TUKEE!

Aikaisemmissa tutkimuksissa ja hankkeissa on noussut esiin, että kohdennetun mielenterveydellisen tuen tarpeessa olevia nuoria pitäisi kuulla vahvemmin palveluiden kehittämisessä. Tämä huomio toimiikin TUKEE! -hankkeen lähtökohtana. Hankkeen keskeisiä teemoja ovat nuorten aktiivinen osallistaminen aidosti monialaisten ja jalkautuvien palveluiden kehittämiseen sekä heitä motivoivien, innovatiivisten ja elämyksellisten työtapojen luomiseen.

TUKEE! –hankkeen valmistelussa on huomiota kiinnitetty lisäksi siihen, että monialaisen yhteistyön kehittämiseen ja vahvistamiseen tähtäävät toimenpiteet kohdistuvat useimmiten kuntasektorille ja erikoissairaanhoitoon, muiden palveluntuottajien, kuten kolmannen sektorin ja yksityissektorin toimijoiden, jäädessä vähemmälle huomiolle. Tässä hankkeessa keskitytäänkin koko palvelukentän tehokkaaseen hyödyntämiseen ja jo olemassa olevien hyvien työtapojen jakamiseen, jotta erilaisia tuen tarpeita omaavat nuoret tulevat mahdollisimman hyvin autetuiksi.

Hankkeessa kehitetään ja mallinnetaan olemassa olevien hyvien käytäntöjen rinnalle uusia sektorirajat ylittäviä, jalkautuvia, elämyksellisiä ja kokemuksellisia työtapoja. Niiden avulla tuetaan nykyistä vaikuttavammin mielenterveydellisen tuen tarpeessa olevia nuoria ja ehkäistään heidän syrjäytymistään. Hankkeen keskeisenä työotteena on nuorten osallistamiseen ja kuulemiseen panostavat työtavat sekä nuoria motivoiviin ympäristöihin jalkautuvat palvelut.

Jotta ammattilaiset rohkaistuvat jatkossa työskentelemään myös itselleen uusilla työtavoilla, elämyksellisyyttä hyödyntäen ja nuorten arkeen jalkautuen, TUKEE! -hankkeessa luodaan sektorirajat ylittävä yhteistyöfoorumi ja tarjotaan nuorten kanssa toimiville monialaista työnohjausta ja mentorointia. Tavoitteena on, että ammattilaiset vahvistuvat tukemaan nuorta häntä motivoivalla tavalla, nuoren omassa arkiympäristössä.

Näiden toimenpiteiden tuloksena nuorten henkinen pahoinvointi, psykososiaalinen oireilu ja mielenterveydelliset ongelmat vähenevät sekä nuorten kanssa toimivien ammattilaisten ammattitaito lisääntyy mielenterveydellisten haasteiden tunnistamisessa ja kohtaamisessa. Tätä kautta nuorten sosiaalinen osallisuus vahvistuu ja yhä useampi nuori tulee autetuksi, mistä tuloksena on yhteiskunnallisten kustannusten supistuminen korjaavien toimenpiteiden tarpeen vähentyessä.

Aikataulu

1.9.2017 – 31.5.2020

Hankkeen tila

Päättynyt

Rahoittaja

ESR 2014-2020 (17 %)

Minna Kahala

Projektipäällikkö
+358 44 710 3129 minna.kahala@samk.fi
Vastuualueyksikkö
Hyvinvointi ja terveys
Toimintayksikkö
Hoitotyö
Tiimi
Hoitotyö (päivä) -tiimi
Toimipaikka
SAMK-kampus Pori

Anu-Susanna Koskela

Projektisihteeri
+358 44 710 3293 anu-susanna.koskela@samk.fi
Vastuualueyksikkö
Talous- ja hallintopalvelut
Toimintayksikkö
Hankepalvelut
Toimipaikka
SAMK-kampus Pori