Työaikaisen ravitsemuksen parantaminen satakuntalaisten yritysten menestystekijänä – kohti ravitsemustieteen tutkimusyksikköä (RAVI)
Satakunta-strategian mukaan uuden työvoiman saatavuus ja työikäisen väestön väheneminen ovat merkittäviä haasteita satakuntalaistan ja muiden maakuntien keskuudessa. Lisäksi suomalaisia työikäisiä rasittavat muun muassa ylipaino, tyypin 2 diabetes ja kasvava riski sydän- ja verisuonisairauksiin. Elintapasairaudet heikentävät suomalaisten hyvinvointia ja elämänlaatua sekä vaikuttavat myös työssä jaksamiseen, lisäävät sairauspoissaoloja ja lyhentävät työurien pituutta. Ratkaisuksi on ehdotettu yritysten nykyisten työntekijöiden elämänlaadun ja terveydentilan parantamista muun muassa ravitsemuksen avulla, sillä harva työikäinen syö ravitsemussuositusten mukaisesti.
RAVI-hankkeen tavoitteena on parantaa satakuntalaisten työikäisten työkykyä ja elämänlaatua edistämällä työntekijöiden ravitsemusta ja työaikaisia syömistottumuksia ravitsemusohjauksen avulla. Hanke pyrkii lisäksi osoittamaan, kuinka työntekijöiden lisäksi yritykset hyötyvät ravitsemusohjauksesta ja parantuneesta työaikaisesta ravitsemuksesta hyvinvoivan, työkykyisen ja tehokkaan työvoiman kautta. Hankkeessa toteutetaan satunnaistettu kontrolloitu interventiotutkimus, jossa Satakunnan alueen työikäisille tarjotaan ravitsemusohjausta henkilökohtaisen ravitsemusneuvonnan sekä ravitsemusaiheisen verkkokoulutuksen avulla. Ravitsemuksen vaikutuksia työkykyyn, työhyvinvointiin ja elämänlaatuun ei ole aiemmin tutkittu Suomessa näin laajasti. Interventiotutkimuksen myötä saamme kansallisesti tärkeää tutkimusnäyttöä aiheesta. Uuden tutkimustiedon pohjalta on tarkoitus jatkaa työikäisten ja työaikaisen ravitsemuksen parantamista Suomessa Satakuntaan perustetun tutkimusyksikön myötä.
Hankkeen tavoitteena on saavuttaa seuraavat tulokset:
1) Tutkimustuloksilla on ensimmäistä kertaa osoitettu työaikaisen ravitsemuksen vaikutus työkykyyn, tehollisen työajan lisääntymiseen, sairauspoissaolojen vähenemiseen, työhyvinvoinnin lisääntymiseen ja elämänlaadun paranemiseen.
2) Satakuntaan on perustettu kansallisesti ainutlaatuinen työaikaiseen ravitsemukseen keskittyvä ravitsemustieteen tutkimusyksikkö.
3) Satakunnan hyvinvointialueen ravitsemusasiantuntijat ja korkeakoulujen tutkimushenkilöstö tekevät sopimuksellista operatiivista ja strategista yhteistyötä tutkimusyksikössä.
4) Yritykset ymmärtävät työaikaisen ravitsemuksen tärkeyden ja sitä tukemaan on julkaistu ravitsemusohjaustyökaluja ja –aineistoja.