CERN Spring Campus ensi kertaa Suomeen – SAMK isännöi tapahtumaa toukokuussa 2025

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN järjestää vuotuisen CERN Spring Campus -tapahtuman ensi kertaa Suomessa. Toukokuussa 2025 SAMK isännöi tätä merkittävää kansainvälistä tapahtumaa, joka keskittyy tietojenkäsittelytieteisiin ja moderniin teknologiaan.

Porin kampus ylhäältäpäin kuvattuna.
Porin kampuksella järjestetään CERN Spring Campus -tapahtuma ensi toukokuussa.

Suomalaisilla opiskelijoilla on ensimmäistä kertaa ainutlaatuinen tilaisuus osallistua tähän arvostettuun tapahtumaan ja tutustua CERNin (European Organisation for Nuclear Research) huippututkimukseen ja -teknologiaan. SAMKissa järjestettävän viisipäiväisen tapahtuman tavoitteena on inspiroida ICT-alan opiskelijoita, sekä esitellä CERNin tarjoamia uramahdollisuuksia ja ajankohtaista tutkimusta. Luentosarja järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2014. Mukaan odotetaan sekä AMK-tutkintoa että YAMK-tutkintoa suorittavia opiskelijoita.

– On hienoa olla ensimmäinen suomalainen korkeakoulu, joka saa isännöidä CERN Spring Campus -tapahtumaa. SAMKin opiskelijat saavat opiskella CERNin huippuosaajien ohjauksessa ja tutustuvat samalla CERNin tarjoamiin harjoittelumahdollisuuksiin. Tapahtuma on myös vahva osoitus siitä, että SAMK rakentaa aktiivisesti yhteistyötä eurooppalaisten korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa, sanoo SAMKin rehtori, toimitusjohtaja Jari Multisilta.

Ainutlaatuisia yhteyksiä SAMKin, CERNin ja maailmanlaajuisen tiedeyhteisön välille

Tapahtuman opetussuunnitelma on suunniteltu siten, että teoreettiset luennot yhdistyvät käytännön harjoituksiin. Luennoitsijoina toimivat CERNin insinöörit ja muut asiantuntijat, jotka työskentelevät tietotekniikan, fysiikan tai muiden vastaavien alojen parissa. He kehittävät infrastruktuuria, joka mahdollistaa maailmanlaajuista yhteistyötä tekevien tieteilijöiden työskentelyn suuren hadronitörmäyttimen (LHC) ja muiden CERNin tutkimusprojektien parissa.

Ohjelmassa on luentoja, jotka käsittelevät muun muassa tietojenkäsittelytieteen innovaatioita, uusimpia teknologioita ja niiden käytännön sovelluksia teollisissa tai tutkimuksellisissa yhteyksissä. Lisäksi opiskelijoille järjestetään hackathon, jonka tavoitteena on haastaa osallistujat soveltamaan oppimaansa käytännössä ja luomaan ratkaisuja todellisiin ongelmiin. Tapahtuman päätteeksi järjestetään myös koe, jossa arvioidaan ohjelman aikana käsiteltyjen keskeisten käsitteiden ymmärtämistä.

– Spring Campus ilmentää CERNin arvoja kansainvälisestä yhteistyöstä koulutuksen ja kulttuurivaihdon avulla. Tapahtuma on tuonut yhteen satoja opiskelijoita jakamaan intohimomme fysiikkaan ja tietotekniikkaan – ja inspiroimaan tulevaisuuden tieteentekijöitä ja insinöörejä, sanoo CERN Spring Campus -konseptin perustaja Derek Mathieson.

Luentojen ja käytännön harjoitusten lisäksi opiskelijat saavat mahdollisuuden verkostoitua CERNin ammattilaisten ja muiden eri maista tulevien kansainvälisten opiskelijoiden kanssa.

Tarkoituksena on vahvistaa yhteistyötä, luoda pysyviä yhteyksiä SAMKin, CERNin ja maailmanlaajuisen tiedeyhteisön välille sekä avata ovia uusille tutkimusmahdollisuuksille ja yhteistyölle.

CERN Spring Campus -tapahtuma järjestetään 5.–9.5.2025. Ilmoittautuminen tapahtuman kohderyhmälle avautuu tammikuun aikana.

Lisätiedot tapahtumasta: Sara Kfouri Koskinen, 044 710 3078, sara.2.kfouri.koskinen@samk.fi

Jaa tämä sivu

Tanja Vaitiniemi SAMKin kampuksen käytävällä.

Samkilainen kasvo: Tanja Vaitiniemi rakentaa siltoja SAMKin ja yritysten välille

SAMK tekee vuosittain yhteistyötä yli 800 yrityksen ja yhteisön kanssa. Uusi kumppanuusohjelma on yhteistyön laajin ja syvällisin muoto. Mitä tämä oikein tarkoittaa, kumppanuuspäällikkö Tanja Vaitiniemi?

SAMK-campus Pori building.

SAMK ja Åbo Akademi solmivat merkittävän sopimuksen tohtorikoulutuksesta

Satakunnan ammattikorkeakoulu (SAMK) on solminut merkittävän yhteistyösopimuksen Åbo Akademin kanssa tohtorikoulutuksen järjestämisestä.

Hanna Hannukainen istuu vihreällä tuolilla ikkunan edessä.

Samkilainen kasvo: Hanna Hannukainen kannustaa oletusvapaaseen kohtaamiseen

Lehtori Hanna Hannukainen on työskennellyt monenlaisissa tehtävissä SAMKissa. Tällä hetkellä hän opettaa sosionomi- ja täydennyskoulutusopiskelijoita, on mukana hanketyössä sekä toimii kouluttajana eri työyhteisöjen tilaamissa koulutuksissa. Erityisesti neurokirjon teemat ovat lähellä hänen sydäntään.