Ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmennus
Hanki konkreettiset ohjausvalmiudet
Jos haluat vielä hakea mukaan koulutukseen, joka käynnistyy 1.2.2025, kysy mahdollisuudesta hakea mukaan osoitteessa koulutuspalvelut.samk@samk.fi.
Koulutus on tarkoitettu sinulle, joka haluat syventää osaamistasi neuromoninaisuudesta ja kaipaat uusia näkökulmia ja välineitä työhösi. Koulutus tarjoaa mahdollisuuden toimia neuropsykiatrisena valmentajana osana nykyistä työtäsi tai ammatinharjoittajana.
Koulutus on suunnattu sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisille, joilla on perustiedot ohjaustyöstä.
Opinnot soveltuvat mm. perhetyöntekijöille, lastensuojelun ammattilaisille, päihde- ja mielenterveystyön ammattilaisille, opettajille, erityisopettajille, kuraattoreille, vammaistyön ammattilaisille, kuntoutuksen ohjaajille, terveydenhoitajille ja vanhustyön toimijoille.
Ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmennus -koulutuksesta saat konkreettisia työvälineitä ja valmiuksia ohjata henkilöitä, joilla on neuropsykiatrisia piirteitä tai diagnosoitu neuropsykiatrinen vaikeus. Valmennuksen tavoitteena on asiakkaan omien voimavarojen ja arjenhallinnan keinojen sekä yleisemminkin myönteisen elämänpolun löytyminen. Koulutuksessa harjoittelet omaa neuropsykiatrista valmennusta ja saat säännöllistä työnohjauksellista tukea pääkouluttajilta, mikä auttaa sinua käynnistämään oman valmennusprosessisi turvallisesti ja ammattimaisesti. Samoin vertaisryhmätyöskentely tarjoaa tukea valmennustyöhön ja opintojen kokonaisuuteen.
Valmennuksen tavoitteena on asiakkaan omien voimavarojen ja arjenhallinnan keinojen sekä yleisemminkin myönteisen elämänpolun löytyminen.
Valmennus täydentää sosiaali-, terveys- ja työvoimapalveluita.
Sisältö:
Koulutus jakaantuu neljään opintojaksoon:
– Neuropsykiatriset vaikeudet ja niiden ilmeneminen 5 op
– Neuropsykiatrinen menetelmäosaaminen 10 op
– Asiakkaan verkostot neuropsykiatrisessa valmennuksessa 5 op
– Ratkaisukeskeisenä neuropsykiatrisena valmentajana toimiminen 10 op
Koulutuksen rakennetta on uudistettu niin, että koulutuspäiviä on alkavassa koulutuksessa 10. Koulutus toteutetaan pääosin lähiopetuksena, joitain asiantuntijaluentoja lukuunottamatta. Koulutukseen valittava ryhmä on pienempi, joten osallistuja saa enemmän ohjausta koulutuksen aikana. Koulutus sisältää yhä monipuolisesti ulkopuolisia asiantuntijaluentoja sekä kokemuspuheenvuoroja.
Koulutuksen sisältö vastaa jatkossakin Suomen neuropsykiatriset valmentajat ry:n suosituksia ja noudattaa Satakunnan ammattikorkeakoulun monialaisen koulutustoimikunnan hyväksymää opetussuunnitelmaa.
Opetuksen ajankohdat:
Koulutuksen aloitus on 1.2.2025 klo 9-16.
Kevään 2025 muut opetuksen ajankohdat ovat (kaikki lauantaipäiviä): 8.3., 5.4., 26.4., sekä 17.5. aina klo 9-16
Syksyn 2025 opetuksen ajankohdat ovat: 23.8., 13.9., 27.9., 11.10. sekä 8.11.
Muutokset mahdollisia.
Keskeisinä kouluttajina toimivat:
KM Hanna Hannukainen on Satakunnan ammattikorkeakoulun erityiskasvatuksen lehtori, työnohjaaja ja ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja. Hannalla on vahva osaaminen neuromonimuotoisuuden eri osa-alueista. Hän on työskennellyt pitkään sosionomikoulutuksen opettajana SAMKissa ja toiminut kouluttajana/vastuukouluttajana Ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmennus 30 op -koulutuksessa lähes 15 vuoden ajan.
Hannukainen on pidetty ja arvostettu substanssiosaaja, joka kouluttaa neuromonimuotoisuuden teemoista säännöllisesti ympäri Suomea. Hanna on toiminut vuosia myös erilaisissa neurokirjon hankkeissa sekä asiantuntijana että projektipäällikkönä. Lisäksi Hannukainen on toiminut mm. työnohjaajakoulutuksen vastuukouluttajana.
KM Birgit Vuori-Metsämäki on erityisluokanopettaja, työnohjaaja ja ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja, joka toimii yrittäjänä neurokirjon saralla. Hän tuo Ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmennus 30 op -koulutukseen vahvan linkin arjen asiakastyöhön. Birgit on aikanaan käynnistänyt ensimmäiset teemaan liittyvät koulutukset Satakunnassa ja luonut maakuntaan systemaattisen verkoston henkilöistä, jotka toimivat neuromonimuotoisuuden parissa. Monet alan toimijat näkevätkin Vuori-Metsämäen nepsy-teeman primus motorina Satakunnassa. Vuori-Metsämäki on kysytty kouluttaja neurokirjon saralta ja myös hän kouluttaa teemasta säännöllisesti ympäri Suomea. Osoitteesta www.vahvo.fi voi tutustua Birgitiin tarkemmin.
Hannukainen ja Vuori-Metsämäki ovat toimineet kouluttajaparina jo vuodesta 2007. Kouluttajapari suunnittelee jokaisen koulutuksen alusta alkaen saadakseen kulloinkin tärkeinä pitämiään neurokirjon ajankohtaisia teemoja koulutuksiinsa mukaan. Samoin kouluttajaparin yhteistyössä painottuu koulutuksen räätälöiminen osallistujien tarpeeseen, mikä tekee jokaisesta koulutusryhmästä ja sen painotuksista ainutlaatuisen.
Molemmat kouluttajat julkaisevat artikkeleita neurokirjon saralta.
Lisäksi koulutuksessa hyödynnetään vierailevia asiantuntijaluennoitsijoita (mm. lääkärin ja kokemusosaajien luennot).
Koulutustarveperustelut (0-10 p.)
Ryhmätyötaidot (0-5 p.)
Opiskeluvalmiudet (0-5 p.)
Kaikille hakijoille ilmoitetaan valinnasta sähköpostitse. Opiskelupaikka tulee vastaanottaa kirjallisesti.
Opiskelupaikan kirjallisen vastaanottamisen jälkeen osallistuminen on sitova. Opiskelupaikan vastaanotettuaan ja ilmoittauduttuaan läsnäolevaksi opiskelijaksi opiskelija sitoutuu koulutusmaksuun henkilökohtaisesti, vaikka koulutuksen maksaja olisikin työnantaja. Koulutuspaikan vastaanottamisen jälkeen tapahtuvasta perumisesta tai peruuttamatta jättämisestä laskutetaan koulutuksen hinta kokonaisuudessaan. Koulutusmaksut veloitetaan kokonaisuudessaan siitäkin huolimatta, että opiskelija keskeyttää koulutuksen, ei saa opintoja valmiiksi annetussa ajassa tai vaihtaa työnantajaa kesken koulutuksen. Opiskelupaikka on henkilökohtainen eikä sitä voi luovuttaa toiselle.
Koulutuksen toteuttamisen minimihenkilömäärä on 14 henkilöä.
Keskeisimpiä osaamisalueita ovat erityiskasvatuksen ja neuromoninaisuuden teemat. Samoin kehittämistyö aistiesteettömyyden ja aistiystävällisten ympäristöjen parissa on jatkunut vuodesta 2014 saakka.
Hanna on toiminut työnohjaajana vuodesta 2010. Hän myös kouluttaa työnohjaajia ja neuropsykiatrisia valmentajia. Erilaiset tilaajan toiveesta räätälöitävät täydennyskoulutukset ovat keskeistä työkenttää.