Laitamilla-opinnäytetyönäyttely juhlistaa 60-vuotiasta kuvataiteen opetusta

Galleria Ars Porissa avautui Kankaanpään Taidekoulun kampukselta kuvataiteilijoiksi valmistuvien Laitamilla-opinnäytetyönäyttely.

Laitamilla-näyttelyn avajaiset.
Kutsuvieraat kokoontuivat juhlistamaan näyttelyn avajaisia.

Näyttely toimii monille uran alkuna ja tuo julkisesti esille valmistuvien taiteilijoiden kykyä ottaa paikkansa taiteen kentällä.

– Jotkut ovat jo tehneet omia näyttelyitä, joten se voi olla vain yksi vaihe uralla eteenpäin. Joka tapauksessa tutkinto on pätevyys, joka mahdollistaa jatko-opinnot ja myös saavutus, jota arvostetaan, jos hakee näyttelypaikkoja, taiteilijaseurojen jäsenyyttä tai apurahoja, sanoo opetuspäällikkö Matti Velhonoja.

Kankaanpään taideopetus juhlii tänä vuonna 60-vuotista taivaltaan. Porin keskustassa järjestettävän näyttelyn teema ”Laitamilla” on osoitus tuntemuksesta, jossa teokset matkaavat intiimistä yksityisestä tilasta suuren yleisön keskuksiin koettaviksi ja arvioitaviksi.

– Samalla tavalla taiteilijat siirtyvät keskuksiin, joissa taiteilijayhteisöt ovat riittävän kokoisia vertaistuen ja ammatillisen tuen saamiseksi. Taidetta on hyvä opiskella ja tehdä laitamilla kaikessa rauhassa, mutta näyttelyiden tuottaminen ja taiteen kuluttaminen kulkeutuvat sinne missä yleisöt voivat sen laajalti kokea, Velhonoja sanoo. 

Näyttely kuvastaa kuvataiteen monimuotoisuutta

Näyttely kuvastaa monimuotoisuutta, joka on SAMKin kuvataiteen ammattiopinnoissa läsnä. Kuvataiteen opetuksessa on neljä suuntausta: kuvanveisto, maalaus, grafiikka ja esitystaide. Näyttelyssä onkin esillä monipuolisesti valmistuvien erilaisia opinnäytetöitä, muun muassa keramiikkaa, veistoksia, installaatioita, maalauksia, digitaidetta ja videoteoksia. 

– Opiskelijat saavat tehdä itselleen soveltuvista materiaaleista ja lähtökohdista teoksensa, jolloin ne voivat olla myös erilaisia yhdistelmiä monenlaisista taiteen tekemisen menetelmistä tai muodoista. Myös opinnäytetyön taiteellisen prosessin ohjaajilla voi olla tärkeä rooli auttaa tekijää löytämään kunkin omia tavoitteita vastaava ilmaisutapa, Velhonoja kertoo.

Kankaanpään Taidekoulun kampus takaa hyvät puitteet kuvataiteen opiskeluun keskittymiseen, mutta opiskelijoita kannustetaan tuottamaan taidetta laajalle yleisölle nähtäväksi jo opintojen edetessä.

– Taideopetus on saanut takavuosina laajaa tukea maakunnan vaikuttajilta ja kulttuurielämältä. Haluamme tietysti olla myös osaltamme tukemassa maakunnan kulttuurielämän kehittymistä ja tuoda esiin miten hyvä maakunta Satakunta on myös kuvataiteilijoiden työskentelyn kannalta, Velhonoja kiittelee.

—————

Laitamilla-näyttely on avoinna 3.5.2025 asti arkisin klo 12–18 ja lauantaisin klo 12–17. Galleria Ars Pori sijaitsee Kauppakeskus IsoKarhun tiloissa osoitteessa Yrjönkatu 6, Pori.

Jaa tämä sivu

SAMK uusi kampus

12 ammattikorkeakoulua valmistelee ehdotusta ammatillisesta tohtoritutkinnosta

Ammattikorkeakoulut haluavat, että Suomi seuraa eurooppalaista kehitystä ja mahdollistaa ammatilliset tohtoritutkinnot. Tavoitteena on Suomen kilpailukyvyn kasvattaminen.

SAMKin opiskelijoita luokkatilanteessa, osa etualalla sumeana, tarkennus taaempana oleviin opiskelijoihin.

Verkkototeutukset vetivät hakijoita – SAMKin hakijamäärä nousussa kevään yhteishaussa

SAMKiin oli kevään yhteishaussa ensisijaisia hakijoita 3 900 ja hakemuksia jätettiin yhteensä lähes 12 000. Vetovoima oli aloituspaikkoja kohden keskimäärin 2,97 ensisijaista hakijaa.

SAMKin tiloissa voi esimerkiksi pelata biljardia.

Sonjan Vuorisen matka matkailuliiketoiminnan pariin

Miltä tuntuu pakata laukut, jättää tuttu kotikaupunki taakse ja aloittaa opiskelu uudessa ympäristössä? Matkailuliiketoiminnan opiskelija Sonja Vuorinen kertoo, miten hän löysi oman paikkansa ja ystäviä uudessa opiskelukaupungissaan Porissa.