Vesijärjestelmän biofilmien hallinta hydrodynaamiseen kavitaatioon perustuvalla teknologialla

Hankkeen tavoitteena on tutkia hydrodynaamisen kavitaatioon perustuvan teknologian avulla tuotettujen happinanokuplien vaikutusta biofilmeihin ja veden laatuun. Hankkeessa validoidaan nanoteknologian toimivuutta ja tutkitaan sen hyötyjä vesijohtoverkoston puhtaana pitämiseksi. Hankkeen kautta saatava tutkimustieto nanokuplien vaikutuksista putkistojen mikrobitason alenemaan, kalkkisaostumien sekä korroosion ehkäisyyn luovat kansainvälisesti laajan liiketoimintamahdollisuuden. Ekologisesti merkittävä hyöty on energiasäästö, joka syntyy, kun kiinteistön vesijohtoverkoston mikrobitason hallinta ei perustu yksinomaan veden korkeaan lämpötilaan ja jäännösklooriin, ja kun puhdistukseen riittää veden virtauksen synnyttämä energia. Myöskin vähäisempi tarve desinfiointikemikaalien mm. kloorin käytölle tukee ekologisia hyötyjä. Tieteellisesti ja tutkimuksellisesti validoitu teknologia avaa erittäin merkittävät kansainväliset markkinat ja nopean kasvun mahdollisuudet, kiinteistöjen vesijohtojärjestelmissä, teollisuuden vesijärjestelmissä ja prosesseissa sekä muissa suljetuissa vesijärjestelmissä.

Käytännössä tuotetaan osaaminen ja menetelmä, jolla biofilmien kasvua ja mikrobisisältöä voitaisiin käytännössä hallita vesijärjestelmien sisäpinnoilla ja samalla kehitetään vesialalle uuteen teknologiaan perustuvaa liiketoimintamahdollisuutta, millä on myös erinomaista potentiaalia kansainväliseen vientiliiketoimintaan.

Euroopan unionin rahoittama – NextGenerationEU

Tutkimuskeskus

Tutkimuskeskus WANDER

Aikataulu

1.8.2022 – 31.8.2024

Hankkeen tila

Päättynyt

Rahoittaja

Maaseuturahasto 15 %

Meija Kivisaari

Projektipäällikkö
+358 44 710 3307 meija.kivisaari@samk.fi
Vastuualueyksikkö
Teknologia
Toimintayksikkö
Tutkimuskeskus WANDER
Toimipaikka
SAMK-kampus Pori

Maija Hannukainen

Projektisihteeri
+358 44 710 3055 maija.hannukainen@samk.fi
Vastuualueyksikkö
Talous- ja hallintopalvelut
Toimintayksikkö
Hankepalvelut
Toimipaikka
SAMK-kampus Pori
Nainen pipetoi laboratoriossa.
Tutkimuskeskus WANDER

Luotettava yhteistyökumppani jo lähes 20 vuoden ajan

Veteen, materiaaleihin ja sisäympäristön hygieniaan liittyvät tutkimus- ja tuotekehitystoimintamme palvelee alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti.
Vesi, materiaalit ja sisäympäristön hygienia