Työaikaisen ravitsemuksen parantaminen satakuntalaisten yritysten menestystekijänä – kohti ravitsemustieteen tutkimusyksikköä (RAVI)

Satakunta-strategian mukaan uuden työvoiman saatavuus ja työikäisen väestön väheneminen ovat merkittäviä haasteita satakuntalaistan ja muiden maakuntien keskuudessa. Lisäksi suomalaisia työikäisiä rasittavat muun muassa ylipaino, tyypin 2 diabetes ja kasvava riski sydän- ja verisuonisairauksiin. Elintapasairaudet heikentävät suomalaisten hyvinvointia ja elämänlaatua sekä vaikuttavat myös työssä jaksamiseen, lisäävät sairauspoissaoloja ja lyhentävät työurien pituutta. Ratkaisuksi on ehdotettu yritysten nykyisten työntekijöiden elämänlaadun ja terveydentilan parantamista muun muassa ravitsemuksen avulla, sillä harva työikäinen syö ravitsemussuositusten mukaisesti.

RAVI-hankkeen tavoitteena on parantaa satakuntalaisten työikäisten työkykyä ja elämänlaatua edistämällä työntekijöiden ravitsemusta ja työaikaisia syömistottumuksia ravitsemusohjauksen avulla. Hanke pyrkii lisäksi osoittamaan, kuinka työntekijöiden lisäksi yritykset hyötyvät ravitsemusohjauksesta ja parantuneesta työaikaisesta ravitsemuksesta hyvinvoivan, työkykyisen ja tehokkaan työvoiman kautta. Hankkeessa toteutetaan satunnaistettu kontrolloitu interventiotutkimus, jossa Satakunnan alueen työikäisille tarjotaan ravitsemusohjausta henkilökohtaisen ravitsemusneuvonnan sekä ravitsemusaiheisen verkkokoulutuksen avulla. Ravitsemuksen vaikutuksia työkykyyn, työhyvinvointiin ja elämänlaatuun ei ole aiemmin tutkittu Suomessa näin laajasti. Interventiotutkimuksen myötä saamme kansallisesti tärkeää tutkimusnäyttöä aiheesta. Uuden tutkimustiedon pohjalta on tarkoitus jatkaa työikäisten ja työaikaisen ravitsemuksen parantamista Suomessa Satakuntaan perustetun tutkimusyksikön myötä.

Hankkeen tavoitteena on saavuttaa seuraavat tulokset:
1) Tutkimustuloksilla on ensimmäistä kertaa osoitettu työaikaisen ravitsemuksen vaikutus työkykyyn, tehollisen työajan lisääntymiseen, sairauspoissaolojen vähenemiseen, työhyvinvoinnin lisääntymiseen ja elämänlaadun paranemiseen.
2) Satakuntaan on perustettu kansallisesti ainutlaatuinen työaikaiseen ravitsemukseen keskittyvä ravitsemustieteen tutkimusyksikkö.
3) Satakunnan hyvinvointialueen ravitsemusasiantuntijat ja korkeakoulujen tutkimushenkilöstö tekevät sopimuksellista operatiivista ja strategista yhteistyötä tutkimusyksikössä.
4) Yritykset ymmärtävät työaikaisen ravitsemuksen tärkeyden ja sitä tukemaan on julkaistu ravitsemusohjaustyökaluja ja –aineistoja.

Tutkimuskeskus

Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus

Aikataulu

1.3.2023 – 28.2.2026

Hankkeen tila

Käynnissä

Rahoittaja

EAKR 2021-2027 (40%)

Susanna Kunvik

Projektipäällikkö
+358 44 710 3204 susanna.kunvik@samk.fi
Vastuualueyksikkö
Hyvinvointi ja terveys
Toimintayksikkö
Ihmisen osallisuus ja toimintakyky
Tiimi
Ihmisen osallisuus- ja toimintakyky -tiimi
Toimipaikka
SAMK-kampus Pori

Susanna Jänismäki

Projektisihteeri
+358 44 710 3115 susanna.janismaki@samk.fi
Vastuualueyksikkö
Talous- ja hallintopalvelut
Toimintayksikkö
Hankepalvelut
Toimipaikka
SAMK-kampus Pori
Neljä henkilöä istumassa sohvaryhmän äärellä.
Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus

Työikäisten hyvinvoinnin ja toimintakyvyn asialla

Ihmisen toimintakyvyn tutkimuksessa keskitymme työikäisten hyvinvoinnin ja toimintakyvyn parantamiseen.
Ihmisen toimintakyky