Tutkimuskeskus WANDER – yli 15 vuotta suomalaisten yritysten ja yhteiskunnan kilpailukyvyn kehittämistä

Tutkimuskeskus WANDERin tutkimus ja palvelut kattavat veden, veden kanssa kosketuksissa olevat materiaalit sekä sisäympäristön hygieniaa parantavat ratkaisut. Pandemian myötä antimikrobisten ratkaisujen merkitys nousee arvoonsa.

Nainen työskentelee laboratoriossa valkoinen takki päällään.

Satakunnan ammattikorkeakoulussa toimivan Tutkimuskeskus WANDERin toiminnan ytimessä ovat laadukas tutkimustoiminta sekä laaja kansallinen ja kansainvälinen yhteistyö. Lisäksi Tutkimuskeskus WANDER tuottaa yrityksille ja viranomaisille tutkimus- ja asiantuntijapalveluita. Hygieniatutkimuksessa kehitetään pandemioiden, kuten Covid-19:n leviämisen hallintaan kokonaisvaltaista lähestymistapaa, joka huomioi sisäympäristön eri tekijät ja rakennuksen koko elinkaaren.

– WANDER on aikanaan luotu täyttämään kansallista osaamistyhjiötä ja edelleenkin sen toiminnan keskeisenä ajatuksena on ennakoida sitä mihin suuntaan tutkimusta ja osaamista sekä niiden kehittämistä tulisi suunnata, jotta se hyödyttäisi ympäröivää yhteiskuntaa ja yritystoimintaa mahdollisimman hyvin, kertoo WANDERin tutkimuspäällikkö Martti Latva.

WANDERin tutkimuksessa keskeisessä roolissa ovat Living Lab -tutkimusympäristöt Raumalla ja Porissa sekä pilottimittakaavan veden koeverkosto Raumalla.

 

Instituutista tutkimuskeskukseksi

Tutkimuskeskus WANDERin toiminta alkoi Vesi-Instituutin nimellä vuonna 2005 ja keskittyi alussa veteen ja veden kanssa kosketuksissa oleviin materiaaleihin. WANDERissa on tehty tutkimusta mm. kupariputkien pistekorroosion sekä messinkiosien sinkinkadon syiden selvittämiseksi. Vastaavasti on tutkittu myös muoviputkien ikääntymistä, ikääntymiseen vaikuttavia tekijöitä sekä muoviputkista liukenevia orgaanisia yhdisteinä ja niiden määriä.

Juomavesidirektiivin uudistaminen sekä juomaveden kanssa kosketuksissa olevien tuotteiden ja materiaalien eurooppalaiset hyväksyntämenettelyt sekä niihin liittyvä standardisointi ovat teemoja, missä WANDER on ollut keskeisenä suomalaisena toimijana ajamassa suomalaisten yritysten ja toimijoiden etuja.

Vuodesta 2011 lähtien veden ja vesijärjestelmien lisäksi WANDERissa on tutkittu ja kehitetty sisäympäristöjen kokonaisvaltaista ratkaisua terveellisempien sisäympäristöjen suunnittelemiseksi ja rakentamiseksi. Tutkimuskeskus WANDERin hyödyntää uusia antimikrobisia teknologioita, joilla ehkäistään tarttuvien tautien leviämistä. Käytännössä rakennusten sisätilat olisi suunniteltava ja rakennettava hyödyntäen kosketuspintoihin, sisäilmaan ja vesijärjestelmiin kehitettäviä uusia ratkaisuja, jotka tuhoavat bakteereja ja viruksia tai estävät niiden lisääntymisen.

Tutkimuksen lähitulevaisuuden painopiste on todentaa teknologisten hygieniaratkaisujen vaikutus sairastuvuuteen eli käytännössä sairauspoissaolojen vähentymiseen. Tutkimus edellyttää tilastollisesti riittävää tutkimusaineistoa ja yhteistyötä kansainvälisten tutkimusorganisaatioiden kanssa. WANDER on mukana kahdessa tutkimuskonsortiossa, jotka hakevat EU:n tutkimusrahoitusta Horizon Europe -ohjelmasta.

 

Lisätiedot:

Tutkimuspäällikkö Martti Latva
Satakunnan ammattikorkeakoulu, Tutkimuskeskus WANDER
martti.latva@samk.fi
p. 044 710 3060 Tutustu Tutkimuskeskus WANDERiin Tutkimuskeskus WANDERin logo.

Tutkimuskeskus WANDER on veden ja materiaalien välisen vuorovaikutuksen johtava asiantuntija Suomessa, toiminnan perustuessa poikkitieteellisen asiantuntijaryhmän osaamiseen. Veteen liittyvää tutkimusta tehdään liittyen niin talousveteen, teollisuuden kuten esim. ruokateollisuus käyttövesiin ja jätevesiin kuin myös ympäristön vesiin. Kestävä kehitys ja ympäristövastuullisuus näkyvät osaamisessa.

Tutkimuskeskus WANDER toimii yhteistyössä yritysten kanssa sekä EU-rahoitteisissa projekteissa, kansallisella rahoituksella toteutettavissa projekteissa että yritysten suorissa toimeksiannoissa.

Jaa tämä sivu

Kalle Männistö talvimaisemissa.

Samkilainen kasvo: Kalle Männistö kehittää GEO-oppimisympäristöä SAMKin leivissä sekä tutkii perhosia

Kalle Männistö työskentelee asiantuntijana SAMKin vetämässä Pohjois-Satakunta vihreän siirtymän aalloilla -hankkeessa. Muuten hän toimii biologian ja maantieteen lehtorina Honkajoen yhtenäiskoulussa ja lukiossa, ja sai juuri vuoden opettajapalkinnon ansioistaan näissä oppiaineissa.

Valtakunnallisena Lapsi mukaan töihin -päivänä SAMKin Porin kampuksella oli tutustumassa viitisenkymmentä työntekijöiden lasta.

Työntekijöiden lapset valtasivat SAMKin

Valtakunnallisena Lapsi mukaan töihin -päivänä SAMKin Porin kampuksella oli tutustumassa viitisenkymmentä työntekijöiden lasta. Iältään lapset olivat 2–14-vuotiaita.  

Aurinkopaneelijärjestelmä SAMKin kampuksen katolla

SAMKissa lasketaan hiilijalanjälkeä – miten voimme vähentää päästöjä?

SAMKin hiilijalanjälkeä on laskettu Arenen hiilijalanjälkilaskentaohjeen mukaisesti vuodesta 2020 lähtien. Tämän hetken tavoitteena on tunnistaa merkittävimpiä päästölähteitä eri kategorioissa ja parantaa laskennan tarkkuutta. Mitä hyötyä laskennasta on, tutkija Sanna Lindgren?