Elsa Helasmo lähti Costa Ricaan vaihto-opiskelijaksi

Vuonna 2020 matkailualan opinnot aloittanut Elsa päätti hakea vaihto-opiskeluun vuoden 2022 syysjaksoksi Costa Ricaan. Kiinnostus vaihtoon lähdöstä tuli jo lukiossa, mutta se olisi tarkoittanut opintojen viivästymistä vuodella.

Maisemakuva Costa Ricasta.

Opintojen ohella Elsa ehti myös kiertämään Costa Ricaa.

– Matkailu-alalla ei ole pakko mennä vaihtoon, mutta se on suositeltavaa, Elsa sanoo.

Vaihto-opiskelijaksi lähtemisen prosessi Elsalla alkoi, kun hän sai sähköpostiviestin haun avautumisesta. Elsa haki Costa Ricaan, Yhdysvaltoihin ja Espanjaan.

Vaihto-opiskelu Costa Ricassa

Elsa opiskeli Costa Rican pääkaupungissa, San Josessa, englannin kielellä paikallisessa kauppakorkeakoulussa, jossa sai sisällytettyä eri alan opinnot omiinsa. Korkeakoulussa ei ollut tenttejä ja opiskelu perustui pääasiassa ryhmätöihin muutamia oppimispäiväkirjoja ja pieniä yksilötöitä lukuun ottamatta.

Pettymyksenä Elsa nostaa esiin sen, että opiskelijaelämä ei ollut samanlaista kuin Suomessa, eikä korkeakoulu järjestänyt opiskelijoillensa tapahtumia, joissa olisi voinut tutustua ihmisiin paremmin.

– Se oli pitkälti alusta asti omasta panoksesta kiinni ja kuinka sosiaalinen ihminen oli itse. Ei mulla kuitenkaan ollut loppujen lopuksi mitään hätää sen kanssa, pääsin juhlimaan ja kokemaan asioita. Siellä on muutkin vaihto-opiskelijat samassa tilanteessa.

Kaukana Suomesta

Etelä-Amerikassa sijaitsevassa Costa Ricassa vastaan tuli kulttuurishokki.

– Suomessa arvostetaan omaa tilaa, Costa Ricassa kavereiden kaverit, jotka näet ensimmäistä kertaa tulevat antamaan poskipusut.

Kulttuurishokki ei kuitenkaan pilannut kokemusta, vaan Elsa suosittelee vaihto-opiskelijaksi lähtemistä kaikille siitä kiinnostuneille.

– Turhaa stressata, että oma englannin kielen taito ei riitä. Ehdottomasti suosittelen vaihtoon lähtemistä, jos vähäänkään mietityttää tai kuulostaa kivalle.

Kasvokuva Elsa Helasmosta.

Elsa Helasmo

  • Opiskelee matkailualaa
  • Suoritti vaihdon Costa Ricassa

Jaa tämä sivu

Opetuksen vararehtori Timo Mattila on mielissään opiskelijoiden hyvästä työllistymisprosentista.

SAMKista valmistuneet työllistyneet erinomaisesti

Ammattikorkeakouluissa tehdään uraseurantaa viisi vuotta aiemmin AMK- tai YAMK-tutkinnon suorittaneille. Viimeisimmän uraseurantakyselyn mukaan jopa 94 % SAMKista valmistuneista oli työsuhteessa tai työskenteli yrittäjänä. Lisäksi 3 % oli opiskelu- tai perhevapaalla.

Leevi Leppälammi seisoo hämärään aikaan pihassa.

SAMK tarjosi Leeville opiskelupaikan ja mahdollisuuden jäädä Poriin

Leevi Leppälammi opiskelee konetekniikan insinööriksi SAMKissa. Hän on erityisen tyytyväinen valintaansa ja rakastaa Porin kaupunkia.

Sini Kiljala katsoo Amarillossa ulos ikkunasta.

Opiskelijamme työllistyvät: Sini Kiljala työllistyi ravintola-alalle

Sini Kiljala valmistui SAMKista restonomiksi vuonna 2022. Hän työskentelee Porin Amarillossa, jossa hän aloitti hiukan ennen valmistumistaan. Hän toimi ensin tarjoilijana ja 2023 vuoden syksystä lähtien vuoropäällikkönä.