SAMKissa panostetaan vahvasti kansainvälisten opiskelijoiden kotoutumiseen

Moni SAMKiin saapuva kansainvälinen opiskelija kohtaa heti opintojen ensimetreillä Szilvia Simon-Nagyn, joka toimii kansainvälisten asioiden koordinaattorina. Mitä kaikkea hänen työkenttäänsä kuuluu ja mitä SAMKissa tehdään kotoutumisen helpottamiseksi?

Szilvia Simon-Nagy SAMKin neuvotteluhuoneessa.
Szilvia Simon-Nagy on saanut melko vapaat kädet kehittää omaa työnkuvaansa.

Szilvia Simon-Nagy on saanut melko vapaat kädet kehittää omaa työnkuvaansa, johon kuuluu muun muassa juuri kansainvälisten opiskelijoiden kotouttamista.

– Panostamme siihen, että kansainvälisyys on yhä enemmän osa meidän kaikkien arkea. Voimme oppia toisista kulttuureista ja tavoista jopa ollessamme tällä Suomessa. On hienoa, että avoimuus moninaisuuteen kasvaa, hän pohtii.

Jo ennen opintojen alkua opiskelijoille pidetään online-infoja erilaisista teemoista ja heille esitellään esimerkiksi kaupunkien ja eri toimijoiden palveluita. Uusilla kansainvälisillä opiskelijoilla lukuvuosi SAMKissa alkaa Welcome Weekillä. Viikon tarkoitus on auttaa opiskelijoita asettautumaan, hoitamaan viranomaisasioita ja tutustumaan uuteen kaupunkiinsa.

Simon-Nagyn työhön kuuluu kansainvälisten opiskelijoiden tukeminen myös opintojen varrella. Monesti opiskelijan kysymys ei liity hänen työhönsä, mutta hän on se tuttu henkilö, jota opiskelijan on helppo lähestyä.  Jos hän ei osaa auttaa itse, hän voi ohjata opiskelijaa eteenpäin. Simon-Nagy voi auttaa esimerkiksi asunnon hankkimisessa, harrastusvaihtoehtoja pohdittaessa tai päivähoito- ja koulupaikkojen haussa opiskelijoiden lapsille.  

Innostus Suomeen syttyi torniolaisesta kuorosta

Unkarilaislähtöinen Szilvia Simon-Nagy kiinnostui itse Suomesta jo pikkutyttönä. Hänen kummitätinsä kuorolla oli yhteistyötä torniolaisen kuoron kanssa. Kummitäti kertoi Suomesta paljon tarinoita.

Lukiolaisena Simon-Nagy pääsi tutustumaan opiskelijaryhmänsä kanssa suomalaiseen ystävyyskaupunkiin Lietoon.

– Sillä vierailulla iski tunne, että haluan tänne joskus vielä takaisin, hän muistelee.

Toive toteutui, kun Simon-Nagy pääsi Suomeen, aluksi vapaaehtoistöihin EU-hankkeen puitteessa. Vuoden verran hän toimi porilaisessa nuorisojärjestössä, jossa päätehtävänä oli toteuttaa nukketeatteriesityksiä muiden eurooppalaisten nuorten kanssa. Simon-Nagy on erittäin kiitollinen tästä työstä, sillä hänen suomen kielen taitonsa alkoi kehittyä nukketeatterisatujen kautta.

SAMKissa ymmärretään monikulttuurisuuden merkitys

Simon-Nagy on tehnyt pitkään työtä kansainvälisten asioiden parissa. Hänellä on laaja ammatillinen verkosto, jota hän hyödyntää myös nykyisessä työssään.

Hän kokee, että on SAMKissa osa yhteisöä, ja että hänen asiantuntemustaan kuullaan.

– Kyllä SAMKia voi tosiaan kutsua kansainväliseksi. Ihan talon sisälläkin näkyy, että täällä on opiskelijoita ja henkilökuntaa ympäri maailmaa. Ja meillä on paljon partnerikorkeakouluja. Hyvin usein jostain korkeakoulusta tulee vierailijoita, tai meiltä lähdetään vierailuille johonkin korkeakouluun, Simon-Nagy toteaa.

Hän kiittelee, että SAMKissa ymmärretään monikulttuurisuuden merkitys.

– Jos työyhteisö on monikulttuurinen ja moninainen, yrityksen toimintakyky on parempi ja vahvempi. Viime aikoina alueen kaupungitkin ovat havahtuneet siihen, että SAMKissa opiskelee merkittävä määrä kansainvälisiä opiskelijoita. Tätä potentiaalia kannattaa hyödyntää paitsi kaupunkien kehittämisessä, myös työelämän ja työyhteisöjen monikulttuurisuusosaamisensa vahvistamiseksi, hän sanoo.

——————

SAMKissa on yli tuhat kansainvälistä opiskelijaa yli sadasta eri maasta. Henkilökunnan kansainvälisiä jäseniä on kolmekymmentä, ja he tulevat kahdestakymmenestä eri maasta.

Jaa tämä sivu

Hanna Hannukainen istuu vihreällä tuolilla ikkunan edessä.

Samkilainen kasvo: Hanna Hannukainen kannustaa oletusvapaaseen kohtaamiseen

Lehtori Hanna Hannukainen on työskennellyt monenlaisissa tehtävissä SAMKissa. Tällä hetkellä hän opettaa sosionomi- ja täydennyskoulutusopiskelijoita, on mukana hanketyössä sekä toimii kouluttajana eri työyhteisöjen tilaamissa koulutuksissa. Erityisesti neurokirjon teemat ovat lähellä hänen sydäntään.

DIVERSE-yliopistoallianssin edustajia tapaamassa toisiaan Lissabonissa.

Merkittävä askel Satakunnan kansainvälistymiselle - SAMK Euroopan komission lippulaivayhteistyöhön

Euroopan komissio on myöntänyt Seal of Excellence -laatuleiman Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) ja 11 muun eurooppalaisen korkeakoulun muodostamalle DIVERSE-yliopistoallianssille. Tämä asettaa SAMKin osaksi komission eurooppalaisen yliopistostrategian lippulaivayhteistyötä.

Lavalla kolme juontajaa ja etualalla juhlaan osallistujat istuvat.

Fysioterapian koulutus juhli 70-vuotista taivaltaan – Katso kuvagalleria

SAMKin Fysioterapian koulutus juhlii tänä vuonna 70 vuoden virstanpylvästä. Koulutus järjesti tämän kunniaksi juhlaseminaarin. Katso kuvakooste juhlista.