Kankaanpään lukiot ja SAMKin Taidekoulun kampus yhteistyöhön

SAMKin Taidekoulun kampus ja Kankaanpään lukiot ovat tehneet pitkään monipuolista yhteistyötä, mutta nyt laadittu sopimus tuo lisää pitkäjänteisyyttä ja tavoitteellisuutta yhteistyöhön.

Lukiolaisia maalaamassa mallista.
Taideopinnot tarjoavat monelle opiskelijalle vastapainoa muutoin hyvin teoriapainotteisiin lukio-opintoihin.

Kankaanpään Yhteislyseon ja Honkajoen lukion opiskelijoille tarjotaan 1–2 vapaasti valittavaa opintojaksoa vuodessa avoimen ammattikorkeakoulun kautta. Opintojen sisältö suunnitellaan yhdessä osallistujien kanssa. Osallistujamäärä on noin 10 opiskelijaa ja opintojaksojen laajuus on 1–3 opintopistettä.

– Yhteistyö on alusta alkaen ollut luontevaa ja sen avulla lukion opintotarjontaa on voitu monipuolistaa merkittävästi. Taideopinnot ovat monelle opiskelijalle tärkeä osa opintoja ja tarjoavat vastapainoa muutoin hyvin teoriapainotteisiin lukio-opintoihin. Vuosittain vaihtuvat teemat mahdollistavat opiskelijalle yksittäisen kokeilun tai taideopinnot vaikka koko lukioajaksi, sanoo Kankaanpään lukioiden rehtori Mari Fabig.

Lukiolaisia kuvataiteen parissa.
Lukiolaisille on annettu mahdollisuuksia tutustua korkeakouluopintoihin jo lukioaikana.

Opinnot osana laajempaa yhteistyötä

Kankaanpään Yhteislyseon kiinnostus taideopintoihin ja Honkajoen lukion ympäristöosaaminen ovat antaneet Taidekoululle uusia mahdollisuuksia kehittää myös omaa osaamistaan.

– Olemme pystyneet yhteistyön avulla toteuttamaan myös yhteisiä kehittämisprojekteja, joissa niin ammattikorkeakoulun kuin lukioiden nuoret ovat työskennelleet yhdessä, toteaa lehtori Tomi Kuusimäki.

– Yhteistyösopimus toimii myös tärkeänä työkaluna osana GEO-oppimisympäristön kehittämistä, mitä teemme osana laajempaa Pohjois-Satakunta vihreän siirtymän aalloilla -hanketta yhdessä Kankaanpään kaupungin kanssa, jatkaa Kuusimäki.

Lukioiden ja korkeakoulujen yhteistyön kehittäminen luo nuorille mahdollisuuksia tutustua korkeakouluopintoihin jo lukioaikana.

– Lukiot ovat lukiolainkin nojalla velvoitettuja yhteistyöhön korkeakoulujen kanssa ja iloksemme olemme viime vuosina löytäneet uusia kumppaneita opintojen järjestämiseen. Niin sanotut kurkistuskurssit, joita lukiolaiset pääasiassa suorittavat, ovat erinomainen mahdollisuus tutustua korkeakouluissa opiskeltaviin aloihin, ja niiden kautta monen uravalinta onkin vahvistunut, toteaa Fabig.

Jaa tämä sivu

Opetuksen vararehtori Timo Mattila on mielissään opiskelijoiden hyvästä työllistymisprosentista.

SAMKista valmistuneet työllistyneet erinomaisesti

Ammattikorkeakouluissa tehdään uraseurantaa viisi vuotta aiemmin AMK- tai YAMK-tutkinnon suorittaneille. Viimeisimmän uraseurantakyselyn mukaan jopa 94 % SAMKista valmistuneista oli työsuhteessa tai työskenteli yrittäjänä. Lisäksi 3 % oli opiskelu- tai perhevapaalla.

Leevi Leppälammi seisoo hämärään aikaan pihassa.

SAMK tarjosi Leeville opiskelupaikan ja mahdollisuuden jäädä Poriin

Leevi Leppälammi opiskelee konetekniikan insinööriksi SAMKissa. Hän on erityisen tyytyväinen valintaansa ja rakastaa Porin kaupunkia.

Sini Kiljala katsoo Amarillossa ulos ikkunasta.

Opiskelijamme työllistyvät: Sini Kiljala työllistyi ravintola-alalle

Sini Kiljala valmistui SAMKista restonomiksi vuonna 2022. Hän työskentelee Porin Amarillossa, jossa hän aloitti hiukan ennen valmistumistaan. Hän toimi ensin tarjoilijana ja 2023 vuoden syksystä lähtien vuoropäällikkönä.