Merenkulku on globaali ala: Etelä-Afrikan ja Euroopan merenkulun koulutusta kehitetään yhdessä
– Haluamme Etelä-Afrikassa varmistaa, että merenkulkijamme on globaalisti päteviä ja huippuluokkaa, sanoo konetekniikan opettaja Howard Theunissen Nelson Mandela Universitystä (NMU) Etelä-Afrikasta.
Sanja Bauk keskustelee Heikki Koiviston kanssa mahdollisesta yhteistyöstä myös SME Aisle -hankkeessa. Taustalla keskustelussa Meri-Maija Marva, Annu Rantanen ja Howard Theunissen.
– Pääasia on vertailla opetuksen sisältöjä ja pedagogiikkaa, sitä miten me opetamme, Theunissen sanoo. Lisäksi halutaan antaa opiskelijoille mahdollisuuksia opiskelijavaihtoihin – tavoitteena on muun muassa tehdä yhteisimitallisia opintomoduuleja – ja mahdollisesti myöhemmin tehdä myös tutkimusta yhdessä.
Kamppailu pätevistä opettajista
Theunissenin mukaan Etelä-Afrikan merikapteeneja ja -insinöörejä kouluttavien korkeakoulujen on rakennettava uutta ja parannettava teknologisia valmiuksiaan, mutta hänen mukaansa sitä tehdään koko ajan – se ei ole ongelma.
– Se varsinainen kamppailu meillä käydään osaavasta työvoimasta – siitä, että saadaan opettajiksi akateemisestikin tarpeeksi päteviä merenkulun ammattilaisia.
Hankkeesta toivotaan apua myös siihen: saada opettajia muualta lyhyisiin vaihtoihin ja omia opettajia hakemaan vaihdoista uutta oppia.
Tohtori Sanja Bauk eteläafrikkalaisesta Durban University of Technologysta kertoo välillä miettivänsä Erasmus+ -rahoitushakujen ja hanketapaamisten vaatiman hallinnollisen paperityön määrää – kun se kaikki on pois tutkimukseen käytettävästä ajasta. Hän kuitenkin näkee hankkeen hyödyt:
– Verkostoituminen on hyväksi – siitä syntyy yhteistyötä, jos on syntyäkseen. Toiseksi ns. kolmannen maailman maat saavat rahoitusta parantaakseen toimintaansa.
Henkilökohtaisesti montenegrolaistaustainen noin vuosi sitten Etelä-Afrikkaan muuttanut Bauk iloitsee myös uusien ihmisten tapaamisesta ja kulttuureihin tutustumisesta – ja siitä, että voi laajentaa omia taitojaan ja oppia uutta.
—
Hankkeessa olevien kuuden korkeakoulun edustajat tapasivat viikolla 9 Saksassa ja Raumalla. Hankkessa ovat mukana myös Cape Peninsula University of Technology, Hochschule Wismar ja Southampton Solent University.
EURO-ZA-hankkeen rahoittaa EU:n Erasmus+ -ohjelma (15.11.2018 – 14.11.2021)
Lisätiedot: projektipäällikkö Meri-Maija Marva, tel. +358 44 710 3120, meri-maija.marva(@)samk.fi