Opinnäytetyö: Etätöiden lisääntyessä ihmislähtöisyys nousee työpaikkakokemuksen keskiöön

Tradenomiksi (AMK) kesäkuussa valmistuneen Eeva-Kaisa Metsolan julkaisemassa opinnäytetyössä kartoitetaan työpaikkakokemuksen tulevaisuusnäkymiä seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Työpaikkakokemus on merkittävä sitouttamistekijä tulevaisuuden työssä. Nuorille sukupolville on ensiarvoisen tärkeää kokea työssään, että heitä arvostetaan ja heidän työpanoksellaan on merkitystä. Palkka vaikuttaa sitoutumiseen, mutta tärkeämpi tekijä on työn merkityksellisyys ja tunne siitä, että työntekijää arvostetaan.

Tärkeimmät työpaikkakokemukseen vaikuttavat trendit ovat kokonaisvaltainen hyvinvointi, merkityksellisyys, ilmastonmuutos, digitalisaation ja robotisaation kehitys, erilaiset työn murrokseen liittyvät teemat, työn irtautuminen paikasta ja ajasta sekä itseohjautuvuus. Työkulttuuri siirtyy entistä ihmislähtöisempään suuntaan ja luottamuksen ilmapiiri nousee aikaisempaa tärkeämmäksi työkulttuurin osatekijäksi.

−Työpaikkakokemus ja sen systemaattinen suunnittelu tulee jatkossa olemaan merkittävä kilpailuvaltti hyvien työntekijöiden rekrytoinnissa ja sitouttamisessa. Hyvällä työpaikkakokemuksella saadaan pidettyä parhaat osaajat työntekijöinä ja taataan se, että kaikki ovat onnellisempia sekä työssään että vapaa-ajallaan, Metsola kertoo.

Etätyöt ja digitalisaatio muuttavat työpaikkakokemusta

Etätyön lisääntyessä toimistojen käyttötapa muuttuu. Työ tulee irtautumaan paikasta entistä voimakkaammin ja usein sitä tehdään kotoa käsin. On nähtävissä viittauksia siitä, että tulevaisuudessa työnantajat panostavat kotitoimistojen ergonomiaan ja sitä kautta mahdollistavat onnistuneen fyysisen työpaikkakokemuksen aiempaa paremmin.

Etätyön lisääntymisen vastapainona yhteisöllisyyden merkitys kasvaa seuraavan kymmenen vuoden aikana. Aika, joka toimistolla vietetään työkavereiden kanssa yhdessä, koetaan merkitykselliseksi ja siihen panostetaan.

– Vain aika näyttää, millaisia työpaikkoja tulevaisuudessa on, mutta minulle ainakin on hyvin selvää se, että työpaikkakokemukseen kannattaa ehdottomasti panostaa, Metsola toteaa

Digitalisaatio ja teknologinen kehitys mahdollistavat tulevaisuudessa uusia työpaikkakokemuksen toteutumistapoja. Digitaaliset työkalut muuttuvat entistä käyttäjälähtöisempään suuntaan ja tiimityöskentelyalustat lisääntyvät. Teknologinen kehitys on ehkä vaikeimmin ennakoitavissa oleva työpaikkakokemuksen osa-alue, sillä kehitys on nopeaa ja mahdollisuuksia on paljon.

Työpaikkakokemus

Työpaikkakokemuksella tarkoitetaan kokonaisvaltaista kokemusta, joka työntekijällä on työnantajastaan. Se pitää sisällään työkulttuuriin, fyysiseen tilaan, erilaisiin työkaluihin ja digitaaliseen työntekoon liittyvät kokemukset. Työpaikkakokemus rakentuu vuorovaikutusten, mielikuvien ja tunteiden perusteella.

Lue työ: ”Työpaikkakokemuksen tulevaisuusnäkymiä” Theseuksessa Nuori nainen poseera lähikuvassa.

Eeva-Kaisa Metsola

Opinnäytetyö: Työpaikkakokemuksen tulevaisuusnäkymiä

Koulutus: Tradenomi (AMK )Liiketalouden koulutusohjelma

Valmistui: kesäkuussa 2020

Jaa tämä sivu

Kortteeri-projektin työpajassa syksyllä 2020 ideoitiin taiteilijoiden työtiloja Jämintie 2:ssa sijaitsevaan kiinteistöön.

Kankaanpään Taidekoulun kampus laajenee – opiskelijoille lisää työtiloja

SAMKin Kankaanpään Taidekoulun kampuksen toiminta laajenee uusiin tiloihin Kankaanpään keskustassa, kun ydinkeskustassa sijaitseva kiinteistö muuntautuu kuvataiteen opiskelijoiden työskentelytiloiksi.

Pelastusrengas

Suomen ensimmäinen merilogistiikan alan tradenomitutkinto-ohjelma kehitettiin varmistamaan Suomen huoltovarmuutta ja kilpailukykyä

SAMK on valmistellut Suomen ensimmäistä tradenomitutkintoa, jossa voi suuntautua merilogistiikan alalle. Tavoitteena on vahvistaa huoltovarmuutta ja varmistaa merilogistiikan toiminta osana Suomen kilpailukykyä. Tutkinto on suunniteltu yhteistyössä alan yritysten kanssa.

Seija Maria Sairasen näyttely Liian pitkä päiväuni on nähtävissä Porin kampuksen Taidekäytävällä.

Porin kampuksen Taidekäytävällä Seija Maria Sairasen näyttely Liian pitkä päiväuni

Seija Maria Sairanen opiskelee SAMKin Taidekoulun kampuksella Kankaanpäässä kolmatta vuotta. Sairanen kuvaa taiteen tekemistä tutkimusmatkaksi.