitä ovat esimerkiksi pronssivalut ja eri grafiikan tekniikat.
Hän työskentelee tällä hetkellä täyspäiväisesti opinnäytetyön parissa sekä tekee monen erikokoisen maalaukseen sarjaa, joka on tarkoitus näyttää ainakin osittain opinnäytetyönäyttelyssä Taidekeskus Mältinrannassa Tampereella.
Taidemaalaus ja inspiraation lähteet
Taidemaalaus on Ville-Pekalle luontevin ilmaisukeino siksi, että siinä voi toimia nopeasti tai hitaasti, tavoitteellisesti tai rennosti, värejä ja tekniikoita yhdistellen.
Maalauksia tehdessä suurimpia vaikutteita inspiraatiolleen Ville-Pekka saa omasta mielikuvituksestaan, intuitiostaan sekä ympäristöstä ja ajasta, jossa hän työskentelee ja elää.
Ville-Pekka pitää taiteen kaikista muodoista, kuten populaarikulttuurista, musiikista ja kirjallisuudesta. Esimerkiksi tällä hetkellä Ville-Pekka lukee Marcus Tullius Ciceron kirjeitä, jotka ovat antaneet Ville-Pekan teoksiin roomalaisia ja muita historiallisia vaikutteita.
– Altistan itseni mielelläni uusille asioille, sillä koskaan ei tiedä mistä seuraavaksi innostuu.
Koulutuksen parhaat puolet
Ville-Pekalle parasta koulutuksessa on ollut uusien maalaustekniikoiden ohessa pakollisten harjoittelupisteiden hankinta sekä omat yksityisnäyttelyt, joita hän on jo pitänyt muutamia.
Edellisen näyttelynsä hän piti Real Deal Yläkerta -galleriassa Oulussa. Se oli Ville-Pekan mielestä kaikin puolin onnistunut ja opettavainen näyttely.
Lisäksi viime kesänä Ville-Pekka oli harjoittelussa Taidelaitos Haihatuksessa Joutsassa, jonka kautta hän kehkeytyi hieno tukiverkosto suomalaisen nykytaiteen kentälle Taidelaitoksen henkilökunnasta sekä muista aktiiveista.
– Mielestäni on hyvä, että on kokemusta keskeisistä asioista jo silloin, kun valmistuu. Se tosin lienee pakollisten harjoitteluiden ideakin.
Vinkkejä tulevalle taidealan opiskelijalle
Taideala antaa valtavasti mahdollisuuksia tulevaisuudelle. Voit toimia esimerkiksi eri asiantuntija- tai opetustehtävässä. Kuvittajana, graafikkona tai yksityisenä apurahataiteilijana työskentely on mahdollista. Taidealalla jatkokouluttautuminen on myös mahdollista, mikä antaa jälleen uusia suuntia.
– Taiteilijan ammatti on siitä hieno, että sen toteuttamisessa voi käyttää luovuutta, eikä mikään ole kiveen hakattua.
Ville-Pekan mielestä koko opiskeluaika kannattaa käyttää hyödyksi, sillä neljä vuotta menee todella nopeasti. Hän kannustaa kokeilemaan uusia asioista, mutta kuitenkin keskittymään erityisesti johonkin yhteen vaihtoehtoon. Ei kannata ehdollistaa omaa työskentelyä, vaan kokeilla erilaisia tekniikoita avoimella mielellä ja matalla kynnyksellä. Täytyy myös muistaa olla ahkera, muttei liian ankara itsellensä.
– Haluan erityisesti myös painottaa leikkisää rohkeutta työskentelyssä, sillä se tuo hyvää vastapainoa kurinalaisille tavoitteellisuudelle.