SAMKin toimitusjohtaja, rehtori Jari Multisilta: Maakunta tarvitsee kansainvälistä osaamista

Satakunnan ammattikorkeakoulusta valmistuu vuosittain yli 1000 uutta osaajaa erilaisiin tehtäviin teollisuuteen, yrityksiin ja organisaatioihin. SAMK on strategiassa valinnut koulutusalat juuri maakunnan tarpeiden näkökulmasta.

SAMKin toimitusjohtaja, rehtori Jari Multisilta
SAMKin toimitusjohtaja, rehtori Jari Multisilta

Viime vuonna käynnistynyt elintarviketeollisuutta tukeva insinöörikoulutus on hyvä osoitus siitä, että reagoimme maakunnan koulutustarpeisiin.

Suomalaiset opiskelijat eivät riitä täyttämään sitä työvoimatarvetta, joka maakunnassa on. SAMK onkin kasvattanut aktiivisesti kansainvälisten opiskelijoiden määrää viime vuosina. SAMKissa opiskelee noin 7400 opiskelijaa, joista yli 1000 on kansainvälisiä opiskelijoita yli 100 eri maasta. Viime vuonna nuorkauppakamarit palkitsivatkin SAMKin Suomen parhaana kansainvälisenä julkisena työnantajana.

Ammattikorkeakouluopiskelijat tarvitsevat harjoittelupaikkoja ja kesätyöpaikkoja. Kansainväliset opiskelijat kokevat haasteeksi harjoittelupaikkojen ja kesätyöpaikkojen löytämisen. Syynä on usein opiskelijan suomen kielen taito. Opintoihin kyllä kuuluu suomen kielen opiskelua, mutta vieraan kielen oppiminen ottaa oman aikansa. Uskomme, että kieltä oppii myös tekemällä työtä sellaisessa ympäristössä, jossa kieltä kuulee ja tarvitaan. Haluammekin haastaa satakuntalaiset työpaikat tarjoamaan harjoittelu- ja kesätyöpaikkoja myös ulkomaalaisille opiskelijoille. Maakunta tarvitsee myös ulkomailta tulevia nuoria, jotka haluavat opiskella ja tehdä työtä täällä.

SAMKista on nyt valmistunut yli 25 000 opiskelijaa ja tutkintoa. SAMKin merkitys alueen elinkeinoelämälle osaajien ja osaamisen tuottamisessa on keskeinen. Valmistuvien opiskelijoiden lisäksi tuotamme osaamista lukuisissa TKI-hankkeissa, joita tehdään yhteistyötä maakunnan yritysten kanssa. Silläkin tavalla tuomme maakuntaan elinvoimaa.

Työelämän muutokset, digitalisaatio, vastuullisuus ja vihreä siirtymä asettavat koko ajan uusia odotuksia sille, millaisia osaamisia ja valmiuksia työelämään valmistuvilla nuorilla pitäisi olla. Yritysten toiminnan uudistamisessa ja kehittämisessä on tärkeää myös se, että työelämässä jo olevien osaamista uudistetaan. Osaaminen ja odotusten kohtaaminen on entistä tärkeämpää, ja sitä tulisi tehdä yhteistyössä ja vuoropuhelussa oppilaitosten ja työelämän kesken. On odotettavissa, että tulevaisuudessa korkeakoulutuksesta valmistuvien osaaminen on entistä monipuolisempaa.

———

Teksti on SAMKin sidosryhmälehti Agoran pääkirjoitus. Lue koko lehti verkossa.

Jaa tämä sivu

Seija Maria Sairasen näyttely Liian pitkä päiväuni on nähtävissä Porin kampuksen Taidekäytävällä.

Porin kampuksen Taidekäytävällä Seija Maria Sairasen näyttely Liian pitkä päiväuni

Seija Maria Sairanen opiskelee SAMKin Taidekoulun kampuksella Kankaanpäässä kolmatta vuotta. Sairanen kuvaa taiteen tekemistä tutkimusmatkaksi.

Noora Heikkilä Porin kampuksen käytävällä.

SAMK tuntui sopivalta vaihtoehdolta perhe-elämän ohelle

Noora Heikkilä on luovan markkinoinnin opiskelija, joka aloitti opiskelut syksyllä 2023. Noora on kotoisin Porista ja hänellä on 3-vuotias tytär, joten tuntui luonnollisimmalta vaihtoehdolta hakea opiskelupaikkaa omasta kotikaupungista.

Iiro Lintula ikkunan ääressä.

Iiro Lintula löytää opiskelun parhaat puolet Porissa – käytännön tekeminen ja harjoittelut avaavat uusia ovia

Insinööriksi opiskeleva Iiro Lintula valitsi SAMKin opiskelupaikakseen, koska Porin kaupunki itsessään herätti kiinnostusta. Lintula kertoo myös arvostavansa lyhyttä matkaa Tammelaan, mikä teki SAMKista käytännöllisen vaihtoehdon opiskelun ja elämän tasapainottamiseen.