Kankaanpään lukiot ja SAMKin Taidekoulun kampus yhteistyöhön

SAMKin Taidekoulun kampus ja Kankaanpään lukiot ovat tehneet pitkään monipuolista yhteistyötä, mutta nyt laadittu sopimus tuo lisää pitkäjänteisyyttä ja tavoitteellisuutta yhteistyöhön.

Lukiolaisia maalaamassa mallista.
Taideopinnot tarjoavat monelle opiskelijalle vastapainoa muutoin hyvin teoriapainotteisiin lukio-opintoihin.

Kankaanpään Yhteislyseon ja Honkajoen lukion opiskelijoille tarjotaan 1–2 vapaasti valittavaa opintojaksoa vuodessa avoimen ammattikorkeakoulun kautta. Opintojen sisältö suunnitellaan yhdessä osallistujien kanssa. Osallistujamäärä on noin 10 opiskelijaa ja opintojaksojen laajuus on 1–3 opintopistettä.

– Yhteistyö on alusta alkaen ollut luontevaa ja sen avulla lukion opintotarjontaa on voitu monipuolistaa merkittävästi. Taideopinnot ovat monelle opiskelijalle tärkeä osa opintoja ja tarjoavat vastapainoa muutoin hyvin teoriapainotteisiin lukio-opintoihin. Vuosittain vaihtuvat teemat mahdollistavat opiskelijalle yksittäisen kokeilun tai taideopinnot vaikka koko lukioajaksi, sanoo Kankaanpään lukioiden rehtori Mari Fabig.

Lukiolaisia kuvataiteen parissa.
Lukiolaisille on annettu mahdollisuuksia tutustua korkeakouluopintoihin jo lukioaikana.

Opinnot osana laajempaa yhteistyötä

Kankaanpään Yhteislyseon kiinnostus taideopintoihin ja Honkajoen lukion ympäristöosaaminen ovat antaneet Taidekoululle uusia mahdollisuuksia kehittää myös omaa osaamistaan.

– Olemme pystyneet yhteistyön avulla toteuttamaan myös yhteisiä kehittämisprojekteja, joissa niin ammattikorkeakoulun kuin lukioiden nuoret ovat työskennelleet yhdessä, toteaa lehtori Tomi Kuusimäki.

– Yhteistyösopimus toimii myös tärkeänä työkaluna osana GEO-oppimisympäristön kehittämistä, mitä teemme osana laajempaa Pohjois-Satakunta vihreän siirtymän aalloilla -hanketta yhdessä Kankaanpään kaupungin kanssa, jatkaa Kuusimäki.

Lukioiden ja korkeakoulujen yhteistyön kehittäminen luo nuorille mahdollisuuksia tutustua korkeakouluopintoihin jo lukioaikana.

– Lukiot ovat lukiolainkin nojalla velvoitettuja yhteistyöhön korkeakoulujen kanssa ja iloksemme olemme viime vuosina löytäneet uusia kumppaneita opintojen järjestämiseen. Niin sanotut kurkistuskurssit, joita lukiolaiset pääasiassa suorittavat, ovat erinomainen mahdollisuus tutustua korkeakouluissa opiskeltaviin aloihin, ja niiden kautta monen uravalinta onkin vahvistunut, toteaa Fabig.

Jaa tämä sivu

Valtteri Lähteenmäki koiran kanssa ulkoilemassa.

Valtteri Lähteenmäki pääsi harjoittelun kautta työnjohtotehtäviin

Valtteri Lähteenmäki haki joitakin vuosia sitten yhteishaussa Satakunnan ammattikorkeakouluun opiskelemaan rakennus- ja yhdyskuntatekniikkaa. Nyt hän on neljännen vuoden LVI-alalle suuntautunut insinööriopiskelija.

Aku Rissanen istuu sohvalla ja katsoo mietteissään ulos ikkunasta.

YAMK-tutkinnolla tulevaisuuden johtajaksi

Aku Rissanen valmistui vuonna 2018 SAMKista tradenomiksi ja työskentelee nykyään Turussa henkilöstöasiantuntijana. Hän muistelee opiskeluaikaansa lämmöllä ja kertoo, että opinnot tarjosivat hyvän pohjan työelämään siirtymiseen. Nyt muutaman työvuoden jälkeen on kuitenkin tullut halu kouluttautua lisää.

Kuva konetekniikan laboratoriosta.

Haut kansainvälisiin tutkinto-ohjelmiin alkoivat

Haut englanninkielisiin koulutuksiin ovat käynnissä keskiviikkoon 22.1.2025 asti. SAMKissa on haettavana kahdeksan ammattikorkeakoulututkintoon johtavaa koulutusta ja kolme ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavaa koulutusta.