SAMKin Peter Sandell Nordic Offshore and Maritime Arbitration Associationin hallitukseen

SAMKin lehtori Peter Sandell valittiin toukokuussa pohjoismaisen välimiesoikeusyhdistyksen NOMA:n hallituksen jäseneksi.

Peter Sandell
Peter Sandell

Peter Sandell

– Merenkulku ja meriteollisuus on Suomelle merkittävä työllistäjä ja myös suomalaisten asiantuntijoiden tulee olla mukana kehittämässä merenkulun sääntelyä ja palvella elinkeinoelämää siten, että riidat pystytään ratkaisemaan nopeasti ja kustannustehokkaasti, sanoo Sandell.

Merenkulkuun tai meriteollisuuteen liittyvissä sopimuksissa osapuolet valitsevat yleensä mahdollisten eteen tulevien ristiriitojen ratkaisua varten sopimuksessa välimiesmenettelyn, jotta erimielisyydet voidaan ratkaista nopeasti.

– Osapuolet kokevat tavalliset tuomioistuimet pitkine muutoksenhakuprosesseineen usein liian hitaiksi merenkuljetusten ja meriteollisuuden kaupallisten riitojen ratkaisemiseen, toteaa Sandell, joka aiemmin toiminut tuomioistuimessa käräjätuomarina myös merioikeusasioiden parissa.

NOMA:n välimiesmenettelyn sääntöjen kehittämisestä vastuu on yhdistyksen hallituksella. Sandell kokee työn mielenkiintoisena ja haastavana, jotta NOMA voi jatkossa kilpailla yhä tehokkaammin myös kokonaan pohjoismaiden ulkopuolisten osapuolten riitojen ratkaisuista. Suurin osa merenkulun välimiesmenettelyistä ratkaistaan tällä hetkellä Lontoon välimiesmenettelyssä. Brexitillä voi kuitenkin olla tähän jatkossa vaikutusta.

Kilpaillakseen tehokkaasti Lontoon kanssa NOMA:n agendalla on parhaillaan luoda säännöt myös nopeaan yksinkertaistettuun välimiesmenettelyyn sekä sovitteluun, joka on tullut myös merenkulun ja meriteollisuuden piirissä yhä suositummaksi.

”NOMA:sta tulee menestystarina”

Sandell on toiminut 2010-luvulla erilaisissa kansainvälisissä säädösvalmisteluun liittyvissä tehtävissä: YK:n merenkulkujärjestön IMO:n Legal Committeen kokouksissa Suomen delegaation asiantuntijana 2013–2018 sekä Kansainvälisen merioikeusyhdistyksen CMI:n Yhteishaverityöryhmän jäsenenä 2012–2016. CMI:n työryhmässä luotiin merenkulun sopimuksiin sovellettavat YAR 2016 -yhteishaverisäännöt, jotka ovat osa maailmankaupan sääntelyä ja merikuljetusten riskinjakojärjestelmää.

– Yhteishaverisäännöt ovat olleet menestys ja uskon että myös NOMA:stakin tulee menestystarina”, Sandell toteaa.
– Jo nyt NOMA:n välimiesmenettelysääntöihin viitataan lukuisissa kaupallisissa merenkulun vakiosopimuksissa.

NOMA perustettiin 2017 Norjan, Ruotsin, Suomen ja Tanskan merioikeusyhdistysten aloitteesta. Välimiesoikeusyhdistyksen hallitukseen kuuluu kolme jäsentä Tanskasta sekä Norjasta ja kaksi jäsentä sekä Suomesta että Ruotsista. Yhdistyksen hallitus nimittää välimiestuomarit erikseen jokaiseen käsiteltävään asiaan.

Merenkulun ylempi korkeakoulututkinto on SAMKin vientituote

Sandell on työskennellyt SAMKissa vuodesta 2003 alkaen vastaten merenkulun Master of Maritime Management -ohjelman kehittämisestä ja toteutuksesta. Ylemmästä korkeakoulututkinnosta on tullut SAMKille koulutuksen kansainvälinen vientitituote.

– Jatkossa kansainvälistä yhteistyötä tehdään merenkulun yliopistojen kattojärjestön IAMUn jäsenten kanssa, jotta voimme lisätä kansainvälistä yhteistyötä entisestään. Jo nyt toteutamme osan opinnoista eri merenkulun keskuksissa, kuten Kööpenhaminassa ja Lontoossa, Sandell toteaa.

SAMK TWITTERISSÄ

Jaa tämä sivu

Nainen lukee kirjaa ikkunan ääressä.

Opiskeluarjen tasapaino ja yhteisöllisyys korostuvat SAMKin opiskelijahyvinvointikyselyssä

SAMKin opiskeluhyvinvointikysely toteutettiin edellisvuosien tapaan keväällä 2024. Kyselyn tulokset tarjoavat arvokasta tietoa opiskelijoiden kokemuksista.

Kuvassa kilpailun voittajat vasemmalta oikealle: Niilo Forsström, Apukärry, Porin Lukio Nestori Vettenranta, Apukärry, Porin Lukio Viivi Virtanen, Digikaveri, Satakunnan ammattikorkeakoulu Juho Tuomaala, Fixly, Satakunnan ammattikorkeakoulu

ALL IN PITCH -yritysideakilpailu kisattiin perjantaina SAMKissa

ALL IN Pitch, Uusyrityskeskus Enter Satakunnan ja SAMKin yhdessä järjestämä yritysideakilpailu järjestettiin viime viikolla. Nuoret pääsevät kilpailussa esittelemään liikeideoitaan perinteisen hissipuheen muodossa ja saamaan palautetta tuomaristolta.

Osaamisaluejohtajat Tiina Savola, Riitta Tempakka, Jari Iisakkala ja Heikki Haaparanta sekä opetuksen vararehtori Timo Mattila (keskellä) ovat tyytyväisiä uudistukseen.

SAMK Master School – YAMK-opinnot yhtenä joustavana kokonaisuutena

Uusi SAMK Master School kokoaa yhteen suomenkieliset YAMK-tutkinto-ohjelmat ja tarjoaa opiskelijoille joustavan tavan kehittää osaamistaan. Master School tukee opiskelijoiden ammatillista kasvua ja antaa valmiuksia muuttuvan työelämän tarpeisiin.