Restonomiopinnot SAMKissa oli hyvä päätös

Restonomin ammatista haaveilevan Emilia Castrénin tie vei SAMKiin. Päätöstä selkeytti perheen asuminen Porissa sekä kampuksen läheisyys. Emilia haaveilee matkailuvaikuttajan työstä. Se ei kuulu yleisimpiin työnimikkeisiin.

Emilia Castrén poseeraa koiran kanssa.

Vapaa-aikaansa Emilia viettää mielellään koiransa Bellan kanssa.

Emilia aloitti SAMKissa opinnot syksyllä 2023, eikä ole katunut hetkeäkään. Hän kertoo asioiden aluksi tuntuneen vieraalta, mutta nopeasti kaikkeen uuteen tottui. Emilian perhe ja suurin osa läheisistä asuu Porissa, mikä helpotti opiskelupaikkakunnan valintaa. Emilia kehuu Poria myös kaupunkina.

– Pori on kaunis kaupunki ja onhan meillä täällä Yyteri ja Kirjurinluodossa on hyvät lenkkeilymahdollisuudet aivan keskustan tuntumassa.

Emilialla on myös selkeä mielipide ammattikorkeakoulun sijainnista.

– Kampuksen sijainti on hyvä, se on lähellä keskustaa ja mikä parasta, meidän kampuksemme rakennuksessa on kauppa, josta voi nopeasti hakea eväitä, jos niitä tarvitsee.

Moni varmasti miettii, millaista ammattikorkeakoulussa opiskelu on lukioon verrattuna. Emilia kertookin opiskelun olevan hyvin erilaista. On paljon ryhmätöitä, erilaisia projekteja ja toisaalta myös rennompaa. Saa itse aikatauluttaa omaa tekemistä ja päivät vaihtelevat hyvin paljon.

Opintoihin pääsee itse vaikuttamaan

Restonomin opinnoissa ei valita mitään tiettyä suuntausta, mutta opintojaksoja voi ottaa oman mielen mukaan. Ensimmäinen vuosi on aika lailla pakollisia opintoja, mutta sen jälkeen pystyy valitsemaan sellaisia opintojaksoja, joista itselle voisi tulevaisuudessa olla erityisesti hyötyä.

Emilian kiinnostus alaa kohtaan heräsi vuonna 2019.

– Olin töissä baarimikkona ja tarjoilijana tuolloin ja huomasin tykkääväni hommistani. Asiakaspalvelu on vain minun juttuni. Tavoitteenani olisi saada opinnot purkkiin 3,5 vuodessa, mutta mikäli valmistun aikaisempaan, on se kotiin päin.

Emilia kertoo myös, että haluaisi suorittaa harjoittelun Los Angelesissa toisen vuoden keväällä. Kuitenkin se jää nähtäväksi, minne paikkaan hän suuntaa, kun kevät koittaa. Hän on avoimin mielin lähdössä muuallekin, mikäli harjoittelu ei onnistuisikaan juuri Los Angelesissa.

Vastapainoa opiskelulle

Emilia painottaa, että opiskelun ohessa on hyvä muistaa myös pitää huolta omasta jaksamisesta. Hän kertoo myös, että kaikki muu tekeminen tuo vastapainoa arjen pakollisiin askareisiin. Emilia mainitsee muutamia omia keinojaan arjen vastapainoksi.

– SAMKissa on edullinen kuntosali opiskelijoiden käyttöön ja siellä on tullut aikaa vietettyä. Sen lisäksi meillä järjestetään paljon erilaisia opiskelijatapahtumia ja tämä vaikuttaa tietenkin yhteishenkeen, joka on hyvä. Lenkkeilen myös vapaa-ajallani koirani kanssa sekä vietän aikaa ystävieni seurassa.

Haaveena ei niin tyypillinen työ

Emilia kertoo haluavansa joskus olla matkailuvaikuttaja. Matkailuvaikuttaja on varmasti monelle hieman vieras käsite, mutta yksi nykypäivän työmahdollisuuksista. Emilia hieman avaa termiä, kun kysyn mitä matkailuvaikuttajan työnkuvaan kuuluu.

– Matkailuvaikuttajat käyvät matkoilla ja kertovat kokemuksistaan eri kohteista sosiaalisessa mediassa kuten Instagramissa. Tästä heille maksetaan myös palkkaa.

Lue lisää restonomiopinnoista Emilia Castrén

Emilia Castrén

  • Ikä 21 vuotta
  • Ensimmäisen vuoden opiskelija
  • Tutkinto-ohjelma matkailuliiketalous

Jaa tämä sivu

Opetuksen vararehtori Timo Mattila on mielissään opiskelijoiden hyvästä työllistymisprosentista.

SAMKista valmistuneet työllistyneet erinomaisesti

Ammattikorkeakouluissa tehdään uraseurantaa viisi vuotta aiemmin AMK- tai YAMK-tutkinnon suorittaneille. Viimeisimmän uraseurantakyselyn mukaan jopa 94 % SAMKista valmistuneista oli työsuhteessa tai työskenteli yrittäjänä. Lisäksi 3 % oli opiskelu- tai perhevapaalla.

Leevi Leppälammi seisoo hämärään aikaan pihassa.

SAMK tarjosi Leeville opiskelupaikan ja mahdollisuuden jäädä Poriin

Leevi Leppälammi opiskelee konetekniikan insinööriksi SAMKissa. Hän on erityisen tyytyväinen valintaansa ja rakastaa Porin kaupunkia.

Sini Kiljala katsoo Amarillossa ulos ikkunasta.

Opiskelijamme työllistyvät: Sini Kiljala työllistyi ravintola-alalle

Sini Kiljala valmistui SAMKista restonomiksi vuonna 2022. Hän työskentelee Porin Amarillossa, jossa hän aloitti hiukan ennen valmistumistaan. Hän toimi ensin tarjoilijana ja 2023 vuoden syksystä lähtien vuoropäällikkönä.