Tietojenkäsittelyn tutkinto palkitsee

Valtteri Lehto on neljännen vuoden tietojenkäsittelyn tradenomiopiskelija SAMKissa. Käytyään lukion Sastamalassa hän haki Poriin tietojenkäsittelyn tutkinto-ohjelmaan, eikä ole katunut päätöstä.

Valtteri Lehto seuraa Ässien peliä, kuvassa selin kameraan.

Valtteri Lehto osallistui Pata-approt -opiskelijatapahtumaan.

Valtterin tavoitteena oli lähteä opiskelemaan psykologiaa lukion jälkeen. Kolmantena lukiovuotena hän kuitenkin päätti opinto-ohjaajansa neuvosta vaihtaa suunnitelmaa.

– Minua kiinnostivat tietotekniset laitteet, tietokoneet ja koko se maailma, joten tietojenkäsittely oli loogisin seuraava alaratkaisu.

Hän haki opiskelemaan Tampereelle ja Poriin, ja ovien auetessa ensin SAMKiin hän perehtyi tarkemmin opintotarjontaan.

– Aloin tutkia syvemmin SAMKin tietojenkäsittelyn opetussuunnitelmaa. SAMKissa syvennyttiin tietojenkäsittelyalalla enemmän minua kiinnostaviin juttuihin, kuten ohjelmointiin ja tietokantoihin. Tampereella minua kiinnostavia erikoistumisvaihtoehtoja oli paljon vähemmän, ja luulen, että jos olisin ottanut paikan Tampereelta, olisin kuitenkin päätynyt vaihtamaan SAMKiin.

Valtteri kertoo parasta opiskelussa olevan, että saa oppia itseään kiinnostavia asioita.

– Lisäksi on hienoa, että SAMKissa opettajat ovat todella kiinnostuneita tästä aiheesta. Sen on huomannut opetuksen laadussa.

Haasteita Valtteri ei osaa nimetä.

– Koska minulla on itsellä ollut kova kiinnostus tätä alaa kohtaan, olen myös jaksanut opiskella. Ei ole ollut erityisiä haasteita. Kun on ottanut opintojaksoja niin, että viikkorytmi pysyy täynnä, on myös varaa tiputtautua pois valinnaisilta opintojaksoilta, jotka eivät ole kiinnostaneet tai jotka ovat tuntuneet liian vaikeilta.

Tällä hetkellä Valtterin tutkinto on opinnäytetyötä ja yhtä opintojaksoa vaille valmis.

– Opintoni ovat edenneet suunniteltua paremmin.

Valtteri on tyytyväinen korkeakouluvalintaansa. Hänelle SAMK on ollut hyvä valinta opintojaksotarjonnan sekä sijainnin takia. Hän huomauttaa, ettei Pori välttämättä tule ensimmäisenä mieleen opiskelijakaupunkeja miettiessä, mutta kertoo itse tykänneen opiskelijatapahtumista sekä kaupungista ylipäätään.

Opinnoista iso hyöty työelämässä

Tällä hetkellä Valtteri työskentelee Cimcorpilla Ulvilassa, Junior Software Developer -työnimikkeellä. Hänen työnkuvaansa kuuluvat erilaiset projektityöt, koodaaminen sekä ohjelmointiongelmien ratkaiseminen.

– Minulla on hyvin perinteinen työnkuva, jota vastavalmistuneen positiossa voi odottaa. Tällä hetkellä tosin puolet työpäivistäni menevät opinnäytetyön kirjoittamiseen.

Työpaikka tarttui matkaan viime vuonna SAMKin rekrytilaisuuden kautta, kun Valtteri tuli jutelleeksi Cimcorpin Software-osaston johtajan kanssa. Hän on mielissään työpaikastaan. Hän kertoo työympäristön olevan todella mukava ja kehuu työn luontaisetuja, kuten mahdollisuutta työskennellä kotoa käsin.

– SAMKin antamien oppien puolesta työssä on pärjännyt tosi hyvin, Valtteri kehuu.

Hänen mukaansa erityisesti tietokantaohjelmoinnin opiskelusta on ollut työssä hyötyä. SAMK on myös auttanut saamaan kokonaisvaltaisen ymmärryksen digiympäristöstä ja tavoista toimia siellä.

Periksiantamattomuudella pitkälle

Valtteri kehottaa alan opiskelijoita keskittymään tekemiseen. Haastavissa tehtävissä periksiantamattomuudesta on paljon hyötyä, sekä siitä, että osaa kysyä apua.

– Tähän alaan kuuluvat haasteet, joten ei kannata antaa periksi. On tärkeää, että osaa kysyä apua, sillä yksin pärjääminen on vaikeaa.

Valtterin mukaan ala sopii sellaiselle, joka tykkää ongelmanratkaisusta ja omaa loogista päättelykykyä.

– En tiedä miksi tälle alalle syntynyt sellainen stereotypia, että kaikki olisivat jotain nörttejä. Sinun ei tarvitse olla mikään nörtti; jos osaat ajatella loogisesti, pidät ongelmanratkaisusta ja sinulla on pieni käsitys tietokoneista, tulet pärjäämään.

Hän kannustaa hakeutumaan alalle sen mielenkiintoisuuden vuoksi. Muina etuina hän mainitsee hyvän palkan, etätyömahdollisuudet sekä mahdollisuuden työskennellä globaalissa ympäristössä.

Lähitulevaisuuden suunnitelmiin Valtterilla kuuluu valmistumisen lisäksi asennusreissulle lähteminen Saksaan. Pidemmällä tähtäimellä hän haluaa kehittää itseään monipuolisesti laajalla alalla. Tavoitteena hänellä on saada mahdollisimman paljon kokemusta, jotta myöhemmin on mahdollista siirtyä konsultointi- tai myyntitehtäviin.

Valtteri Lehto 3

Valtteri Lehto

  • 23-vuotias
  • Tietojenkäsittelyn tutkinto-ohjelma
  • Neljännen vuoden opiskelija
  • Harrastuksena kuntosalilla käynti

Twitter

Jaa tämä sivu

Opetuksen vararehtori Timo Mattila on mielissään opiskelijoiden hyvästä työllistymisprosentista.

SAMKista valmistuneet työllistyneet erinomaisesti

Ammattikorkeakouluissa tehdään uraseurantaa viisi vuotta aiemmin AMK- tai YAMK-tutkinnon suorittaneille. Viimeisimmän uraseurantakyselyn mukaan jopa 94 % SAMKista valmistuneista oli työsuhteessa tai työskenteli yrittäjänä. Lisäksi 3 % oli opiskelu- tai perhevapaalla.

Leevi Leppälammi seisoo hämärään aikaan pihassa.

SAMK tarjosi Leeville opiskelupaikan ja mahdollisuuden jäädä Poriin

Leevi Leppälammi opiskelee konetekniikan insinööriksi SAMKissa. Hän on erityisen tyytyväinen valintaansa ja rakastaa Porin kaupunkia.

Sini Kiljala katsoo Amarillossa ulos ikkunasta.

Opiskelijamme työllistyvät: Sini Kiljala työllistyi ravintola-alalle

Sini Kiljala valmistui SAMKista restonomiksi vuonna 2022. Hän työskentelee Porin Amarillossa, jossa hän aloitti hiukan ennen valmistumistaan. Hän toimi ensin tarjoilijana ja 2023 vuoden syksystä lähtien vuoropäällikkönä.