
Työnohjaajakoulutus 60 op
Opiskele työnohjauksen ammattilaiseksi
Satakunnan ammattikorkeakoulu järjestää työnohjaajakoulutuksen (60 op) syksystä 2025 alkaen.
Haku koulutukseen on 14.4.-31.8.2025 välisenä aikana.
Tutustu koulutukseen ja hae mukaan!
Työnohjaus on väline työn tukemiseen ja kehittämiseen. Työnohjaus on tavoitteellinen oppimis- ja kehittymisprosessi, joka muodostuu säännöllisistä tapaamisista koulutetun työnohjaajan kanssa. Työnohjauksessa ohjattava tarkastelee omaa työtään, työtapojaan sekä työstä nousevia ajatuksia ja tunteita. Työnohjauksen avulla ohjattavalla on mahdollisuus pysähtyä pohtimaan omaa työrooliaan ja löytää voimavaroja työn tekemiseen ja kehittämiseen. Työnohjausta voidaan toteuttaa eri tavoin – esimerkiksi yksilötyönohjauksena, parityönohjauksena, ryhmätyöohjauksena tai yhteisöohjauksena.
Toteutus:
Koulutus toteutetaan kaksi lukuvuotta kestävänä monimuoto-opiskeluna ja se on suunniteltu suoritettavaksi työn ohessa. Oppimistehtävien lisäksi koulutukseen kuuluu 29 opetuspäivää, jotka jakaantuvat tasaisesti kahdelle opiskeluvuodelle. Käytännössä lähiopetusta on noin 1-2 päivää kuukaudessa. Koulutuspäivät ajoittuvat yleensä alkukuuhun, maanantaille ja tiistaille. Koulutus toteutuu Satakunnan ammattikorkeakoulun Porin kampuksella, eikä koulutus sisällä etäosallistumismahdollisuutta.
Työskentelymenetelminä koulutuksessa hyödynnetään mm. osallistumista työnohjaukseen eri rooleissa ja näiden kokemusten reflektiivistä käsittelyä, vertaisryhmätyöskentelyä, oppimispäiväkirjan kirjoittamista, teoriaopiskelua itsenäisesti ja erimuotoisissa ryhmätilanteissa sekä kehittämistehtävän tekemistä yhteistyössä työelämän kanssa. Opiskelun tukena on myös verkko-oppimisen ympäristö Moodle.
Koulutuksen tavoitteet:
Työnohjaajakoulutuksen ydintavoitteena on, että opiskelijalle
Koulutuksen sisällöt:
Opetuksen ajankohdat (muutokset mahdollisia):
Syksy 2025: 6.-7.10., 3.-4.11., 1.12.2025
Kevät 2026: 19.-20.1., 9.-10.2., 2.-3.3., 13.-14.4., 4.5.
Syksy 2026: 7.-8.9., 5.-6.10., 2.-3.11., 1.12.
Kevät ja syksy 2027: aikataulu julkaistaan myöhemmin.
Kouluttajat:
Hanna Hannukainen, SAMK, KM, sosiaalialan lehtori, työnohjaajakouluttaja, työnohjaaja STOry, neuropsykiatristen valmentajien kouluttaja sekä SomeBody-kouluttaja. Pitkän linjan työyhteisökouluttaja, joka toiminut yli kymmenen vuoden ajan aktiivisesti työnohjaajana. Kokemusta hanketyöstä niin projektipäällikön kuin asiantuntijan roolissa. Toiminut myös opetussuunnitelmavastaavana.
Teija Harju, WinNova, YTM, sosiaalipsykologi, työnohjaajakouluttaja, Master TSC®, Johdon työnohjaaja Master-CSLE®, työnohjaaja STOry, Johdon työnohjaajat ry hallituksen jäsen, kokemus työnohjauksesta yli 20 vuotta. Harju on erikoistunut johdon ja esimiesten työnohjauksiin ja työyhteisösovitteluihin ja hän toimii WinNovan työelämäpalveluiden johtajana.
Susanna Vahteristo, WinNova, TtM, työnohjaaja STOry , Vahteristolla on työ- ja ohjauskokemusta hoito-, opetus- ja työnohjauksesta yli 20 vuoden ajalta. Hän tekee työnohjauksia ja työyhteisösovitteluja työntekijöille ja esihenkilölle pääsääntöisesti sosiaali- ja terveysalalle. WinNovassa Susanna Vahteristo toimii sosiaali- ja terveysalan lehtorina ja koulutusvastaavana.
Koulutuksessa käytetään myös muita SAMKin asiantuntijoita sekä ulkopuolisia kouluttajia.
Haku:
Koulutukseen haetaan täyttämällä oheinen hakulomake. Haku on avoinna 14.4.-31.8.2025.
Hakuprosessissa vaadittavat todistukset näytetään vastuuopettajalle opintojen käynnistyessä. Todistuksia ei liitetä hakulomakkeeseen.
Kohderyhmä ja hakukriteerit:
Koulutus on suunnattu kaikille perustutkinnon suorittaneille ammattilaisille, jotka ovat kiinnostuneita työelämän ilmiöistä.
Hakijan henkilökohtainen soveltuvuus arvioidaan hakemuksen perusteella. Työnohjaajaksi valmistuvalla tulee olla omakohtaista kokemusta työnohjattavana olemisesta, mutta tätä kokemusta voi kerryttää myös opintojen aikana. Koulutukseen hakeminen edellyttää ammatillista koulutusta ja tutkinnon jälkeistä työkokemusta vähintään 5 vuotta.
Hinta:
Koulutuksen hinta on 8 408,50 € (6700 € +alv 25,5 %). Koulutusmaksu laskutetaan neljässä erässä.
Peruutusehdot:
Opiskelupaikka tulee vastaanottaa kirjallisesti. Tämän jälkeen osallistuminen on sitova.
Opiskelupaikan vastaanotettuaan ja ilmoittauduttuaan läsnäolevaksi opiskelijaksi opiskelija sitoutuu koulutusmaksuun henkilökohtaisesti, vaikka koulutuksen maksaja olisikin työnantaja. Koulutuspaikan vastaanottamisen jälkeen tapahtuvasta perumisesta tai peruuttamatta jättämisestä laskutetaan koulutuksen hinta kokonaisuudessaan. Koulutusmaksut veloitetaan kokonaisuudessaan siitäkin huolimatta, että opiskelija keskeyttää koulutuksen, ei saa opintoja valmiiksi annetussa ajassa tai vaihtaa työnantajaa kesken koulutuksen. Opiskelupaikka on henkilökohtainen eikä sitä voi luovuttaa toiselle.
Ryhmän minimikoko on 15 henkilöä
Keskeisimpiä osaamisalueita ovat erityiskasvatuksen ja neuromoninaisuuden teemat. Samoin kehittämistyö aistiesteettömyyden ja aistiystävällisten ympäristöjen parissa on jatkunut vuodesta 2014 saakka.
Hanna on toiminut työnohjaajana vuodesta 2010. Hän myös kouluttaa työnohjaajia ja neuropsykiatrisia valmentajia. Erilaiset tilaajan toiveesta räätälöitävät täydennyskoulutukset ovat keskeistä työkenttää.