Opinnäytetyö: Suomessa käytettävät katemateriaalit soveltuvat paloturvallisuuden kannalta hyvin aurinkosähköjärjestelmille

Keväällä 2021 valmistuneessa rakennus- ja yhdyskuntatekniikan opinnäytetyössä selvitettiin, millainen on hyvä katemateriaali ja kattorakenne paloturvallisuuden kannalta, kun pientaloon ollaan asentamassa aurinkosähköjärjestelmää.

Talo palaa ilmiliekeissä / The house is in flames

SAMK järjesti yhteistyössä Satakunnan pelastuslaitoksen kanssa paloharjoituksen keväällä 2021. Harjoituksessa testattiin aurinkosähköjärjestelmien ja eri katemateriaalien käyttäytymistä palotilanteessa.

Opinnäytetyössä selvitettiin katemateriaalin ja kattomuotojen lisäksi, miten kattojen kunto tarkastettiin ennen aurinkosähköjärjestelmän asennusta, saiko pientalon omistajat kattojen hoito-ohjeita ja millaista paloturvallisuusneuvontaa pientalojen omistajat saivat aurinkosähköjärjestelmien toimittajilta.

Tutkimuksessa selvisi, että kattojen kunto tarkistettiin silmämääräisesti, mikä aiheutti aurinkosähköjärjestelmien asentajille asennustilanteessa välillä yllätyksiä. Yllätyksiä olivat mm. kattorakenteiden heikko kunto tai maalipinnan heikko laatu. Yleensä pientalon omistajat eivät saaneet kattojen hoito-ohjeita vaan ohjeet keskittyivät enemmän aurinkopaneeleiden huollettavuuteen. Paloturvallisuusneuvontaa pientalon omistajat eivät saaneet ollenkaan. Aurinkosähköjärjestelmien toimittajat kertoivat turvakytkimen paikan, mutta tutkimuksessa selvisi, että pientalon omistajat eivät saaneet tarkempaa paloturvallisuusneuvontaa.

Pientalojen aurinkopaneelit asennetaan valmistajan ohjeen mukaisesti

Suomessa ei ole paloturvallisuusvaatimuksia pientaloihin, kun niihin asennetaan aurinkosähköjärjestelmä. Pientalojen järjestelmien asennuksissa noudatetaan siis aurinkopaneelien valmistajan ohjeita. Paloturvallisuusvaatimukset keskittyvät laajoihin aurinkopaneelikenttiin. Syttymisriskit kuitenkin ovat samat pientalojen aurinkopaneeleissa kuin laajoissa aurinkopaneelikentissä. Syttymisriskit ovat aurinkopaneelien ja liittimien kuumat pisteet. Näiden syttymisriskien lisäksi, aurinkopaneelit vaikuttavat katteen palokäyttäytymiseen. Aurinkopaneelien pinta heijastaa katteen pinnalle lämpösäteilyä, joka lisää palon leviämistä katteella.

Suositusohje pientalon omistajille

Opinnäytetyö laadittiin vuoden 2020 aikana ja haastatteluihin osallistui pientalon omistajia, aurinkosähköjärjestelmien toimittajia ja rakennusvalvontoja eri maakunnista. Opinnäytetyössä selvitettiin haastatteluiden lisäksi pientalojen aurinkosähköjärjestelmien lainsäädännöllisiä vaatimuksia ja pohdittiin eri katemateriaalien soveltuvuutta aurinkosähköjärjestelmille. Aiempaa tutkimustietoa ei löytynyt siitä, millainen olisi hyvä katemateriaali ja kattorakenne pientaloihin, kun niihin ollaan asentamassa aurinkosähköjärjestelmää. Pientalojen omistajilta puuttui koostettua tietoa siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon aurinkosähköjärjestelmää asennettaessa. Opinnäytetyön tulosten perusteella tähän tarpeeseen vastattiin ja laadittiin suositusohje pientalon omistajille. Opinnäytetyön perusteella hyvä katemateriaali asennettaessa aurinkosähköjärjestelmää on ehjä ja kattorakenne on sellainen, että katon teknistä käyttöikää on vielä paljon jäljellä.

Opinnäytetyötä voidaan hyödyntää suunnitellessa paloturvallisuusneuvontaa pientalon omistajille. Tutkimuksen perusteella myös kattojen tarkastusta ja kattojen huolto-ohjeita pitäisi kehittää. Tämä hyödyttäisi kaikkia aurinkosähköjärjestelmien toimittajia. Opinnäytetyön aihe liittyi SAMK:ssa käynnissä olevaan Palosuojelurahaston rahoittamaan Aurinkosähköjärjestelmien turvallisuus palotilanteissa -hankkeeseen.

Tutustu Mirva Torvisen opinnäytetyöhön

Jaa tämä sivu

CERNin edustajat Jan Janke (vasemmalla) ja Matthias Braeger saapuivat Poriin viime vuoden lopulla tutustumaan tiloihin ja keskustelemaan tapahtuman järjestelyistä. Kuvassa myös tapahtumaa koordinoiva opettaja Sara Kfouri Koskinen SAMKIsta.

CERN Spring Campus ensi kertaa Suomeen – SAMK isännöi tapahtumaa toukokuussa

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN järjestää vuotuisen CERN Spring Campus -tapahtuman ensi kertaa Suomessa. Toukokuussa 2025 SAMK isännöi tätä merkittävää kansainvälistä tapahtumaa, joka keskittyy tietojenkäsittelytieteisiin ja moderniin teknologiaan.

Matias Maja istuu pöydän ääressä ja tekee muistiinpanoja paperille.

Insinööriopiskelija Matias Majan opinnäytetyöaihe syntyi yrityksen tarpeista

Matias Maja on neljännen vuoden energiatekniikan insinööriopiskelija SAMKissa. Kotikaupunki tuntui Porista kotoisin olevalle Matiakselle hyvältä vaihtoehdolta opiskelujen suhteen, eikä se ole odotuksia pettänyt. Pian valmistuva insinööriopiskelija on ollut tyytyväinen SAMKin tarjoamiin puitteisiin sekä opetukseen.

Sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa olivat Puustellin HR-asiantuntija Eemeli Kakko (kuvassa vasemmalla), SAMKin kumppanuuspäällikkö Tanja Vaitiniemi ja osaamisaluejohtaja Heikki Haaparanta sekä Puustellin tehtaanjohtaja Tarmo Vesimäki.

SAMK ja Puustelli syventävät yhteistyötään kumppanuusohjelmassa

SAMK ja Puustelli Group Oy ovat tehneet pitkään yhteistyötä, joka vahvistuu nyt entisestään Puustellin liittyessä SAMKin uuteen kumppanuusohjelmaan.