Opinnäytetyö: Biojätteen erilliskeräysvelvoite laajenee

Vuonna 2021 voimaan astunut jätelain uudistus velvoittaa omakotitalojen omistajat biojätteen erilliskeräykseen tai kompostointiin. Vastavalmistuneessa opinnäytetyössä kartoitettiin Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n toimialueen kompostoinnin yleisyyttä keskustaajamassa.

Biojätepusseja

Vuonna 2021 voimaan astunut jätelain uudistus velvoittaa omakotitalojen omistajat biojätteen erilliskeräykseen tai kompostointiin vähintään 10 000 asukkaan keskustaajamissa vuodesta 2024 lähtien. Aiemmin velvoite koski vain kiinteistöjä, joissa huoneistoja on viisi tai enemmän. Uudistuksella pyritään lisäämään jätteiden hyödyntämistä Suomessa. Biojäte voidaan hyödyntää eri keinoin, muun muassa mädättämällä. Sekajäte, josta ei voida enää lajitella materiaalia uusiokäyttöön, käytetään lämpöenergian tuottamisessa. Kun sekajätteen seassa ei ole biojätettä, on sen lämpöarvo huomattavasti korkeampi ja tehokkaammin hyödynnettävissä.

Selvityksen toimeksiantajina olivat Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy ja Forssan jätehuoltoviranomainen. Kompostointitiedot kerättiin kyselylomakkeella. Keskustaajaman, jonka asukasluku on yli 10 000, muodostavat Forssa, Tammela, Jokioinen ja Sastamala. Vuosien 2021-2022 aikana kompostointitietonsa ilmoittivat noin 50 % kyselyn saaneista. Kuntien kokoeroista huolimatta tulokset biojätteen käsittelystä olivat samankaltaiset.

Kysely ja lakiuudistus saivat nuivan vastaanoton kotitalouksissa, joissa biojätettä syntyy vähän tai ei ollenkaan. Näitä ovat esimerkiksi kesäasunnot ja yhden asukkaan kiinteistöt. Näissä tapauksissa moni asukas ei ollut halukas investoimaan kompostoriin eikä liittymään biojätteen erilliskeräykseen, koska molemmissa tapauksissa kustannukset voivat vaikuttaa kohtuuttomilta suhteessa syntyvän jätteen määrään.

Vuonna 2024 Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin. Kiinteistöille, jotka ovat ilmoittaneet, etteivät kompostoi tai kuulu ennestään biokeräykseen, toimitetaan biojäteastia ja ne liitetään erilliskeräykseen. Ilmoituksen laiminlyöneet luokitellaan automaattisesti tähän samaan joukkoon. Velvoite ei koske kiinteistöjä, joissa ei ole kirjolla vakituisia asukkaita.

Lisätiedot:
Energia- ja ympäristötekniikan opiskelija Elli Heinilä
p. 050 410 6623
elliheinila@gmail.com Tutustu opinnnäytetyöhön

Jaa tämä sivu

Jonna Hyvönen seisoo keltaisen seinän edessä.

Juuri oikealla alalla – Jonna Hyvönen löysi sosiaalialan koulutuksesta työkaluja jatkuvaan kasvuun

Jonna Hyvönen on monipuolinen sosiaalialan ammattilainen, joka tekee töitä täydellä sydämellään. Hän nauttii vaihtelevasta työstään kuntoutumisvalmentajana. Alalle hän lähti kirjallisuuden kautta heränneen kiinnostuksen myötä, ja sisäinen auttamishalu on vienyt häntä eteenpäin uralla.

Kortteeri-projektin työpajassa syksyllä 2020 ideoitiin taiteilijoiden työtiloja Jämintie 2:ssa sijaitsevaan kiinteistöön.

Kankaanpään Taidekoulun kampus laajenee – opiskelijoille lisää työtiloja

SAMKin Kankaanpään Taidekoulun kampuksen toiminta laajenee uusiin tiloihin Kankaanpään keskustassa, kun ydinkeskustassa sijaitseva kiinteistö muuntautuu kuvataiteen opiskelijoiden työskentelytiloiksi.

Pelastusrengas

Suomen ensimmäinen merilogistiikan alan tradenomitutkinto-ohjelma kehitettiin varmistamaan Suomen huoltovarmuutta ja kilpailukykyä

SAMK on valmistellut Suomen ensimmäistä tradenomitutkintoa, jossa voi suuntautua merilogistiikan alalle. Tavoitteena on vahvistaa huoltovarmuutta ja varmistaa merilogistiikan toiminta osana Suomen kilpailukykyä. Tutkinto on suunniteltu yhteistyössä alan yritysten kanssa.