Matkailualasta liiketalouden tutkintoon

Ilona Hämäläinen on 26-vuotias liiketalouden opiskelija. Hän on valmistunut aiemmin matkailualalta. Myöhemmin alanvaihto alkoi kiinnostaa ja ovet liiketalouden opintoihin aukesivat todistusvalinnan kautta.

Ilona Hämäläinen työskentelee kannettalla tietokoneella Porin kampuksella.

Opiskelu sujuu SAMKin rauhallisessa ympäristössä.

Ilona meni peruskoulun jälkeen lukioon, koska tulevaisuuden suunnitelmat olivat vielä avoinna. Lukiosta valmistumisen jälkeen oli aika hakea ammattikorkeakouluun ja hän päätyi hakemaan opiskelemaan restonomiksi.

– Päädyin matkailualalle vähän vahingossa, Ilona naurahtaa.

Ilona oli kuullut matkailualasta lukion opinto-ohjaajalta. Hänen vahvuuksiinsa kuuluivat kielet, etenkin englanti, ja matkailualalla hän pääsisi käyttämään vahvuuksiaan. Hän haki SAMKiin ja pääsi sisään ensimmäisellä hakukerrallaan.

Kysyttäessä tuntuiko matkailualan opinnot omalta, hän vastaa, että silloin kyllä. Hän pystyi näkemään, että työllistyy matkailualalle.

– Meillä oli tosi tiivis porukka ja tehtiin asioita paljon yhdessä. Vielä nykyäänkin olen muutamien kanssa lähes päivittäin tekemisissä. Epätoivon iskiessä perhe ja kaverit auttoivat jaksamaan ja kannustivat paljon, jotta opinnot sujuivat, Ilona kertoo.

Restonomista tradenomiksi

Restonomiksi valmistumisen jälkeen Ilona pääsi töihin Huittisiin ja työskenteli kaksi vuotta alalla. Työ ei kuitenkaan tuntunut hänelle aivan omalta ja hän päätti hakea Poriin töihin. Ovia ei kuitenkaan auennut ja opiskelu alkoi houkuttelemaan uudelleen.

– Ajattelin, että minulla on melko hyvät mahdollisuudet päästä opiskelemaan, koska olin jo valmistunut restonomiksi. Jo matkailua opiskellessani markkinointi alkoi kiinnostaa ja kirjoitinkin matkailussa opinnäytetyön aiheesta markkinointi sosiaalisessa mediassa, Ilona avaa.

– Yhteishaussa laitoin ensimmäiseksi hakutoiveeksi fysioterapian. Silloin tuntui, että se kiinnosti eniten. Kakkosvaihtoehdoksi laitoin liiketalouden ja erityisesti luova markkinointi tuntui sopivalta vaihtoehdolta. Liiketalouden opintoihin pääsin suoraan todistusvalinnalla. Paineita fysioterapian valintakokeeseen ei ollut, koska olin jo helpottunut, että minulla oli opiskelupaikka. Ovet fysioterapiaan eivät auenneet, mutta näin jälkikäteen asia ei oikeastaan harmita, Ilona kertoo.

Liiketalouden opintojen alun jälkeen hän huomasi hyvin nopeasti, että hän on oikealla alalla.

– Tajusin, että tämä on minun juttuni ja tässä haluan kehittää itseäni, Ilona iloitsee.

Matkailualan opinnoista on ollut hänelle hyötyä myös liiketalouden opinnoissa. Hän on saanut korvattua joitakin liiketalouden opintojaksoja jo suorittamiensa opintojen avulla. Nyt hän pystyy keskittymään enemmän syventäviin opintoihin, eikä perusopintoja tarvitse käydä uudelleen.

– Tulevaisuudessa tavoite on, että löytäisin harjoittelupaikan, joka olisi mahdollisesti myös tulevaisuuden työpaikkani, Ilona pohtii.

Tavoitteena on, että hän työllistyy alalle ja saa tehdä esimerkiksi markkinointia ja sosiaalista mediaa. Haaveissa on myös esihenkilötyö, mutta hän etenee päivä kerrallaan kohti tulevaisuuden unelmia.

Lue lisää liiketalouden opinnoista

Jaa tämä sivu

Szilvia Simon-Nagy SAMKin neuvotteluhuoneessa.

SAMKissa panostetaan vahvasti kansainvälisten opiskelijoiden kotoutumiseen

Moni SAMKiin saapuva kansainvälinen opiskelija kohtaa heti opintojen ensimetreillä Szilvia Simon-Nagyn, joka toimii kansainvälisten asioiden koordinaattorina. Mitä kaikkea hänen työkenttäänsä kuuluu ja mitä SAMKissa tehdään kotoutumisen helpottamiseksi?

Kuvassa Kati Mikkola

Rovaniemeltä käsin YAMK-tutkintoon

Rovaniemeläinen Kati Mikkola suoritti hyvinvointipalveluiden kehittämisen ja johtamisen opinnot etänä 1,5 vuodessa.

Roope Töykkälä seisoo sillalla kahvikuppi kädessä.

Roope Töykkälä tekee opinnäytetyönsä liittyen tekoälyn käyttöön B2B-myynnissä

Roope Töykkälä opiskelee kolmatta vuotta SAMKissa tradenomiksi. Poriin tie vei yhteishaun todistusvalinnan kautta.