Valtteri Lähteenmäki pääsi harjoittelun kautta työnjohtotehtäviin

Valtteri Lähteenmäki haki joitakin vuosia sitten yhteishaussa Satakunnan ammattikorkeakouluun opiskelemaan rakennus- ja yhdyskuntatekniikkaa. Nyt hän on neljännen vuoden LVI-alalle suuntautunut insinööriopiskelija.

Valtteri Lähteenmäki koiran kanssa ulkoilemassa.
Valtteri Lähteenmäki käy vapaa-aikanaan koiransa kanssa ulkoilemassa.

Asia, joka opiskelussa Valtteria omalla tavallaan yllätti, oli että hommia täytyi tehdä enemmän kuin työelämässä oli tottunut tekemään.

– Työt eivät aina tule kotiin toisin kuin opiskelutehtävät. Tehtäviä täytyy tehdä koko ajan. Saattaa olla yksi tai kaksi välipäivää, kun voit ottaa rennommin, mutta ei aina ole edes yhtä päivää, koska korkeakoulu vaatii oikeasti työtä. Ammattikorkeakoulun vaikeus yllätti hieman. Jos haluat edetä ja valmistua, töitäkin sen eteen on tehtävä. Mikään ei tapahdu itsestään.

Harjoitteluista iso hyöty työelämään

Valtteri suoritti harjoitteluja kahdessa eri paikassa. Consti Talotekniikalla Valtteri pääsi syventymään työnjohtotehtäviin ja sai paljon irti mitä kaikkea se vaatii.

– Ensimmäinen harjoitteluni oli Porissa Geoputkella putkiasentajana. Siinä pääsi näkemään, millaista oli Porin uuden sairaalarakennuksen tekeminen. Toisen ja kolmannen harjoittelun suoritin Tampereella Consti Talotekniikalla ja siellä toimin työnjohtoharjoittelijana. Geoputkella ei tullut niin paljon uutta tietoa, koska olin aikaisemmin työskennellyt putkiasentajana.

Paljon oppia harjoittelusta

– Ihan ensimmäisenä kaikkien kanssa on tultava toimeen, niin kuin muuallakin, mutta työnjohdossa se korostui. Pitää esimerkiksi huolehtia tavaroiden tilaamisesta, jotta asentajilla on töitä mitä tehdä. Pääsin käymään työmaakokouksissa ja siellä tapasin eri firmojen toimihenkilöitä. Harjoitteluista saa irti parhaiten sen, että millaista se työ oikeasti sitten on ja sitä ei opi luennoilla.

Harjoitteluiden merkitys on Valtterin mielestä suuri, koska hän itse pääsin juuri syventymään sen kautta esimerkiksi työnjohtoon, johon muuten ei välttämättä noin vain pääsisi.

– Urakointipuolesta sain harjoittelun kautta paljon irti. Harjoittelun avulla avautuu usein myös työpaikka tai työpaikkoja, joihin voisi mahdollisesti päästä töihin korkeakouluopintojen aikana tai jälkeen.

Valtteri suosittelee menemään muutamaan eri paikkaan harjoitteluun, niin saa eri näkökulmia ja kokemuksia.

– Kannattaa suorittaa kaksi eri tyylistä harjoittelua, niin näkee, kumpi on enemmän oma juttu. Kaikki eivät tykkää työnjohtotehtävistä ja toiset taas eivät tykkää esimerkiksi putkiasentajan työtehtävistä.

Moni asia yllätti harjoittelussa

– Työnjohtoharjoittelussa yllätti se, että kuinka paljon joutuu olla tavoitettavissa puhelimessa sekä sähköpostitse. Melkein suurin aika menee näihin, mutta työmaillakin on käytävä tarkistamassa, että työt etenevät toivotulla tahdilla.

Työnjohtoharjoittelu oli Valtterin mielestä monipuolista, vaihtelevaa sekä kivaa.

– Oli kiva, että ei tarvinnut istua vain toimistolla vaan sai käydä erilaisilla työmailla. Pääsi näkemään oikeasti mielenkiintoisia työmaita. Vaikka olin vain harjoittelijana pääsin silti sisälle työyhteisöön. 

Valtteri sai Consti Talotekniikalta työpaikan opiskelun ohelle ja tämä mahdollisuus tuli harjoittelun kautta.

Tulevaisuuden haaveet

Seuraavana määränpäänä Valtterilla olisi valmistautua ammattikorkeakoulusta määräajassa ja saada vakituinen työpaikka Consti Talotekniikalta työnjohtohommissa.

– Tietysti toivon myös menestyväni omalla työurallani ja ammattikorkeakoulu on avannut ainakin siihen mahdollisuuksia. Luultavasti ilman korkeakouluun pääsyä en olisi koskaan päässyt edes harjoitteluihin näihin paikkoihin, jossa nyt pääsin työskentelemään.

—————

Valtteri Lähteenmäki

  • 26-vuotias
  • Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinööri
  • Neljännen vuoden korkeakouluopiskelija
  • Harrastuksena jääkiekko, salibandy ja koiran kanssa lenkkeily

—————

Artikkeli on kirjoitettu osana opiskelijoiden opinnoissaan tuottamaa juttusarjaa.

Jaa tämä sivu

Aku Rissanen istuu sohvalla ja katsoo mietteissään ulos ikkunasta.

YAMK-tutkinnolla tulevaisuuden johtajaksi

Aku Rissanen valmistui vuonna 2018 SAMKista tradenomiksi ja työskentelee nykyään Turussa henkilöstöasiantuntijana. Hän muistelee opiskeluaikaansa lämmöllä ja kertoo, että opinnot tarjosivat hyvän pohjan työelämään siirtymiseen. Nyt muutaman työvuoden jälkeen on kuitenkin tullut halu kouluttautua lisää.

Kuva konetekniikan laboratoriosta.

Haut kansainvälisiin tutkinto-ohjelmiin alkoivat

Haut englanninkielisiin koulutuksiin ovat käynnissä keskiviikkoon 22.1.2025 asti. SAMKissa on haettavana kahdeksan ammattikorkeakoulututkintoon johtavaa koulutusta ja kolme ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavaa koulutusta.

Nainen lukee kirjaa ikkunan ääressä.

Opiskeluarjen tasapaino ja yhteisöllisyys korostuvat SAMKin opiskelijahyvinvointikyselyssä

SAMKin opiskeluhyvinvointikysely toteutettiin edellisvuosien tapaan keväällä 2024. Kyselyn tulokset tarjoavat arvokasta tietoa opiskelijoiden kokemuksista.