Tutkimuspäällikkönä työikäisten hyvinvoinnin asialla

SAMKissa toimii nyt Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus. Keskuksen toiminta keskittyy satakuntalaisten työntekijöiden hyvinvointiin ja sen myötä maakunnan työvoiman saatavuuden haasteisiin. Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskusta vetää tutkimuspäällikkö ja kasvatustieteen tohtori Henna Kyhä.

Henna Kyhä istuu keltaisella tuolilla.

Henna Kyhä on juuri perustetun Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskuksen vetäjä. Kyhä näkee, että keskuksen merkitys Satakunnan työvoiman riittävyydelle on suuri.

Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskuksen lähtökohtana on kaksi Satakunnan elinvoiman kannalta tärkeää haastetta: työvoiman väheneminen ja väestön toimintakyvyn heikkeneminen. THL:n ja Kelan vuoden 2023 hyvinvointikatsauksen mukaan Suomessa työ- ja toimintakykyä heikentävät erityisesti mielenterveysongelmat, huono ravitsemus, vähäinen liikunta, tupakointi ja päihteiden käyttö sekä kansantaudit kuten sydän- ja verisuonitaudit.

Hyvinvoiva ja osaava työvoima on yhteiskuntamme tukipilari

– Hyvinvoiva ja osaava työvoima on yhteiskuntamme taloudellisen ja sosiaalisen kestävyyden elintärkeä tukipilari. Työvoiman väheneminen johtaa väistämättä yhä kovempaan kilpailuun osaavasta ja hyvinvoivasta työvoimasta. Meidän on löydettävä uusia toimintatapoja, joiden avulla ihmiset pysyvät mahdollisimman pitkään ja hyvinvoivana kiinni työelämässä, Kyhä tiivistää.

Taustaltaan Kyhä on sekä yhteiskuntatieteilijä että kasvatustieteilijä. Työnohjaajaksi valmistuminen on hänen uusin aluevaltauksensa. Kiinnostus tutkimukseen ja kehittämistyöhön on leimannut koko Kyhän työuraa, ja hän on ollut toteuttamassa tutkimushankkeita myös Turun yliopistossa, Tampereen ammattikorkeakoulussa, Satasairaalassa ja Porin kaupungilla. Tutkimuspäällikön monipuoliseen työhistoriaan kuuluu sekä sosiaali- ja terveysalan että kasvatusalan tutkimusta ja opetusta – hän on työskennellyt hankkeissa, joissa on keskitytty niin lapsiin, nuoriin ja perheisiin kuin työikäisiinkin. Onpa hän ollut mukana yhdessä laivanrakennusalan EU-hankkeessakin.

Erilaiset yhteiskunnalliset ja työelämän ilmiöt ovat aina kiehtoneet Kyhää. Vuonna 2011 valmistuneen väitöskirjan aihe on edelleen yhteiskunnallisesti ajankohtainen; hän tutki kasvatusalan väitöskirjassaan lähtömaassaan korkeakoulututkinnon suorittaneiden maahanmuuttajien työuria Suomessa.

Satakunnassa Suomen toimintakykyisimmät työikäiset

Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus tekee yhteistyötä Satakunnan hyvinvointialueen, maakunnan yritysten ja kolmannen sektorin sekä SAMKin muiden tutkimuskeskusten kanssa. Kyhä haluaa luotsata tutkimuskeskusta kohti entistä vahvempaa ja innovatiivisempaa, poikkitieteellistä tutkimussuuntaa, joka huomioi maakunnan työvoiman tarpeet.

– Yhtenä innovatiivisena avauksena käynnistimme jokin aikaa sitten esiselvityksen, jossa mielenterveyden kenttää tutkitaan tekoälyn avulla. Meitä kiinnostava laajempi kysymys on, voidaanko tekoälyn avulla löytää tekijöitä, jotka ennustaisivat mielenterveyden häiriöiden syntymistä ennaltaehkäisemisen näkökulmasta, Kyhä kertoo.

Tutkimuskeskus palvelee Satakunnan elinkeinoelämää lisäämällä työvoiman hyvinvointia ja toimintakykyä. Keskuksen visiona on tehdä satakuntalaisista Suomen toimintakykyisimmät työikäiset.

Lue tutkimuskeskuksen uusin Tutkitaan-artikkeli

Tutustu uuteen tutkimuskeskukseen 

Jaa tämä sivu

Tanja Vaitiniemi SAMKin kampuksen käytävällä.

Samkilainen kasvo: Tanja Vaitiniemi rakentaa siltoja SAMKin ja yritysten välille

SAMK tekee vuosittain yhteistyötä yli 800 yrityksen ja yhteisön kanssa. Uusi kumppanuusohjelma on yhteistyön laajin ja syvällisin muoto. Mitä tämä oikein tarkoittaa, kumppanuuspäällikkö Tanja Vaitiniemi?

SAMK-campus Pori building.

SAMK ja Åbo Akademi solmivat merkittävän sopimuksen tohtorikoulutuksesta

Satakunnan ammattikorkeakoulu (SAMK) on solminut merkittävän yhteistyösopimuksen Åbo Akademin kanssa tohtorikoulutuksen järjestämisestä.

Hanna Hannukainen istuu vihreällä tuolilla ikkunan edessä.

Samkilainen kasvo: Hanna Hannukainen kannustaa oletusvapaaseen kohtaamiseen

Lehtori Hanna Hannukainen on työskennellyt monenlaisissa tehtävissä SAMKissa. Tällä hetkellä hän opettaa sosionomi- ja täydennyskoulutusopiskelijoita, on mukana hanketyössä sekä toimii kouluttajana eri työyhteisöjen tilaamissa koulutuksissa. Erityisesti neurokirjon teemat ovat lähellä hänen sydäntään.