Merkonomista sosionomiksi

Helena Sundelin valmistui loppuvuodesta 2023 sosionomiksi (AMK). Hän on ehtinyt sitä ennen opiskella itselleen kaksi ammattia. Hän on ensimmäisiltään ammateiltaan merkonomi ja lähihoitaja.

Helena Sundelin SAMKIn kirjastossa.

Helena käytti SAMKin kirjaston aineistoa opiskelutehtäviin ja opinnäytetyöhön.

Helena opiskeli lähihoitajaksi, koska hänellä on halu auttaa ihmisiä ja siksi hän päätti kouluttautua lisäksi päiväpuolella sosionomiksi.

Helena Sundelin on luonteeltaan ihmisläheinen ja haluaa auttaa ihmisiä, sen takia sosiaaliala kiinnostaa. Hän valitsi suuntautumiseksi aikuissosiaalityön. Helenalla oli helppo valita SAMK, koska hän asuu Porissa ja SAMKissa on laajemmat opinnot kuin muualla lähistöllä ammattikorkeakouluissa. Ja tietenkin hyvää opetusta.

Sundelin haluaa kehittää aikuissosiaalipalveluja niin, että aikuisilla olisi helpompi saada apua ongelmiin.

– Sosionomiopiskelussa on parasta ryhmätyöt, joissa voi työskennellä erilaisten ihmisten kanssa ja kasvuryhmät, joissa voi keskustella toisten opiskelijoiden kanssa.

Erilaiset hankkeet kiinnostavat

Sundeliniä kiinnostavat erilaiset hankkeet ja psykososiaaliset palvelut. Sosionomin työ voi olla monenlaista, esimerkiksi koulusosionomi, lastensuojelutyöntekijä tai huolto-ohjaaja.

Orientoivaa harjoittelua Helenan ei tarvinnut tehdä, koska hän oli työskennellyt jo lähihoitajana, joten Helena teki silloin Soteekki-harjoittelun.

– Ensimmäinen ammatillinen harjoittelu oli Satakunnan Sovittelutoimistossa, toinen ammatillinen harjoittelu Aikuissosiaalityön toimistossa sekä esihenkilöharjoittelu Tukiranka Oy:llä, jossa olin toiminnanjohtajan kanssa.

Korkeakoulussa jokainen opiskelija tekee opinnäytetyön.

Helena tutki opinnäytetyössään Sininauhan Social Club Lissua ja aiheena on ”Osallisuus kuuluu kaikille – Kävijöiden kokemuksia Social club Lissusta” Opinnäytetyö toteutetettiin parityönä.

Helena valmistui loppuvuodesta 2023.

– Valitsin päiväpuolen, koska monimuoto olisi minulle liian raskasta ja halusin keskittyä kunnolla opiskeluun.

– Unelma olisi työskennellä riita-asioissa ja vankilassa. Ne voisivat antaa erilaista näkökulmaa, miten ihmiset kokevat asioita naisen näkökulmasta.

Lue lisää sosialialan opinnoista 

Jaa tämä sivu

Opetuksen vararehtori Timo Mattila on mielissään opiskelijoiden hyvästä työllistymisprosentista.

SAMKista valmistuneet työllistyneet erinomaisesti

Ammattikorkeakouluissa tehdään uraseurantaa viisi vuotta aiemmin AMK- tai YAMK-tutkinnon suorittaneille. Viimeisimmän uraseurantakyselyn mukaan jopa 94 % SAMKista valmistuneista oli työsuhteessa tai työskenteli yrittäjänä. Lisäksi 3 % oli opiskelu- tai perhevapaalla.

Leevi Leppälammi seisoo hämärään aikaan pihassa.

SAMK tarjosi Leeville opiskelupaikan ja mahdollisuuden jäädä Poriin

Leevi Leppälammi opiskelee konetekniikan insinööriksi SAMKissa. Hän on erityisen tyytyväinen valintaansa ja rakastaa Porin kaupunkia.

Sini Kiljala katsoo Amarillossa ulos ikkunasta.

Opiskelijamme työllistyvät: Sini Kiljala työllistyi ravintola-alalle

Sini Kiljala valmistui SAMKista restonomiksi vuonna 2022. Hän työskentelee Porin Amarillossa, jossa hän aloitti hiukan ennen valmistumistaan. Hän toimi ensin tarjoilijana ja 2023 vuoden syksystä lähtien vuoropäällikkönä.