Saara Lehtonen – hoitaja toisessa polvessa
Saara Lehtonen on SAMKista vuonna 2018 valmistunut sairaanhoitaja, jolla on kokemusta monistakin sosiaali- ja terveysalan työtehtävistä jo lähihoitajana toimimisesta asti.
![Saara Lehtonen sillalla Porissa](https://ekctaw4iypc.exactdn.com/app/uploads/sites/2/2024/01/Kuva1-Saara-Lehtonen.jpeg?strip=all&lossy=1&ssl=1)
Saara Lehtoselle lenkkeily on erittäin tärkeää arjessa ja työssä jaksamiseen.
Kysyttäessä, onko sairaanhoitaja Saaran haaveammatti, hän vastaa, että se on aina ollut taustalla mielessä. Tarkemmin ottaen hän on aina halunnut tehdä mielenterveystyötä ja kokee, että sairaanhoitajaopinnot ovat erinomainen väylä hakeutua mielenterveystyön pariin.
– Somaattinen hoitotyö, jota sairaaloissa tehdään, ei ole niinkään kiinnostanut, Saara toteaa.
Ennen sairaanhoitajaksi valmistumistaan Saara on opiskellut lähihoitajaksi ja tehnyt sosiaali- ja terveysalan töitä laidasta laitaan ja hän kuvailee olevansa ”monessa liemessä keitetty”. Vaikka Saara onkin otsikossakin mainitusti hoitaja toisessa polvessa, niin painetta lähteä alalle ei ole tullut kotoa, vaikka hänen äitinsäkin on hoitotyössä.
Tällä hetkellä Saara työskenteleekin lasten ja nuorten parissa lastensuojelulaitoksessa.
– Mielenterveystyö on aina ollut selvä päämäärä, mutta kohderyhmä ei ollut selvillä vielä opiskelujen aikana, Saara kertoo.
Hän sanoo ajatelleensa tekevänsä töitä aikuisten ihmisten parissa, mutta kysyttäessä, onko lasten ja nuorten parissa ja erityisesti lastensuojelulaitoksessa työskentely hänen unelmaduuni, vastausta ei tarvitse miettiä.
– Kyl se on, porilainen hoitaja toteaa epäröimättä.
Saara kertoo, että jo omasta lapsuudestaan tähän unelmatyöhön on ohjannut hänen oma kokemuksensa koulukiusatuksi joutumisesta sekä vilpitön halu ja tahto myös auttaa mahdollisesti samassa tilanteessa olevia lapsia ja nuoria.
Aikuisen ja lapsen välinen luottamussuhde työssä parasta
Saara nostaa turvallisuuden sekä aikuisen ja lapsen välisen luottamussuhteen esille parhaimpina asioina, joita hän työssään saa olla kehittämässä ja tekemässä.
– Parasta on lapsen onnistumisten näkeminen, sekä se, kun asumaan tulee erilaisia lapsia, joiden perhetausta on huono, mutta lapselle onnistutaan luomaan turvallinen ympäristö ja luottamussuhde, Saara kiteyttää.
Isoimpana haasteena työssä on Saaran mukaan uudistunut lastensuojelulaki, jota uudistetaan jatkuvasti lisää. Lastensuojelun työntekijöillä ei ole oikeutta rajoittaa esimerkiksi lapsen perusoikeuksia ilman painavia perusteita.
– Tämä voi kuulostaa oudolta, mutta esimerkiksi kiireellisesti sijoitettuna lastensuojelulaitokseen saattaa tulla lapsi, joka on kasvanut vailla rajoja. Muun muassa puhelimen käytön rajoittaminen on kiellettyä ilman painavia perusteita, Saara kertoo.
Saara nostaa esille myös sen, että ihmisillä on todella vääränlaisia käsityksiä lastensuojelutyöstä.
– Se, mitä muun muassa lööpeistä voi lukea, ei ole totuus.
Lastensuojelutyön takana on tavoite, joka on yhdistää perhe uudelleen, mikäli se vain on mahdollista. Vanhemmuuttakin tuetaan lasten ja nuorten lisäksi.
Lapsille ja nuorille tarjotaan turvallinen kasvuympäristö, jossa tuetaan koulunkäyntiä ja annetaan erilaisia virikkeitä. Lapset saavat myös paljolti vaikuttaa siihen, millaisia virikkeitä, kuten esimerkiksi pelejä ja leikkejä he haluavat.
Valmistumisen jälkeen monenlaisiin töihin
Saara on sairaanhoitajaksi valmistumisensa jälkeen tehnyt monenlaisia töitä. Hän on ollut mukana sairaalapalveluissa ja työskennellyt vanhusten parissa sekä ollut mukana kehitysvammatyössä. Psykiatrian toimialueella hän on työskennellyt monissa eri tilanteissa ja viimeisimpänä päätynyt lastensuojelutyöhön.
– Haluan aina tehdä mielenterveystyötä, mutta erityisesti haluaisin lastensuojelun avohuoltoon tekemään perheiden pariin töitä, Saara kertoo.
Tällä hetkellä Saara Lehtonen työskentelee Porin perusturvassa, joka myös tukee työntekijöidensä oppimista ja kehittymistä työn parissa. Hän kertoo, että hänen työnantajansa mahdollistaa Saaralle SAMKissa mielenterveys- ja päihdetyön erikoistumisopinnot, joiden laajuus on 30 opintopistettä. Tämä tuo ehdottomasti lisää eväitä mielenterveystyöhön syventymiseen ja on erittäin hienoa, että työnantajalla on mahdollisuus tukea työntekijöidensä kehittymistä näin tärkeässä työssä.
Saara pyrkii siihen, että työajan ulkopuolella niin sanottu ”työminä” on poissa, vaikka hän kertookin soveltavansa joitain työhönsä liittyviä opittuja asioita kotonaan. Saaralla on 9-vuotiaat kaksoset.
– Joitakin asioita lasten kasvattamisessa on helpompaa hahmottaa, kun sitä tekee myös työkseen, hän toteaa.
Hän nostaa esiin myös vapaa-aikansa viettämiseen rakkaan harrastuksensa eli juoksemisen. Hän kertoo juosseensa syksyllä 2021 puolimaratonin. Urheilu pitää mielen virkeänä, mikä on ensiarvoisen tärkeää tässä työssä.
Saara Lehtonen
- 31-vuotias porilainen
- syntynyt Ulvilassa
- kahden lapsen äiti
- nauttii urheilusta
- on pelannut nuorena pitkään jalkapalloa