SAMKista hiilineutraali korkeakoulu
SAMK on sitoutunut Arenen kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelmaan. Se antaa yhteisen viitekehyksen ja tukee kaikkien Suomen ammattikorkeakouluyhteisöjen työtä kohti kestävämpää ja vastuullisempaa tulevaisuutta. SAMKilla on muun muassa tavoitteena olla hiilineutraali korkeakoulu vuoteen 2030 mennessä.
SAMKin kestävän kehityksen tavoitteena on olla hiilineutraali korkeakoulu vuoteen 2030 mennessä. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa, kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö Tero Hämäläinen?
– Hiilineutraaliuden tavoite on vain yksi osa korkeakouluyhteisön kestävää ja vastuullista toimintaa. SAMKissa on lisäksi perustettu kestävän kehityksen ja vastuullisuuden työryhmä. Työryhmä alkaa valmistella SAMKin omaa kestävän kehityksen ja vastuullisuuden suunnitelmaa. Kiinteistöjen energiankulutus muodostaa matkustamisen ohella suurimmat yksittäiset päästölähteet korkeakouluissa, jolloin erilaiset päästövähennystoimenpiteet sekä optimoinnit ovat keskeisessä roolissa hiilineutraaliutta tavoitellessa.
SAMKissa hyödynnetään myös geoenergiaa eli tutummin maalämpöä, joka tarkoittaa uusiutuvaa, maahan varastoitunutta auringon energiaa. Lämpöpumppujen avulla kallioperään varastoitunut energia voidaan hyödyntää tehokkaasti sekä lämmitykseen että viilennykseen ympäri vuoden. Myös soveltuvien alojen opiskelijat pääsevät tutustumaan energiajärjestelmän toimintaan ja hyödyntämään energian tuotannosta syntyvää dataa.
– Kesällä 2020 Porin kampuksella käynnistettiin kiinteistönomistaja Hemsön toimesta geoenergiahanke. Asema-aukion parkkialueen alle porattiin 36 energiakaivoa 350 metrin syvyyteen. Geoenergian myötä kiinteistön lämmityksen ja viilennyksen hiilidioksidipäästöjen on arvioitu laskevan yli 90 prosenttia, Hämäläinen kertoo.
Paljon valintoja kestävän kehityksen tueksi
Käytännössä parkkialueen alla sijaitseva kallioperä toimii akkuna, johon varastoidaan kesällä lämpöä. Kylmempään aikaan talvella lämpö otetaan käyttöön.
– Talvella kallioperään varastoituneella energialla voidaan viilentää kiinteistöä kesällä. Lämpöpumppujen tarvitsema sähkö tuotetaan niin sanotulla vihreällä sähköllä eli kiinteistöön hankitaan 100 % tuulisähköä, Hämäläinen kertoo.
Porin kampuksen geoenergiahankkeen tapaiset projektit ovat kiinteistönomistajillekin merkittäviä taloudellisia panostuksia.
– SAMK toimii vuokralaisena kiinteistöissä myös muilla paikkakunnilla. Kaino toiveemme on, että muun muassa Porin kampuksen esimerkki rohkaisisi myös muita vuokranantajiamme etsimään ratkaisuja, jotka tukisivat ympäristö- ja hiilineutraaliustavoitteitamme ja käyttämämme kiinteistöt toimisivat mahdollisimman ekologisesti.
Mitä muuta ollaan tekemässä kestävän kehityksen tavoitteiden edistämisen suhteen?
– Ensimmäinen vaihe on päästölähteiden tarkka kartoittaminen. Suurimmat päästöt liittyvät meilläkin kiinteistöihin sekä matkustamiseen.
SAMKissa on jo tehty paljon hyvää työtä hiilineutraaliuden kehittämiseen sekä valintoja ja päätöksiä kestävän kehityksen tueksi.
– Varmasti tavoitteita tullaan jatkossa huomioimaan entistäkin tarkemmin niin tulevissa hankinnoissa, palvelutuottajien valinnoissa kuin omissa valinnoissa liittyen esimerkiksi matkustamiseen. Välilliset vaikutukset varmasti tulevat näkymään Digivisio 2030:ssa ja muissa saman tyyppisissä opetuksen kehittämiseen liittyvissä hankkeissa. Lisäksi SAMKissa on paljon asiantuntemusta ja osaamista, joiden myötä SAMK on mukana monissa muissakin projekteissa kehittämässä hiilineutraaliutta niin maakunnassa kuin valtakunnallisesti, Hämäläinen sanoo.
Geoenergiahanke
SAMKin ja Keskon käytössä oleva kiinteistö Porin Asema-aukiolla lämmitetään ja viilennetään energialla, joka tuotetaan paikallisesti tontilla. Geoenergiahanke tukee sekä SAMKin että kiinteistönomistaja Hemsön hiilineutraaliustavoitteita.
Kuvassa geoenergiatyömaa kesällä 2020, kun energiakaivoja porattiin SAMKin Porin kampuksen pihaan.
Lue Arenen kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ohjelmasta.