Harjoittelu Australiassa on ollut monella tapaa opettavainen kokemus

Kolmannen vuoden sosiaalialan opiskelija Annika Nieminen lähti ystävänsä kanssa Australiaan Gold Coastille harjoitteluun. Harjoittelupaikkana toimi liikuntarajoitteisten ja muuta erityistä tukea tarvitsevien päivätoimintakeskus.

Kaksi naista hymyilee kameralle, taustalla vuoria.

Annika Niminen (vas) ja Juulia Virtanen Springbrookin kansallispuistossa.

– Olen aina pitänyt ajatusta harjoittelusta ulkomailla mielenkiintoisena. Aloimme sattumalta puhumaan ystäväni kanssa samanlaisista ajatuksistamme harjoitteluun liittyen ja täällä sitä nyt ollaan.

Australia valikoitui Annikan kohteeksi, sillä SAMKin opettajalla oli kontakti Australiaan, jonka kautta oli helppo lähestyä asiaa. Toimivan kontaktin avulla harjoittelu saatiin järjestymään suhteellisen nopeasti.

– Ennen kuin ymmärsin mahdollisuutta suorittaa harjoittelu Australiassa, olin pohtinut mahdollisena vaihtoehtona myös Ruotsia.

Harjoittelu päivätoimintakeskuksessa

Annika on harjoittelussa liikuntarajoitteisten ja muuta erityistä tukea tarvitsevien päivätoimintakeskuksessa, jossa hänen tehtävänään on olla asiakkaille läsnä. Lisäksi hän auttaa ja tukee asiakkaita erilaisten aktiviteettien parissa.

– Päivät ovat hyvin mielenkiintoisia sekä vaihtelevia erilaisen tekemisten myötä. Sen lisäksi harjoittelupaikassamme on monia satoja asiakkaita ja joka päivä tapaakin uusia kasvoja.

Harjoittelupäivät ovat rakenteeltaan hyvin samanlaisia. Joka päivä pitää sisällään kaksi erilaista aktiviteettia, jotka selviävät aina aamuisin. Aktiviteetteina voi olla muun muassa surffausta, zumbaa, kokkaamista tai rumpujen soittoa. Aamut alkavat yhteisellä hetkellä aamupalan merkeissä, jonka jälkeen lähdetään suorittamaan ensimmäistä aktiviteettia. Tämän jälkeen on lounastauko. Lounaalta lähdetään toisen aktiviteetin pariin ja päivä päättyy toimistolle. Harjoittelupäivät kestävät noin kuusi tuntia, jonka jälkeen on aikaa viettää vapaa-aikaa.

Vapaa-ajalla on mahdollisuus nauttia Australian nähtävyyksistä

– Olemme pyrkineet ystäväni kanssa nauttimaan joka päivästä ilman sen suurempia paineita. Menemme joka päivä fiilis edellä. Usein harjoittelupäivien jälkeen saatamme lähteä merenrantaan liikkumaan joko kävellen, juosten tai skeitaten. Olemme myös tutustuneet paljon maan tarjoamiin nähtävyyksiin ja kaupunkeihin. Pitkien välimatkojen vuoksi auton vuokraaminen on ollut välttämätöntä, ja siitä erityisen mielenkiintoista on tehnyt vasemmanpuoleinen liikenne.

Reissun haastavimmaksi asiaksi osoittautui sopivan majoituksen löytäminen Australiassa vallitsevan vuokrakriisin vuoksi.

­­- Onnistuimme löytämään kuitenkin ystäväni kanssa asunnon harjoittelupaikkamme läheltä ja pääsemmekin toimistolle kätevästi kävellen. Jaamme asunnon neljän muun reissaajan kesken. Korkea vuokrataso kannattaa kuitenkin ottaa huomioon vaihtobudjettia suunniteltaessa.

Harjoitteluun avoimin mielin

Annika lähti harjoitteluun avoimin mielin, eikä suurempia odotuksia ollut. Harjoittelupaikka päivätoimintakeskuksessa osoittautui loistavaksi valinnaksi. Annika on viihtynyt harjoittelupaikassa erityisen hyvin ja asiakasryhmän kanssa työskentely on tuntunut omalta.

– En ole aikaisemmin työskennellyt liikuntarajoitteisten tai muuta erityistä tukea tarvitsevien asiakkaiden kanssa, joten olen innoissani vastaanottanut sekä oppinut uutta.

Harjoittelu ulkomailla on ollut monella tapaa opettavainen kokemus.

– Olen oppinut kohtaamaan ihmisiä heidän ominaisuutensa paremmin huomioiden. Tämän lisäksi olen oppinut tukemaan asiakkaita erilaisten lajien parissa, sekä ohjaamaan heitä. Omaksi ilokseni olen myös onnistunut kehittämään englannin kielen taitojani. Parasta harjoittelussa on ollut itsensä ylittäminen monellakin tapaa.

­Annika koki, että hakuprosessi harjoitteluun ulkomailla oli yllättävän selkeä. Lomakkeiden täyttämiseen oli varattava riittävästi aikaa, mutta muutoin asiat rullasivat toimivasti eteenpäin. Tukea ja opastusta oli saatavilla SAMKin kansainvälisistä palveluista.

Nainen seisoo rantatiellä, takana palmuja.

Annika Nieminen

  • Kolmannen vuoden sosionomiopiskelija
  • Harjoittelupaikka Australiassa Gold Coastilla

Jaa tämä sivu

Opetuksen vararehtori Timo Mattila on mielissään opiskelijoiden hyvästä työllistymisprosentista.

SAMKista valmistuneet työllistyneet erinomaisesti

Ammattikorkeakouluissa tehdään uraseurantaa viisi vuotta aiemmin AMK- tai YAMK-tutkinnon suorittaneille. Viimeisimmän uraseurantakyselyn mukaan jopa 94 % SAMKista valmistuneista oli työsuhteessa tai työskenteli yrittäjänä. Lisäksi 3 % oli opiskelu- tai perhevapaalla.

Leevi Leppälammi seisoo hämärään aikaan pihassa.

SAMK tarjosi Leeville opiskelupaikan ja mahdollisuuden jäädä Poriin

Leevi Leppälammi opiskelee konetekniikan insinööriksi SAMKissa. Hän on erityisen tyytyväinen valintaansa ja rakastaa Porin kaupunkia.

Sini Kiljala katsoo Amarillossa ulos ikkunasta.

Opiskelijamme työllistyvät: Sini Kiljala työllistyi ravintola-alalle

Sini Kiljala valmistui SAMKista restonomiksi vuonna 2022. Hän työskentelee Porin Amarillossa, jossa hän aloitti hiukan ennen valmistumistaan. Hän toimi ensin tarjoilijana ja 2023 vuoden syksystä lähtien vuoropäällikkönä.